Studija kaže - Premijer liga je najjača na svetu!

  • Autor: Aleksandar Obrenović

  • 16. novembar 2014.

  • 11:39

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Engleski medij "Dejli Mejl" je pokušao da nam da odgovor na pitanje koje nas muči svake godine i na koje je veoma teško dati ispravan odgovor u ovom trenutku. Koja liga je najjača na svetu?

Studija kaže - Premijer liga je najjača na svetu!
Pitanje koje nas sve muči i na koje svi mi imamo odgovor uz činjenice i dokaze glasi: "Koja je najjača liga na svetu?"

Odgovor su pokušali da daju engleski mediji, konkretno "Dejli Mejl" koji je sproveo studiju slučaja, a u okviru nje su obuhvatili 34 lige na svetu.

Kao faktore na osnovu kojih su napravili listu najjačih liga na svetu uzeli su: ulaganja i prihode u svaku ligu, plate fudbalera, golove, cene karata i broj gledalaca, uspešnost trenera, trofeje, konkurentnost timova i doprinos fudbalera nacionalnim timovima.

Na osnovu svakog faktora su davali poene i na kraju su sastavili pomenutu listu. Evo kako su računali neke od njih.

Trofeji

Bundesliga jedino može da se pohvali Bajernom koji je osvajao najjače klupsko takmičenje u Evropi, ali u protekloj dekadi je ovo učinio samo jednom. Što se tiče Lige Evrope, niti jedan nemački klub nije osvojio ovo takmičenje.

Ipak, dve lige koje su iznedrile klubove koji su se naosvajali trofeja u ovim takmičenjima su Primera i Premijer liga. Španci su osvajali 4 puta LŠ, 5 puta Ligu Evrope u zadnjih 10 godina. Premijerligaši su osvajali LŠ 3 puta (Liverpul, Mančester i Čelsi), ali su čak pet puta bili u finalu i izgubili u ovom navedenom periodu. Čelsi je osvojio i LE, dok su Midlsbro i Fulam igrali finale.

Evo kako izgleda ta tabela koju su oni sastavili, ali samo kada su u pitanju trofeji.

trofeji lista

Konkurentnost lige

U ovom slučaju, uzimalo se u obzir koliko je različitih timova osvajalo šampionat, kao i koliko je različitih timova bilo među 5 prvoplasiranih timova. Ovaj faktor nikako nije dobar za lige poput Švajcarske, Ukrajne, Hrvatske ili Grčke, gde gledamo skoro svake godine "trku jednog konja".

Ovde je Čempionšip na prvom mestu, meksička liga na drugom, a Bundesliga je visoko plasirana na 11. mestu.

Evo kako izgleda ta lista.

konkurentnost lista

Broj golova

Prema ovom kriterijumu gledao se prosečan broj golova po ligama. Lista izgleda ovako:

 Liga  Prosek golova po meču
Austrija
 3,31
Holandija
 3,20
Nemačka
 3,16
 Švedska  2,93
 Premijer liga
 2,77
 Čempionšip  2,60

O platama fudbalera smo vam pisali pre nekoliko dana, evo i te liste OVDE. Ovaj kriterijum je jedan od ključnih u kasnijoj pobedi Engleza.

Ovo su samo neki od faktora koje su ljudi iz "Dejli Mejla" uzeli kao određujuće u ovoj studiji slučaja, ima ih još nekoliko. Evo i njihovih rezultata koje su dobili, engleska Premijer liga je na prvom mestu.

lista

Pouzdana studija ili ne, teško je proceniti kao i uvek. Šta vi mislite?

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari