Sve se zna? Sastav evropske Superlige, sistem takmičenja, početak ranije nego što je bilo ko očekivao?

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 28. oktobar 2020.

  • 10:33

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Bertomeu priznao da je potpisao Barsino učešče, a prema informacijama engleskih medija ovo je sastav i sistem takmičenja...

Sve se zna? Sastav evropske Superlige, sistem takmičenja, početak ranije nego što je bilo ko očekivao?
Nakon što je odlazeći predsednik Barselone, Bertomeu otkrio da je stavio potpis na učešče Barselone u evropskoj Superligi, vrlo brzo je raspetljana čitava priča. Naime, ono što je namera vodećih evropskih klubova je da naprave ligu po uzoru na NBA.

Igraće 18 klubova, jedni protiv drugih, a onda će uslediti finale kako bi se odlučio šampion.

Bertomeu je prijavio Barselonu, iz Španije će igrati Real Madrid, Sevilja i Atletiko.

Ako je verovati američkim medijima, bliskim vlasnicima premijerligaških klubova, oni vide potencijal za ogroman novac, pa će Liverpul, Mančester Junajted sigurno biti deo lige, svi su u američkim rukama.

Neće izostati Juventus, Inter i Milan, Anjeli je uz Bajern i Florentina Pereza bio glavni zagovornik ovog takmičenja, jasno Nemci, Bajern i Dortmund su deo čitave priče, kao i PSŽ-

Nabrojali smo 12 učesnika, oni su sigurni.

Baner

Ko konkuriše za još šest mesta?

Sigurni su Mančester Siti i Čelsi, a pretpostavlja se da će ostala četiri kluba biti, Lion, Marsej, Red Bul Lajpcig i Napoli.

Nejasna je sudbina Arsenala i Totenhema koji bi takođe trebalo da budu u ligi, ali ako broji 18 klubova izgleda da nema mesta.

Dakle, četiri engleska, italijanska, španska tima po tri iz Nemačke i Francuske.

Baner

I to bi bilo to, zatvoreno društvo, Barklej Banka bi trebalo da sa 5 milijardi evra podrži takmičenje i bude glavni sponzor.

UEFA je reagovala, nazvala je klubove sebičnim, ligu dosadnom, takmičenje koje zaboravlja sportske principe i jednake šanse za sve, ali čini se da su oni najveći prelomili i da bi od septembra 2022. mogli da gledamo ovo takmičenje umesto Lige šampiona.

Cilj je jasan, izbeći UEFA, pokupiti veliki novac, otarasiti se utakmica sa manjim klubovima tokom jeseni. Ako bude kao NBA, biće zatvoreno društvo, mada je nerealno očekivati da timovi poput Totenhema, Arsenala, Rome ostanu dugo izvan ovog kluba.


Baner

Ali, videćemo, klubovi očigledno žele da stave UEFA pred svršeni scenario, da li nas čeka šizma kao u košarci i kako će se odraziti na nacionalna prvenstva ostaje da vidimo.

Očekivanja su da će najbolji, holandski, danski, belgijski klubovi, verovatno sa Škotima napraviti Severno-Atlantsku ligu, mogli bi da se priključe i Skandinavci, a jasno da će uspavani divovi Balkana, eventualno sa Grcima, Turcima i možda Rusima napraviti svoje takmičenje.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari