Sponzorski ugovori, koliko klubovi zarađuju godišnje od brendova koje nose na grudima?!

  • Autor: Aleksa Blaćanin

  • 14. novembar 2018.

  • 21:48

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Spremite se za astronomske cifre!

Sponzorski ugovori, koliko klubovi zarađuju godišnje od brendova koje nose na grudima?!
Foto: EPA/CHRISTIAN CHARISIUS
Poznato je da se brendovi praktično otimaju oko klubova u želji da nose njihovu marku i da njihov logo bude na dresu. Kada potpišu ugovor sa nekim timom, oni igrače tog tima gledaju kao "manekene" koji nose njihov proizvod na sebi, a naravno uvek želite što bolje "manekene".

11) Juventus - Možda je klub iz Torina trenutno na poslednjem mestu kada je ova lista u pitanju, ali nakon dolaska Kristijana Ronalda i povećane prodaje dresova, treba očekivati da će se i sponzorski ugovori povećati. "Adidas" trenutno izdvaja 23 miliona evra godišnje, dok "Jeep" klubu iz Torina donosi prihod od 17 miliona evra, što znači da Juventus dobija ukupno 40 miliona evra godišnje.

10) PSŽ - 25 miliona godišnje od "Najka" i 25 miliona evra od "Fly Emirates"-a. Što znači da francuski klub dobija od sponzora 50 miliona godišnje, a ukoliko naprave određeni iskorak u Evropi, sigurno bi se ovi ugovori povećali.

9) Totenhem - "Pevci" godišnje inkasiraju 74 miliona evra od sponzora, tačnije 34 miliona od "Najka" i 40 miliona evra od "AIA".

8) Mančester siti - "Građani" dobijaju "samo" 24 miliona evra od kompanije "Najk", ali zato kompanija "Etihad airways" (po kome i stadion Sitija nosi naziv) donosi godišnje priliv od 51 milion evra, pa tako ovaj tim godišnje dobija 74 miliona evra za sponzorstvo koje nosi na grudima. Poznato je i da će Siti naredne godine promeniti dizajn svog dresa, zato što više neće sarađivati sa "Najkom", već će im sponzor biti "Puma". Sigurno će to biti unosniji ugovor, pa možda i napreduju na ovoj listi. Takođe, Siti je započeo i novu revoluciju kada su dresovi u pitanju. Naime, oni su prvi koji su dozvolili sponzoru da napiše svoj logo na rukavu, u pitanju je sponzorstvo sa "Nexet Tire"-om, a pretpostavlja se da Siti inkasira dodatnih 12 miliona evra godišnje od ovog sponzorstva.

Mancester Siti dres

7) Liverpul - "Redsi" imaju zaista neobične sponzore ako se pogledaju oni najveći timovi, ali jasno je da je u ovom slučaju novac presudio ko će se naći na grudima Salaha, Manea i ostalih. Liverpul od "New Balance"-a dobija 34 miliona evra godišnje, dok od "Standard Chartered"-a dobija čak 46 miliona evra, što znači da prošlogodišnji finalista Lige šampiona dobija 80 miliona evra godišnje od sponzora.

6) Bajern Minhen - "Bavarci" dobijaju ukupno 90 miliona evra od sponzora koji se nalaze na njihovom dresu, tačnije 60 miliona evra od "Adidasa" i 30 miliona evra od "T Mobile"-a.

5) Arsenal - Sada su već stvari mnogo ozbiljnije, a koliki je "brend" Arsenal postao pod palicom Arsenal Vengera, govore i sponzorski ugovori i godišnji priliv od čak 114 miliona evra. "Puma" izdvaja 68 miliona evra, a svi su oduševljeni njihovim dizajnom dresova, dok "Flz Emirates" izdvaja 46 miliona evra, ali i luksuzne pogodnosti prilikom putovanja Arsenalovih igrača.

arsenal dres

4) Čelsi - Identična zarada kao i njihov gradski rival, samo drugi sponzori. "Najk" donosi "Plavcima" 68 miliona evra, dok "Yokohama Tyres" donosi 46 miliona evra, a to u zbiru iznosi 114 miliona evra.

3) Mančester junajted - Možda su u rezultatskoj krizi, ali teško da će ovaj klub ikada biti u finansijskoj krizi, jer sam "brend" kakav je Junajted mora da donosi novca i svi znaju da će se sponzorstvo sa njima isplatiti. "Adidas" je potpisao ugovor sa Junajtedom i izdvaja čak 85 miliona evra godišnje, dok "Ševrolet" izdvaja 66 miliona evra godišnje. Što znači da Junajted dobija na osnovu sponzora 151 miliona evra, duplo više od svojih gradskih rivala.

2) Barselona - katalonski tim trenutno dobija od sponzora 160 miliona evra godišnje, ali oni se nadaju da bi mogli da potpišu neki novi ugovor i da preteknu Real ako je ikako moguće. Kompanija "Najk" im donosi 105 miliona evra, dok "Rakuten" izdvaja 55 miliona evra.

1) Real Madrid - A ko drugi, ako ne Kraljevski klub? Real je jednostavno neprikosnoven u svim kategorijama, a još ako se uzmu u obzir i osvajanje 3 Lige šampiona u poslednje 3 godine, onda je jasno zašto je "Adidas" potpisao onakav ugovor sa Realom. Desetogodišnji ugovor, a čak 110 miliona evra po sezoni! Tu je još i "Fly Emirates" sa 70 miliona evra godišnje, što ukupno iznosi 180 miliona evra godišnje, zaista "kraljevski"!

Real Madrid dres 2018/19


  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari