Sve se promenilo, ovo su najskuplji na svetu, od Ronalda i Mesija ni traga!

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 04. oktobar 2017.

 • 12:35

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Istraživanje obuhvatilo mnogo parametara, uključeni igrači koji su ostvarili transfere, ali i svi drugi. Jednom je cena porasla za oko 50% za tri meseca, a ukupno jedanaest igrača su skuplji od 100 miliona evra

Sve se promenilo, ovo su najskuplji na svetu, od Ronalda i Mesija ni traga!
Foto: EPA/Nigel Roddis
Veliko istraživanje CIES, Instituta za fudbalsku statistiku koji uvodi veliki broj parametara u svoje procene, pokazuje neverovatne promene na fudbalskom tržištu. Bavili su se periodom od poslednja tri meseca koji pokazuje koliko su cene pojedinih igrača porasle u odnosu na ono što su plaćeni i partije koje prikazuju.

Na prvom mestu je Romelu Lukaku, njegova cena je porasla neverovatnih 55.8%, koštao je 102 miliona, sada blizu 160. Kilijan Mbape je na pozajmicu, tek će biti plaćen sledećeg leta, ali ako je na početku prelaznog roka vredeo 95.4 miliona evra, sada je njegova realna cena 146, što je opet manje od onoga što će "Sveci" morati da plate "Kneževima".

Na trećem mestu je Paulo Dibala, priča se da je Juve bio spreman da ga proda za oko 120 miliona početkom leta, a onda su cene otišle u nebo. Nisu napravili najveću grešku u istoriji, igra fantastično, mnogi veruju da je Mesijev naslednik, sada mu je cena 160 miliona evra, toliko je Juventus i odbio od Barsleone poslednjeg dana prelaznog roka.

Cena je porasla i Oksu Čembrlenu, zbog godina i iskustva, i to za 30%, sada ima novi ugovor, onaj sa Arsenalom je isticao na kraju naredne sezone pa su bili prinuđeni da ga prodaju Liverpulu.

Na šestom mestu je Nejmar, najskuplji na svetu, sjajan start sezone je učinio da sada vredi dvadeset miliona više nego kada je Barsa platila klauzulu.

Cena raste Rašfordu koji dobija poverenje Murinja, De Brajneu nakon sjajnog starta sezone, računa se da je on među top deset igrača na svetu kada bi potencijalni transfer bio u pitanju.

Igrači koji su produžili ugovor su takođe sada vredniji poput Donarume i Iska, kao i Drisa Martensa, koga je Napoli odbio da proda, a sada se procenjuje da vredi oko 80 miliona evra.

Pisali smo danas, Lorenco Pelegrini ima klauzulu od 25 miliona, sada na tršišti vredi blizu 50 i Roma će izgubiti veliki novac na njemu. Lemar će biti sve skuplji kako sezona bude odmicala, a na listi top 100 je i naš Matić, koji je vredeo 1. jula oko 27 miliona, plaćen je oko 40, s obzirom na godine to mu je i realna cena.

E sada, ako se pogleda ovako Nejmar je najskuplji na svetu, pa Dele Ali sa oko 180 miliona, ali Dibala bi bio treći po vrednosti, Lukaku četvrti, Pogba peti, ispred Mbapea, sledili bi Dembele, De Brajne, iznad 100 miliona je i Rahim Sterling kome je Gvardiola udahnuo novi život, kao i Janik Karasko iz Atletika i Insinje iz Napolija. Blizu stotke su Kristijan Erikson, Sane, Rafšord...

Mesija i Ronalda nema, imaju ogromne klauzule, a nije realno ni da im cena raste s obzirom na godine, ali i činjenicu da će teško bez klauzule otići iz Real Madrida.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari