Slučaj "Abidal", donor pita: "Gde je završila moja jetra"?

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 18.11.2019.
13:22
Izvor: Sportske.net

Istraga i dalje traje, čudna priča čoveka koji je spasio život svom rođaku, Eriku Abidalu.

EPA-EFE/Toni Albir
EPA-EFE/Toni Albir

Povezane vesti

I dalje traju kontroverze oko operacije presađivanja jetre Eriku Abidalu, odnosno snimka na kome tadašnji predsednik Roselj traži organ za bolesnu legendu Barse na crnom tržištu.

Međutim, čitava priča je dobila novi zaokret, ako zaista ima nekih nejasnoća, šta se desilo sa jetrom donora Žerara Armana.

On je Abidalov rođak, naime otac slavnog fudbalera i njegova majka su rođeni brat i sestra. Osim kao klinac Žerar nije imao neki kasniji kontakt sa Abidalom, znao je da igra za Barselonu.

Kontaktirala ga je supruga fudbalera kada je bio potreban donor, samo nekoliko članova bliže i dalje porodice je dolazilo u obzir, lista čekanja je bila duga, a kancer se brzo širio, bilo je veoma urgentno.

Svi su odbili, osim Armana.

"Nije bilo priče ni o kakvom novcu, to bi bila trgovina organima, pristao sam, u pitanju je moj rođak, moja krv. Bio sam upozoren na moguće komplikacije i da je donor u mnogo većoj opasnosti"
, kaže Abidalov rođak.

Motiv da pomogne?

"Da uradim nešto dobro za nekoga, nisam do tada bio zadovoljan svojim životom. Izvršene su pretrage, ustanovljeno je da donor odgovara i operacija je hitno izvršena", dodaje Arman.

Posle toga oporavljao se zajedno sa Abidalom u njegovoj kući, posle mesec i po dana u bolnici. Kaže da je tada odnos bio sjajan, nisu se dugo videli, imali su o čemu da pričaju.

"Odnos je bio odličan, išli smo svi porodično na letovanje, neću da kažem gde, platio je Erik"
, dodaje donor.

On je bio u Barseloni na nekim utakmicama, klub mu je zahvalio na humanosti, ali vremenom se odaljio od današnjeg sportskog direktora.

"Vratio sam se u Francusku, sve ređe smo se čuli, nebitno, nemam nikakav problem oko toga. Nisam to uradio za novac, živim u istom stanu, vozim isti, stari automobil, radio sam isti posao, sada sam i to izgubio, ali to nema nikakve veze sa mojim postupkom".


Ne govori sa rođakom kome je spasao život.

"Tačno, zabolelo me je što on ne shvata šta sam učinio za njega, ne u materijalnom, već ljudskom smislu. To me boli, ali to je moja stvar"
, otkriva.

Naravno, morao je da se pojavi pred sudom zbog sumnji da je Abidal kupio jetru na crnom tržištu.

"Pokazao sam sva dokumenta, račune, sve me je to iznerviralo, morao sam da branim svoju čast, niko mi nije platio. Mislim da Erik treba da izađe i da kaže to. Sa druge strane, malo me je brinuo taj razgovor Roselja, šta ako su kupili neku drugu jetru, a moju prodali. Prvo sam se smejao, međutim sada, kada niko ne odgovara na ta pitanja i priča je stigla do suda, nije mi jasno šta se dešava", uplašen je Armand.

"Nadam se da će Erik svedočiti na sudu, kao i Roselj, i da će se razjasniti čitav slučaj. Meni od Abidala ne treba baš ništa, samo to, da demantuje da je u igri bio bilo kakav novac i da su tražili jetru na crnom tržištu", zaključio je njegov rođak.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Nicklas Bendtner
Monday, 18.11.2019
16:16

A meni gotivan bio ovaj Abidal, ako je istina treba da ga bude sramota.

avatar
Nemanjici
Monday, 18.11.2019
15:34

Dok im trebas dobar si pposle zaborave na tebe

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Monday, 18.11.2019
15:01

Barsa je mutnija od dunava...trgovina organima,neka smutnje tokom kupovine nejmara