Šokantan naslov italijanskog lista, klubovi digli bunu

  • Autor: Beta

  • 05. decembar 2019.

  • 16:20

  • Izvor: Beta

  • facebook
  • twitter
  • email

Ponovo Italijani i rasizam...

Šokantan naslov italijanskog lista, klubovi digli bunu
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI
Fudbalski klub Roma nezadovoljan je naslovnom stranom lista Korijere delo Sport, pošto je uz fotografije igrača Romelua Lukakua i Krisa Smolinga stavljen naslov "crni petak".

Roma je navela da je taj naslov "užasan".

Na naslovnoj strani su tamnoputi fudbaleri Lukaku iz Intera i Smoling iz Rome, uoči utakmice dva kluba u Seriji A, u petak. Na sredini strane upečatljiv je naslov "Black friday" (crni petak).

"Namera novinskog teksta zapravo je bila pozitivna. Ali, naslov je potpuno zasenio poruku protiv rasizma u priči", rekao je zvaničnik Rome Pol Rodžers, preneli su britanski mediji.

Inter je na svom Tviter profilu naveo: "Fudbal je strast, kultura, bratstvo. Mi smo i uvek ćemo biti protiv bilo kakvog oblika diskriminacije".

Fudbalski klub Milan saopštio je da je "neprihvatljivo videti takvo neznanje o rasizmu", dok je Lukakuov agent Federiko Pastorleo, koji je Italijan, rekao da je bio "zaista posramljen" zbog takvog naslova.

"Kao agenti, pokušavamo da zaštitimo naše klijente od ovog velikog problema  (rasizam), pošto to nije samo u novinama, već problem koji možete da udahnete na stadionu, na društvenim mrežama, na ulici. Sigurno je da (Lukaku) nije srećan zbog toga, ali je dovoljno jak da se sa tim suoči", rekao je on.

"Korijere delo Sport" je u komentaru na veb stranici naveo da nije postojala namera da se neko vređa na rasnoj osnovi i kritikovao je "povremene moraliste".

"Beli, crni, žuti. Negirati svake razlike je tipična velika greška rasizma antirasizma.  'Black friday', za one koji to žele da shvate, je bio način da se slavi različitost. Ako to ne razumete, to je zato što ne možete ili ne želite da razumete", navodi se u uvodniku na sajtu lista.

To je poslednja u nizu kontroverzi ove sezone u Seriji A, u kojoj je mnogo incidenata na rasnoj osnovi. Prošle nedelje, svih 20 klubova priznali su da imaju problema sa rasizmom na svojim utakmicama i obećali da će se boriti protiv tog problema.

Napadač Breše Mario Baloteli je posle uvreda na rasnoj osnovi zapretio da će napustiti teren, a one koji su ga vredjali nazvao je "imbecilima".

Na rasnoj osnovi vređani su brojni fudbaleri, među kojima i Lukaku, nakon što su navijači Kaljarija oponašali majmunske kada je postigao gol iz penala.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari