Sosijedad protiv Reala – Sećanje na izgubljenu titulu

Autor: Darko Mitrović
nedelja 20.09.2020.
13:07
Izvor: Boris Jovanović, Sportske.net

Kako su se samo trkali...

EPA/JAVIER ECHEZARRETA
EPA/JAVIER ECHEZARRETA

Povezane vesti

Ta godina nije obećavala ništa Sosijedadu. Tri sezone u nizu Baskijci su bili 13. na tabeli, daleko od stare slave, od početka osamdesetih kada su uspeli da se domognu titule i da posle prave drame, remijem u Hihonu, golom Zamore u nadoknadi, prođu prvi kroz cilj, na osnovu boljeg međusobnog skora u odnosu na Real koji su savladali sa 3:1 u San Sebastijanu.

Sledeće sezone su odbranili titulu, ovogta puta u poslednjem kolu kada je pobeda protiv Bilbaoa ugasila nade Barselone.

Ali od toga je prošlo više od dvadeset godina, doduše 1998. su pogurani golovima Darka Kovačevića bili treći.

No, poslednja velika trka Sosijedada viđena je protiv Reala četiri godine kasnije. Kako rekosmo posle tri uzastopna plasmana u donji dom, niko nije očekivao takav uspon kluba.

Leto je prošlo bez nekih značajnijih transfera, u drugi mandat u klubu (igrački) se vratio Estonac koji je igrao za Rusiju, slavni Valeri Karpin.

Na klupu je stigao Rajnal Denijo, Francuz koji je sa Nantom osvojio titulu i dva kupa Francuske. U timu je bio Ćabi Alonso, lokalac od koga se mnogo očekivalo, Kovačević se vratio iz Italije, a Nihat Kaveči i Srbin su formirali ubitačno partnerstvo napred. Ćuri-urdin su odlično počeli sezonu, namestio se derbi Baskije na startu, slavili su protiv Bilbao sa 4:2. Pogađali su kao posednuti, sledio je remi 3:3 sa Betisom, pa pobeda na „El Sadaru“ protiv Osasune od 3:2.
-
Baner 10

Video se karakter tima, protiv Valensije koja je tih godina izgubila dva finala Lige šampiona, vratili su se od 0:2 na „Mestalji“ do remija. Sosijedad je dobio 13 mečeva, remizirao 6, mnogi su bili zapanjeni.

Havi de Pedro je eksplodirao, asistirao je napadačkom tandemu, on i Ćabi Alonso su pokazali da „kantera“ Sosijedada itekako ima šta da ponudi. Na „Anoeti“ su razbijeni „Galaktikosi“, bilo je 4:2, ali rezultat je nerealan. Kovačević je načeo Kasiljasa posle par minuta, zatim duplirao prednost posle dvadesetak, da bi Kaveči dao gol za 3:0 posle pola sata. Ronaldo je smanjio, ali je Ćabi Alonso odmah vratio ubedljivu prednost. Bilo je to pola sata iz snova, u 33. minutu Baski su vodili sa 4:1. Na kraju je mladi Portiljo u finišu ublažio poraz favorita.

Tada je Sosijedad bio u padu, ali im je ta pobeda pružila nadu. Spustili su se na -3 u odnosu na Madriđane, koji su zatim odigrali samo 1:1 protiv Antićeve Barselone koja je bila slaba te godine (pokojni srpski velikan je nasledio Van Gala koji je smenjen u prvoj godini drugog mandata u klubu). Zatim je Majorka sa Semijem Etom dala pet golova „Los Blankosima“ u Madridu, pa je četiri meča pre kraja Sosijedad imao +1 nad Realom.

Sosijedad je dobio u Malagi, ali je Ronaldo sa dva gola doveo Real do pobede u Valensiji. Sledeće nedelje Selta je uzela bod na Bernabeu u meču u kome je trebalo da pobedi, ali Sosijedad je propustio priliku da povećs vođstvo, samo bod protiv Valensije.

Ostala su dva kola. Teško gostovanje na „Balaidosu“ se pretvorilo u košmar, Selta koja je i sama imala šanse za titulu je dobila Sosijedad sa 3:2, naplatila ono što nije u Madridu. Atletiko je bio lak zalogaj u „Madrilenju“ pa je u poslednje kolo, Real ušao sa +2.

Morali su da dobiju Bilbao, Sosijedad je čekao Atletiko. Real nije dozvolio iznenađenje, Ronaldo i Roberto Karlos su osigurali titulu protiv Bilbaoa koji se i nije borio za zemljake. Darko Kovačević je te godine dao 20 golova, Kaveči 23, bili su daleko najbolji tandem u španskom fudbalu.

Sledeće sezone je Sosijedad igrao u Ligi šampiona, prošao grupu, ispao od Liona. Ali su se u prvenstvu jedva spasili ispadanja. I to je bio kraj, otišao je menadžer Denije, Ćabi Alonso prešao u Liverpul, 2007. je klub sa „Anoete“ ispao iz lige...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Sunday, 20.09.2020
13:18

Vesterveld- Lopez Rekarte, Hauregi, Širer, Aranzabal- Karpin, Ćabi Alonso, Aranburu, De Pedro- Ka(h)veči, Kovačević.