Sud prihvatio novi predlog kaucije za Zdravka Mamića

  • Autor: Beta

  • 14. decembar 2015.

  • 14:44

  • Izvor: Beta

  • facebook
  • twitter
  • email

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je danas novi predlog kaucije koju je izvršni predsednik fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić ponudio za izlazak iz istražnog zatvora u kojem se nalazi zbog sumnje u višemilionske malverzacije.

Sud prihvatio novi predlog kaucije za Zdravka Mamića
Foto: BETA/BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS
Mamićev advokat Jadranka Sloković izjavila je novinarima da je za kauciju ponuđeno sedam miliona kuna (oko 900.000 evra) u gotovini i kuća u istoj vrednosti jednog njegovog prijatelja.

To, međutim, ne znači da Mamić može na slobodu, jer tužilaštvo ima rok od tri dana na žalbu. Sud je u petak odbio prvu kauciju u nekretninama koju je ponudio Zdravko Mamić.

Najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala ranije je određena kaucija od 14 miliona kuna (1,8 miliona evra) u gotovini ili nekretninama, a on je preko advokata poručio da će ponuditi nekretnine svojih prijatelja.

Na prošlonedeljnom sudskom ročištu prihvaćena je predložena kaucija u nekretninama za njegovog sina Maria Mamića, a odbijene su kao kaucija predložene nekretnine osumnjičenog, istarskog preduzetnika Sandra Stipančića.

Četvrti osumnjičeni u tom slučaju, preduzetnik Igor Krota nije ni ponudio kauciju za odbranu sa slobode.

Po prijavi Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, USKOK je pokrenuo novu istragu protiv Mamića i ostalih zbog "zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja".

Sumnja se da su Mamić i ostali preko off shore firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od 10 miliona evra i pola miliona funti. U tom slučaju, osumnjičen je i izvršni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Damir Vrbanović, ali njemu nije odredjen pritvor.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora izmedju Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja u transferima igrača, koje su za taj klub potpisivali Mamić i Vrbanović.

Protiv čelnika Dinama, Zdravka i njegovog brata Zorana Mamića koji je trener Dinama, letos je pokrenuta istraga zbog sumnje da su utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima Dinamo oštetili za gotovo 118 miliona kuna (15, 6 miliona evra), a državni budžet za oko 12 miliona kuna (1, 6 miliona evra).

Tom istragom su obuhvaćeni i izvršni predsednik HNS Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernat.

Braća Mamić i Vrbanović su zbog istrage završili u pritvoru iz kojeg su pušteni sredinom jula kada su uplatili kauciju za odbranu sa slobode.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari