Slavija dočekala "duplu krunu" posle 77 godina!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 23.05.2019.
13:25
Izvor: Sportske.net

Rezultat koji je praška Slavija ostvarila u minuloj sezoni zaista se može nazvati istorijskim.

Epa/Will Oliver
Epa/Will Oliver

Povezane vesti

Neretko se uspesi ostvareni na sportskim borilištima nazivaju istorijskim čak i u situacijama kada pojedinac ili kolektiv ne ostvare ništa epohalno.

U slučaju praške Slavije reklo bi se da je izraz "istorijski uspeh" zaista prikladan, jer je novi šampion Češke uradio nešto što se poslednji put dogodilo tokom Drugog svetskog rata!

Učesnik završnice Lige Evrope u sezoni 2018/19 objedinio je trofeje u prvenstvu i kupu i tako prvi put posle skoro osam decenija osvojio "duplu krunu".

Slavija je kolo pre kraja češkog šampionata matematički osigurala titulu, osamnaestu u klupskoj istoriji i petu ako računamo samo one osvojene nakon raspada Čehoslovačke Republike.

Juče je šampion Češke savladao Banik Ostravu sa 2:0 u finalu nacionalnog kupa i tako objedinio trofeje na domaćoj sceni, prvi put nakon tačno 77 godina!

Poslednji put Slavija je osvojila prvenstvo i kup u trenutku kada se Čehoslovačka nalazila pod okupacijom nacističke Nemačke. Tada su u Slovačkoj i Češkoj igrane odvojene lige, a Slavija je 1942. godine osvojila titulu i kup.

Slavija će kao šampion Češke igrati u plej-of fazi kvalifikacija za Ligu šampiona, dok će Viktorija iz Plzenja plasman u elitu tražiti kroz ligašku stazu kvalifikacija u koje će se uključiti od 2. kola.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke