'Starac' Minala – Upoznajmo ga, pa onda sudimo...

  • Autor: Miloš Marković

  • 30. april 2014.

  • 18:56

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Jospeh Minala, hrabar mladić koji se na početku svoje fudbalske karijere suočio sa problemom podsmeha i poruge, sa istima se bori velikim srcem. Upoznajmo ga, pa onda donosimo sud...

'Starac' Minala – Upoznajmo ga, pa onda sudimo...

Brujao je fudbalski svet pre nekoliko meseci o Jospehu Minali.

Kamerunac se u sportskim okvirima još uvek nije dokazao svojim igrama, na početku je svoje karijere iako mnogi u to i sumnjaju.

Ako ste pratili slučaj, to je onaj fudbaler čiji grubi fizički izgled od njega u javnosti nedavno napravi 40-godišnjaka. „Čiča iz Lacija“, kako su ga nazvali, već na startu svoje karijere suočio se sa problemima, na koje reaguje hrabro i nepokolebivo.

Nemilosrdni mediji u Italiji pustili su lažnu priču, izvestivši kako je ovaj mladić nedavno priznao da uskoro puni 41. godinu, Lacio je bio primoran da zvanično reaguje i zaštiti svog igrača.

Mladi Kamerunac, valjda poučen teškim životnim iskustvima, ne potresa se previše oko priče u vezi sa njegovim godinama.

„Rođen sam u Kamerunu 24. avgusta 1996. godine i to mogu da dokažem na više načina.“, ističe Minala, čiji bi fudbalski počeci salomili mnoge. Njega su, ipak, samo ojačali.

Naime, došao je ovaj mladić iz Kameruna u potrazi za boljim životom u blistavu Italiju. Obećan mu je ugovor sa Milanom, ipak na tmurnoj železničkoj stanici on je na teži način shvatio realnost surovog života.

„Obećano mi je da ću ići na probu u Milan, te da bih mogao da potpišem ugovor, ali ta osoba se nikada nije pojavila na stanici.“, priča Minala, kome su italijanske vlasti ipak dozvolile da ostane u zemlji.

„Zahvaljujući dobroj volji italijanske vlasti dobio sam dozvolu da ostanem ovde. Mislio sam da ću morati da se vratim u Kamerun. Nisam se predavao, bio sam na probama u Napoliju, te u Romi gde sam i potpisao predugovor sa Brunom Kontijem.“

„Ugovor je propao iz razloga koji mi danas nisu jasni. Sada sam u Laciju i moram da kažem da sam jako srećan ovde.“, rekao je Minala.

Ovaj 17-godišnjak zaista odaje utisak znatno starijeg čoveka.

Možda jednostavno težak život koji je vodio ostavlja tragove na licu ovog mladića. Sud javnosti je u najmanju ruku neumesan.

minala

„Mislim da mi, ljudi iz Afrike generalno izgledamo znatno starije nego što stvarno jesmo. Ipak, ponavljam, u vezi mojih godina nema nikakvih sumnji.“, rekao je on.

Dodatan problem sa kojim se tamnoputi fudbaleri suočavaju u Evropi, tako i u Italiji, je rasizam. Duhom Minala pobeđuje i ovaj problem.

„U Kamerunu sam bio deo akcije pod nazivom 'Nisam nevidljiv', akcije koja je za cilj imala da pokaže svetu da i mi postojimo, iako imamo drugačiju boju kože. Istina, u Italiji do sada nisam bio predmet rasizma.“, zaključio je ovaj hrabri mladić.

Minala je ove sezone, osim svojim izgledom, privukao pažnju i svojim igrama.

Istakavši se u mladom timu sa kojim je osvojio Kup...


...Minala je čak dobio i priliku da debituje u seniorskom timu.


Pred njim je budućnost, svetla, iskreno mu je želimo...


  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari