Tajna Lesterovog uspeha je u karmi?!

 • Autor: Beta

 • 15. mart 2016.

 • 14:47

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Uspon Lestera na vrh tabele Premijer lige i dalje zbunjuje mnoge u svetu fudbala, ali jedan budistički monah je otkrio bar jedan sastojak njihovog uspeha: dobru karmu.

Tajna Lesterovog uspeha je u karmi?!
Foto: BETA/AP Photo/Scott Heppell
Tajlandski monah Pra Promangkalačan rekao je da on i još nekoliko budističkih monaha u poslednje tri godine redovno idu u taj klub, čiji je vlasnik Tajlandjanin, da bi blagoslovili teren i igračima dali amajlije za sreću.

"Okačio sam im neke amjalije oko vrata i dao sam im ove talismane od tkanine", rekao je ovaj Monah za AFP u hramu u Bangkoku, u kome su visili barjaci sa uvezenim grbom Lestera u centru.

"Nisam siguran da su razumeli kada sam im objašnjavao o njim, ali znaju da će im doneti sreću", dodao je on.

Lester je trenutno prvi na tabeli najpopularnije fudbalske lige. Vlasnik kluba je Tajlandjanin Vičai Srivadanapraba, čiji brend King pauer (King Power) se nalazi na prednjoj strani dresova.

Njihovi nastupi ove sezone stavili su ih na dobar put da naprave jedno od najvećih iznenadjenja u fudbalskoj Engleskoj, a njihovi uspesi protiv mnogo poznatijih rivala prate se i na Tajlandu, gde imaju nadimak "sijamske lisice".

Vičai je klub kupio 2010. godine, da bi 2014. izborio promociju u Premijer ligu, na čijem se vrhu sada nalazi.

Upravljanje klubom novog vlasnika pobralo je pohvale zbog načina na koji se klub vodi i zbog pametnog izbora u angažovanju trenera i igrača. Vičai, medjutim, ne voli da se pojavljuje pred medijima i izbegao je uobičajenu pozitivnu propagandu koja prati strane vlasnike klubova u Premijer ligi.

Monah Pra Promangkalačan je rekao da je ovaj milijarder posvećeni budista i da čvrsto veruje u moć karme.

"Odveo je monahe tamo da se mole za uspeh i sreću u igri, za upravu i za igrače", rekao je 64-godišnji monah, koji je bar 10 puta putovao u Englesku.

Tajland je većinski budistička zemlja u kojoj se veruje da sreća i uspeh dolaze kroz zasluge, a koje se prave molitvama, ponudama, donacijama i dobrim delima.

U ovoj duboko sujevernoj kulturi veruje se i u moć amajlija koje donose sreću, a privesci i ogrlice koje su monasi blagoslovili nalaze se svuda.

Ovakvi običaji su u početku delovali strano ljudima u klubu, ali su se igrači Lestera brzo navikli da vidjaju monahe u odorama kako se šunjaju stadionom King pauer.

"Bilo im je drago da vide monahe kako dolaze. Pozdravljali su nas i priključivali su se ceremonijama. Bez obzira što su nam religije različite, bliski smo, kao dobri prijatelji", rekao je Pra Promangkalačan.

Lester osam kola pre kraja ima pet bodova prednosti u odnosu na rivale, a javnost sada prati da li će ekipa imati snage da ostane u formi i osvoji titulu.

"Lester će sigurno biti prvi u Premijer ligi ove godine", rekao je Pra Promangkalačan podižući jedan prst u vis, uz širok osmeh.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari