Skandalozna izjava bivšeg hrvatskog selektora o vređanju Srba: ''Povlašćeni su''?!

Autor: Darko Mitrović
subota 31.10.2020.
11:43
Izvor: Sportske.net, index.hr

Uzgred, kaže i da ''nije čuo'' takve povike. Čuje nešto drugo...

EPA/JULIEN WARNAND
EPA/JULIEN WARNAND

Povezane vesti

Nekadašnji hrvatski reprezentativac, član generacije koja je 1998. godine osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, a kasnije i selektor njihovog nacionalnog tima Igor Štimac govorio je za tamošnji portal ''Index'', a jedna od tema razgovora bila su i učestale uvrede koje se sa tribina u Hrvatskoj čuju na račun Srba.

Ali, Štimac je pokušao da se napravi nevešt, pa je ustvrdio kako navodno nije ni čuo takve povike, već neke druge.

''Nisam baš čuo da se skandira 'Ubij Srbina'. Čuo sam 'Štimac, Turčine, napuši se... ne znam čega"'. Kako vas to ne boli? Nisam video da je neko bio kažnjen, da su navijači bili kažnjeni kada se to viče. Kada vređaju nas koji nismo simpatični u određenom kontekstu vremena, onda to niko ne potencira i ne javljaju se udruženja da kažu da se radi o diskriminaciji, o uvredljivim porukama i da bi to trebalo kazniti'', objašnjava Štimac.

Još skandalozniji deo njegovog odgovora tek je potom usledio.

''Skače se samo na zadnje noge kada se dogodi povik prema srpskoj manjini. Zašto je to tako? Zašto su oni različiti? Ne treba nikoga vređati. Šta je sportsko borilište, poligon za vređanje? Ko hoće da vređa neka ostane kod kuće i neka kod kuće reši sa onim s kime bi to trebalo da reši. Nije to mesto gde bi trebalo vređati bilo koga.

Ali zašto stalno apostrofiramo mržnju prema Srbima?

Nisu oni jedini prema kojima se ispoljava mržnja na sportskim borilištima. Hajde da sve tretiramo na isti način. Neka ne budu povlašćeni u ovoj situaciji, a stalno se traži neka povlašćenost za njih. I to iritira ljude. To dodatno iritira hrvatske patriote. U Hrvatskoj svi mogu slobodno živeti, zašto to apostrofirati? Ne treba ovde povlašćenih vrsta i ne treba dozvoliti da se bilo ko vređa'', zaključio je on u nešto pomirljivijem tonu.
-
baner 7

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
OGLoc
Sunday, 01.11.2020
12:15

Nista covjek nije pogresno rekao, nemojte biti djeca.

avatar
Benz9
Sunday, 01.11.2020
00:19

Ne vidim u čemu je ovdje problem... Čovjek je istinu rekao... Zbog dešavanja tokom 90-ih,i dan danas se ubiru poeni i odbijaju izbori na foru da se samo mi borimo za sebe, a oni drugi nas gledaju preko nišana sa namjerom da nas unište... Ako neko krši zakon onda ne bi trebalo da ima iznimke je li Srbin, Hrvat, Židov ili bilo ko drugi...

avatar
petar8
Saturday, 31.10.2020
15:44

rekao je da se samo kaznjava i proziva ako se vrijeđaju srbi ako ae vrijeđa ostale onda se nedize tolika prasina. Neznam sto je krivo rekao i koga vrijeđa s ovim

avatar
Sanchez Bakero
Saturday, 31.10.2020
13:09

Klasična šovinistička, relativizirajuća izjava tipa "zašto baš oni, šta je sa nama". Nažalost, ista primitivna matrica se koristi i kod nas, ne samo u sportu.

avatar
Piksi G00L iz korner
Saturday, 31.10.2020
12:55

Sa ljepima uvek isti problemi.

avatar
Deki.Stankovic.5
Saturday, 31.10.2020
12:49

Da li je ovo nesto novo kada su oni u pitanju,naravno da ne,navikli smo vec da se bave nama i da smo im mi uvek problem kako god okrenes.