"Sombrerosi" u Brazilu, još Urugvaj i gotovo!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 20. novembar 2013.

 • 09:52

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Spisak učesnika kompletiran, ako sagledamo kvalifikacije, nije bilo većih iznenađenja. Svi svetski prvaci su tu, jedini debitant biće naše komšije Bosanci.

Meksiko je jutros po našem vremenu slavio u Velingtonu protiv Novog Zelanda sa 4:2 i na taj način u ukupnom skoru sa ubedljivih 9:3 overio plasman u Brazil. "Sombrerosi" su posle mnogo problema tokom kvalifikacija ipak nastavili niz učešća na Mondijalima.

Još jedno je mesto, mada je ono praktično popunjeno, Urugvaju je ostala formalnost večeras protiv Jordana, pa će na taj način biti kompletiran spisak učesnika.

Kada pogledate kvalifikacije, nema većih iznenađenja, sve fudbalske velesile su tu, bivši svetski prvaci neće izostati. Jedini debitant je Bosna koja se direktno plasirala, a i baraži su protekli očekivano, mada samo ako je krajnji ishod u pitanju. Naime, Francuzi su posle novih kontroverznih odluka ponovo uspeli na mala vrata da se plasiraju, ostale selekcije su opravdale ulogu favorita, Grci su iskusniji od Rumuna, Hrvati i Portugalci bolji od Islanđana i Šveđana.

Ako pogledamo južnoameričku zonu, uz domaćina Brazil, u ovom trenutku najjači timovi su tu, pre svih Argentina i Kolumbija koja ima strašan tim, ali i Čile predvođen Vidalom. Ekvador je konstanta, na ruku im ide i prednost igranja na nadmorskoj visini, a Urugvajci su morali preko baraža, već prva utakmica protiv Jordana se ispostavila kao formalnost.

Amerikanci su u svojoj zoni neprikosnoveni, imaće šta da pokažu u Brazilu, Kostarika uvek imao zanimljiv tim, Honduras je iskoristio nevolje Meksikanaca, mada bi i da su oni sami zauzeli mesto u baražu bili favorit protiv Novog Zelanda.

Evropu nećemo komentarisati, primetan je izostanak timova iz nekadašnjeg sovjetskog bloka, izuzev Rusije kojoj su se isplatila ogromna ulaganja. Neće biti ni Turaka, ali su sve velesile tu, Bosanci kako rekosmo debituju, Hrvati će posle pauze od osam godina ponovo na Mondijal, ali treba reći da su oni do sada propustili samo jedan šampionat sveta, onaj pre četiri godine.

U Aziji su kontinentalne sile poput Japana, Južne Koreje i Irana potvrdile svoj kvalitet, sa druge strane Australija koja se preselila iz zone Okeanija je takođe našla svoje mesto na šampionatu.

Iz Afrike takođe stižu najbolji timovi, poput Obale Slonovače, Gane, Nigerije i Kamerona, uostalom to su nacije sa najviše uspeha. Što se tiče Alžira, ovo je njihovo četvrto prvenstvo, igrali su i pre četiri godine i makar bili autsajderi, prošli su težak put i biće pravi predstavnici severne Afrike. Izbacili su Burkinu Faso, imaju dosta kvalitetnih igrača koji su ponikli u Francuskoj, predvođenih Fegulijem.

Dakle, čeka nas odličan Mondijal, svi najbolji su tu, ostaje žal za Srbijom, kojoj je verovatno bilo mesto na šampionatu, ali "šta bi bilo kad bi bilo" nam neće pomoći, moramo da gledamo napred.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari