Sve oči uprte u Etihad, Murinjo neće da bude klovn u Sitijevom cirkusu (NAJAVA)

Autor: Pavle Knežević
subota 07.04.2018.
10:21
Izvor: Sportske.net

Siti je na "autobus" do titule, kako će reagovati posle Lige šampiona? Igra se i gradski derbi u Liverpulu i par važnih mečeva u borbi za opstanak.

EPA/Peter Powell
EPA/Peter Powell

Povezane vesti

Mnogo toga zanimljivog nas čeka u 33. kolu Premijer lige, koje je, međutim, potpuno u znaku gradskog duela u Mačnesteru. Siti bi pobedom ozvaničio titulu prvaka Engleske, ali Junajted je odlučan da se to ne desi baš danas. Pored tog gradskog derbija, čeka nas i onaj Mersisajda, ali i žestoka borba za opstanak.

Krenimo redom.

Kolo otvara derbi Evertona i Liverpula, drugi ovogodišnji. "Karamele" su u prvom imale sreće da sa Enfilda odnesu bod. U ovom duelu su, kao i u prvom, autsajderi. Veliko je pitanje, doduše, kako će Liverpul reagovati posle fenomenalne partije u Ligi šampiona, gde je demolirao Mančester siti 3:0.

"Crveni" su bili toliko dobri u tom meču da je prosto nekako očekivano da tim za to plati cenu u prvom narednom duelu, kako emotivnu, tako i fizičku. Pitanje je takođe i u kakvom je stanju Mohamed Salah, po nekima i najbolji igrač lige ove sezone, dok je štoperska linija takođe opterećena povredama.

Ipak, Liverpulu treba pobeda, jer 10 bodova šest kola pre kraja jeste velika prednost u odnosu na Čelsi u borbi za Ligu šampiona, ali ovo je ipak Premijer liga. Treba ovde očekivati pobedu gostiju, pogotovo kad se zna da Everton ne može ni gore ni dole na tabeli, a i da ima problema sa povredama.

Okslejd Cemberlejn

Bornmut je pobegao iz opasne zone i sa devet bodova više od prvog mesta ispod crte je relativno bezbedan i sigurno mu je pobeda manje potrebna nego Kristal palasu, koji je prvi iznad crte i jedan je od timova koji se grčevito bore za opstanak. "Orlovi" su dobro igrali u poslednje vreme, iako rezultati to ne pokazuju. Stvari nisu tako crne za tim iz Londona kada se zna da je tim u svakom kolu sve potpuniji posle povreda, ali i kada se zna da je Hadersfild u lošoj formi, a da Stouk i Sautempton imaju teške mečeve.

Brajton dočekuje Hadersfild u utakmici koja je verovatno najvažnija u ovom kolu posle dva gradska derbija. Pobeda bi "galebovima" donela ogromnu prednost nad timovima iz opasne zone pred težak finiš sezone, u kome ga čekaju dueli sa Kristal palasom i Barnlijem, ali i sa prva četiri tima na tabeli. "Galebovi" jesu u boljoj formi trenutno, ali bodovi su ovde pod moranje i za Hadersfild, koji je nedavno izgubio  od Palasa i Njukasla i igrao nerešeno sa desetoricom iz Svonsija. "Terijeri" imaju samo tri boda više od opasne zone i jedan više od Palasa.

Lester teorijski može i do Evrope, a Njukasl nije teorijski izborio opstanak, tako da njihov duel nije bukvalno bez takmičarskog značaja, ali…Stvarno je teška teorija da će "lisice" uspeti da nadoknade osam bodova zaostatka za Arsenalom na šestom mestu, ali i da preskoče Barnli, koji je pokazao nešto više od njih ove sezone. Oba tima su u dobroj formi, tako da se može očekivati svašta.

Stouk juri bodove spasa protiv Totenhema. Iako je na momente delovao dobro protiv Arsenala, na kraju je poklekao i teško je zamisliti da će biti nešto drugačije protiv "pevaca", koji su ove sezone bolji tim od "tobdžija".

