Spremni za Kup afričkih nacija?

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 16. januar 2015.

 • 20:54

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ljubitelji fudbala kakav se samo može videti na Kupu afričkih nacija od subote će biti u prilici da prate trideseto izdanje pomenutog takmičenja. Turnir će obeležiti izostanak šampiona i najtrofejnije reprezentacije, strah od ebole i terorizma ali i mnogo vrhunskih igrača i onih koji bi mogli da naslede Drogbu, Turea, Bonija...

Spremni za Kup afričkih nacija?
Foto: Beta/AP Photo/Themba Hadebe
Duelom Ekvatorijalne Gvineje i Konga u subotu će početi 30. jubilarni Kup Afričkih nacija (KAN) koji ljubiteljima fudbala u Evropi ume da bude interesantan po mnogo čemu.

Ono što afričke selekcije po običaju prirede publici nema mnogo veze sa fudbalom koji smo navikli da gledamo na drugim velikim takmičenjima ali i pored svih nedostataka KAN ima svoju draž.

Malo je onih koji ne uživaju u atmosferi koju prave navijači na tribinama a prava draž je u tome što po pravilu nema favorita ili oni koji se njima smatraju retko stižu do trofeja.

Ovoga puta izvesno je da prethodni osvajač titule neće imati prilike da je brani pošto je eliminisan u kvalifikacijama. Pored reprezentacije Nigerije na turniru neće učestvovati ni najtrofejnija selekcija Egipta ali ni Maroko koji je otkazao domaćinstvo i tako izgubio mesto na turniru.

Ako bismo govorili o favoritima, premda smo naglasili da je to posve specifičan pojam na KAN-u, onda su to selekcije Obale Slonovače i Alžira. "Slonovi" godinama čekaju na trofej dok je drugonavedena selekcija ostavila sjajan utisak na minulom Mundijalu zbog čega je trenutno najbolje rangirana afrička reprezentacija na FIFA rang listi (18).

Domaćinstvo je drugi put u istoriji pripalo Ekvatorijalnoj Gvineji zbog pomenutog odustajanja Maroka a razlozi za takav epilog su od ranije poznati i još uvek aktuelni. U pitanju je epidemija ebole što daje novu dimenziju nastupajućem turniru.

Tu je i strah od terorističkih napada kojih je već bilo na turnirima KAN zbog čega je nivo obezbeđenja podignut na maksimum.

Trideseti jubilarni KAN na programu je od 17. januara do 8. februara a gradovi domaćini biće Bata, Malabo, Mongomo i Ebebin.

Posebno važan aspekt Kupa afričkih nacija biće talentovani fudbaleri koji predstavljaju budućnost fudbala a koji bi lako mogli da podignu sebi cenu.

Tako je "Kopa 90" sačinila spisak igrača na koje treba obratiti pažnju. Nisu u pitanju zvezde poput Jaje Turea već mladi momci koji bi u bliskoj budućnosti mogli da izrastu u vrhunske igrače.Posle svega, možemo da vam poželimo uživanje i savet da prilikom tipovanja izbegavate favorite, oni na KAN po pravilu umeju da iznenade - negativno.

Grupa A:
- Ekvatorijalna Gvineja
- Burkina Faso
- Gabon
- Kongo

Grupa B:
- Zambija
- Tunis
- Zelenortska ostrva
- DR Kongo

Grupa C:
- Gana
- Alžir
- Južna Afrika
- Senegal

Grupa D:

- Obala Slonovače
- Mali
- Kamerun
- Gvineja
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari