Srbi i Lester - Od ljubavi do mržnje

Autor: Boban Filipović
petak 24.02.2017.
14:46
Izvor: Sportske.net

"Dabogda ispali" konstatovaće svaka prosečna Srbenda posle saznanja da je Klaudio Ranijeri dobio otkaz.

BETA/AP Photo/Scott Heppell
BETA/AP Photo/Scott Heppell

Povezane vesti

Sećanje na opštenarodno onanisanje na Lester tokom proleća prošle godine je još uvek sveže i živo, iako nas je istorija naučila da je pamćenje u Srba veoma kratko.

Sam fenomen naprasnog obožavanja jednog kluba, posebno stranog, komontno može da se podvede pod dijagniozu.

U slučaju Lestera ona je još teža, posebno ako su te 'ložane' Zvezdaši koji su bili pri koliko-toliko čistoj svesti i zdravoj pameti s kraja prošlog veka.

Ko pamti dvomeč Zvezde i Lestera u Kupu UEFA iz 2000. godine, a pri tom mu je crveno-bela boja u srcu, po prirodi stvari gajiće animozitet prema 'Lisicama' ceo život svoj.

Proradi tada u engleskom narodu snažno ukorenjen otpor prema "evropskom biskom istoku", pa se čas posla preko UEFA izejstova da ne mora da se ide u goste dalje od Beča i da se tamo brani 1:1 iz Lestera. Jer ko će da se lomata po tamo nekom Beogradu, u kom se još sve puši od bombi. Na svu sreću, ne znaše da u Beču ima Srba ko 'kusih pasa' i da tamo verovatno ima najviše ljudi koji navijaju za Zvezdu od svih gradova u Evropi posle Beograda, pa se 'Lisice' provedoše kao bose po trnju i završiše svoj poslednji izlet na evrosceni do ovog koji će da potraje još desetak dana...

Ali, ne lezi vraže, 15-ak godina kasnije ovaj engleski klub  poče da vedri i oblači po ostrvu, da tovari favorite an pasan, ceo svet poče da se oduševljava, pa i pusti Srbi (Oni eskpremniji, čiji broj uošte nije zanemarljiv, dodatno se primiše posle sazanja da je Lester bio leglo četničke emigracije za vreme i posle II svetskog rata).

Međutim, kada je letos ekipa ostala bez motora N'Goloa Kantea stvar poče da se raspada po svim šavovima. 'Buzdovanska' odbrana osta na vetrometini, uprava je dovodila samo zvučna pojačanja u napadu i epilog je grčevita borvba za opstanak. Od danas sa nekim novim kormilarom.

Klaudio Ranijeri, verovatno najveći fudbalski heroj novijeg doba, je najuren. Odluka uprave da da otkaz simatičnom Italijanu je klasično 'raspeće Hrista' u fudbalskom smilu.

Ako ima kosmičke pravde, Lester će da ispadne iz Premijer lige. I ko je pravi Srbin i srpskoga roda, pravdoljubiv u biti, svim srcem će priželjhkivati takav scenario.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Friday, 24.02.2017
19:33

svako cudo 3 dana

avatar
Friday, 24.02.2017
17:31

Dobro je da sam u vooj grupi sto zeli njima put u drugu ligu, siguran i uspesan.

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 24.02.2017
17:11

Na kraju, dobro se sjecam te utakmice, ali Lester je samo jedan od renomiranijih klubova koje smo tad znali dobijati, nista posebno. Nismno se ni tada mnogo opterecivali sto igramo u Becu, vec ih lagano isprasili 3:0 cini mi se, pa sto bi sad.

avatar
Jugluk
Friday, 24.02.2017
16:34

Ne podnosim generalizaciju,al nek bude da je sala-posalica...