Na prvi pogled deluje da je duel Votforda i Barnlija još jedan bez velikog takmičarskog značaja, ali to je samo na prvi pogled. Arsenal je zvanično bacio sve karte na Ligu Evrope, a "klareti" imaju veliku želju da izađu u Evropu. "Stršljenovi" su bez pobede u tri meča, dok je Barnli vezao tri pobede. Doduše, Votford je gubio od Arsenala i Liverpula, dok je najbolja pobeda "klareta" u poslednja tri meča bio Everton, tako da ovde svašta možemo videti.

Svonsi ide u goste "fenjerašu" Vest Bromu, koji je prošle nedelje smenio trenera, tako da ostaje da se vidi šta će da uradi V. D. Daren Mur. "Labudovi" igraju dobro, ali imaju samo tri boda više od opasne zone, tako da su sad pod imperativom pobede protiv najslabijeg tima u ligi.

Dan zatvara najatraktivnija utakmica u evropskom fudbalu ovog vikenda. Siti će na svom Etihadu u 176. Mančesterskom derbiju moći i zvanično da osvoji titulu, svoju petu, i to baš preko leđa svog gradskog rivala. Osim titule, tu su i navijačke strasti, jer bi "građani" pobedom ušli u klupsku legendu i oborili rekord po najbrže osvojenoj tituli, dok bi ova generacija "đavola" porazom na negativan način ostala upamćena u klupskoj istoriji.

Murinjo Gvardiola

Siti ove sezone igra najbolji, najatraktivniji, najefikasniji i najbolji defanzivni fudbal, ali duel sa Murinjovim "autobusom" neće biti baš lak. Ekipa Pepa Gvardiole biće fokusirana na Ligu šampiona posle neočekivanog i teškog poraza od Liverpula. Moguće je da će Španac rotirati i odmarati ekipu jer titula neće pobeći, a Murinjo će sigurno biti naoštren da pokvari zabavu. Iako neki teoretičari zavere govore da bi i Murinjo mogao da rotira i tako se bar donekle spase kritika, podsetićemo vas na sličnu situaciju od pre četiri godine, kad je Liverpul bio pred krunisanjem i to protiv Murinjovog Čelsija. Evo šta je Portugalac tada govorio.

"Cela zemlja je htela da Liverpul bude šampion. Mediji, navijači, svi su hteli Liverpul. Osetio sam da je sve spremno za slavlje, tako da sam znao šta da kažem svojim igračima. 'Bićete klovnovi, oni žele da budete klovnovi u cirkusu. Cirkus je ovde. Liverpul će postati šampion'", pričao je tada Murinjo.

Čelsi je tada pobedio 2:0, a Liverpul je posle toga remizirao i sa Palasom i tako omogućio Sitiju da ga pretekne. Nešto što navijači "crvenih" ne zaboravljaju.

Tako da ipak očekujemo da će ovaj mančesterski derbi biti tvrd i ružan meč, ali ćemo se vrlo radovati ako budemo gledali nešto drugačije.

U nedelju Arsenal dočekuje Sautempton. Domaćin je potpuno koncentrisan na Ligu Evrope, jedini put ka Ligi šampiona sledeće sezone i trofeju ove, ali Sautempton je toliko loš u poslednje vreme da je teško zamisliti da će moći da iskoristi eventualni manjak motivacije Arsenala.

Kolo zatvaraju Čelsi i Vest Hem. Aktuelni šampion je skoro sigurno ostao bez lige šampiona teškim porazom od Totenhema u prošlom kolu. Sam rezultat 1:3 nije toliko strašan, ali način na koji su "plavci" izgubili kod kuće je poražavajući. Opet, Čelsi je dovoljno dobar da pobedi kod kuće Vest Hem, koji je motivisaniji zbog borbe za opstanak, ali nijedna opcija nije isključena.

Parovi 33. kola Premijer lige:

Subota (utakmice počinju u 16, osim ako nije naglašeno):

Everton - Liverpul (13.30)
Bornmut - Kristal palas
Brajton - Hadersfild
Lester - Njukasl
Stouk - Totenhem
Votford - Barnli
VBA - Svonsi
Mančester siti - Mančester junajted (18.30)

Nedelja:

Arsenal - Sautempton (15.15)
Čelsi - Vest Hem (17.30)

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
pepyslav
Saturday, 07.04.2018
11:48

Mislim da ce Everton i Palace izvuci bar po bod, Tottenham Leicester pa i Brighton bi trebalo da dobiju, ostala 3 danas verovatno remiji...