Srbija je jedan od najvećih svetskih izvoznika fudbalera!

Autor: Nikola Miloradović
subota 18.05.2019.
13:35
Izvor: Sportske.net

Studija koja se bavi fudbalerima koji igraju u stranim državama dokazuje da je Srbija jedna od najvećih fudbalskih fabrika na svetu.

EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Povezane vesti

Prema najnovijem istraživanju Fudbalske observatorije, zaključak je da je Srbija jedan od najvećih svetskih izvoznika fudbalera.

Naime, studija koja se bavi fudbalerima koji igraju van granica svoje države, nas dovodi do zaključka da su samo tri nacije ispred Srbije po pitanju fudbalera koji su napustili granice svoje države i profesionalno se bave fudbalom u inostranstvu.

Na prvom mestu je naravno Brazil, koji broji čak 1330 fudbalera van svojih granica.

Iza je Francuska, koja i pored jedne od najboljih evropskih liga u fudbalu broji 867 fudbalera koji igraju pod njenom zastavom, ali brane boje klubova u inostranstvu.

Sledi Argentina sa 820 igrača koji igraju van granica svoje zemlje, a na četvrtom mestu je Srbija.

Prema ovom istraživanju, 458 srpskih fudbalera profesionalno se bavi fudbalom u inostranstvu, kada se malo detaljnije izračuna, Srbija na svakih 20,954 stanovnika ima jednog fudbalera u stranim zemljama.

stranci u evropskim ligama

Interesantne su i rute za koje se igrači odluče, preciznije rečeno, Fudbalska observatorija se pozabavila i zemljama koje za nastavak svojih karijera načešće biraju stanovnici određenih zemalja.

Brazilci mahom idu u Portugaliju, njih 261 nastupa u portugalskim šampionatima, dok najveći broj srpskih fudbalera koji igraju u inostranstvu igra u ligama Bosne i Hercegovine.

Zaključak ove studije je da se broj fudbalera koji napuštaju granice svoje zemlje iz fudbalskih razloga iz godine u godinu povećava, u odnosu na prošlu godinu veći je za 5%, a u ligama koje su anlizirane, jednu petinu igrača predstavljaju stranci.

Najveći procenat stranaca nalazi se u ligama koje su pod okriljem UEFA (26%), ako ne računamo Okeaniju, gde je analizirana samo jedna liga i u njoj ima 27,9% stranih fudbalera.

Čitavu studiju Fudbalske observatorije možete pronaći OVDE.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
CZYNWA
Saturday, 18.05.2019
15:07

Englezi na petom mjestu. KAKO ? Kapiram da ih ima dosta u Skotskoj i Velsu, ali opet van ostrva ih nema skoro nikako, Kako je moguce da su ispred Spanaca kojih ima bukvalno u svim drzavama.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Saturday, 18.05.2019
15:57

Mozda ih ima na obliznjem ostrvu, pogotovo na severu:-D Svakako su vec i Vels i Skotska dovoljni za tu cifru, znas vec i sam koliko tamo ima rangova/nivoa takmicenja.

avatar
pop94
Saturday, 18.05.2019
14:30

Otkud nama 9,5 miliona stanovnika?

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Saturday, 18.05.2019
13:43

Parovi osmine finala u Kataru: Brazil-Senegal/Nigerija, francuska-Gana, Argentina-holandija, Srbija-hrvatska, engleska-Italija (uletela bi umesto jedne od one (prve) dve africke selekcije gore), Spanija-Urugvaj, nemacka-belgija, Kolumbija-Portugal. Dalje bi isli Brazil, francuska, holandija, mi, Italija, Spanija, ne znam ko i ne znam ko.