Sitijeva dva koraka do titule i dva derbija - za Ligu šampiona i za opstanak (NAJAVA)

Autor: Pavle Knežević
subota 31.03.2018.
09:51
Izvor: Sportske.net

Sitiju fale dve pobede da zvanično postane šampion, prva se očekuje danas protiv Evertona. Čekaju nas dva prava derbija, jedan u gornjem, jedan u donjem delu tabele.

EPA-EFE/NIGEL RODDIS
EPA-EFE/NIGEL RODDIS

Povezane vesti

Posle dugačke dve nedelje pauze, danas nam se vraća Premijer liga. Sezona u najvišem rangu takmičenja u Engleskoj ulazi u samu završnicu. Šampion se zna, verovatno i jedan putnik za Čempionšip, ali sve ostalo je širom otvoreno – od mesta za Ligu šampiona, preko Evrope, pa do opstanka.

Kolo otvaraju Kristal palas i Liverpul. "Orlovi" su u prošlom kolu pobedili posle sedam vezanih poraza, a danas bi mogli biti pojačani nekolicinom povratnika posle povreda. Kako nam je onomad rekao Luka Milivojević, Palas je u jednom trenutku imao i 12 povređenih igrača, ali se sada vratilo "90 odsto njih". Moguće je da ćemo na terenu ponovo videti Zahu, Loftus-Čika i Sakoa u ovom ključnom trenutku. Liverpul je, naravno, apsolutni favorit, a pošto su Palasu neophodni bodovi, moguće je da ćemo gledati goleadu.

Brajton dočekuje Lester u borbi za opstanak. "Galebovima" bi pobeda verovatno bila dovoljna za opstanak, jer bi devet bodova viška sedam kola pre kraja trebalo da bude dovoljno. Lester je u finoj formi u poslednje vreme, a sada bi mogao da bude jači za Okazakija, ali je ovo sasvim otvoren meč.

Karlos Karvalhal

Duel Mančester junajteda i Svonsija biće i obračun dvojice Portugalaca na klupama. Murinjo ima neuporedivo skuplji tim i neuporedivo bolju biografiju, ali ono što je Karlos Karvalhal učinio sa Svonsijem od kada ga je preuzeo u decembru je fantastično. Velšani su tada delovali otpisano, a sada su van opasne zone i na putu ka opstanku. Naravno, zna se ko je favorit na Old Trafordu. Svonsi se sigurno neće baš predati, ali mu je verovatno važniji duel sa Vest Bromom narednog vikenda. Ostaje da se vidi da li će dobra Pogbina partija u dresu Francuske biti dovoljna za povratak u prvi tim.

Duel Hadersfilda i Njukasla je još jedan od važnih u borbi za opstanak. "Terijeri" imaju tri boda više od opasne zone, "svrake" četiri, tako da je ova utakmica jako bitna za oba tima. Votford je 11, a Bornmut 10. na tabeli. Oba tima imaju po 36 bodova i praktično su obezbedila opstanak, iako to njihovi treneri to možda neće priznati. Ali, ne samo što je obezbeđen opstanak, nego niko nema šanse za Evropu, tako da je ovo možda prvi ovosezonski premijerligaški susret bez takmičarskog značaja. To znači da je sve moguće: od spektakularne goleade do dosadnih "krompirića".

Vest Bromvič je praktično otpisan. Ne samo što ima sedam bodova manje od pretposlednjeg Stouka i 10 bodova manje od Vest Hema, prvog tima van opasne zone, nego nema ni igru. VBA je pobedio krajem januara, što mu je bila jedina pobeda od avgusta. Ove sezone ima samo tri trijumfa, od čega jedan u gostima i stvarno je teško da može da iznenadi sedmoplasirani Barnli. "Klareti" su veći deo sezone proveli na sedmom mestu, a sada su vezali dve pobede i imaju pet bodova manje od šestog Arsenala i apsolutno pravo da se nadaju istorijskom plasmanu u Evropu.

Dzejms Kolins Vest Hem navijac

Jedan od dva najveća meča kola igra se u Londonu, gde se sastsaju Vest Hem i Sautempton. "Čekićari" su prvi van opasne zone, sa dva boda više od "svetaca", prvog tima u opasnoj zoni. Vest Hem je vezao tri poraza, a prošle nedelje je izgubio od Barnlija kod kuće i tada je publika prekidala utakmicu i utrčavala u teren. Suspenzije su podeljene, ali ako domaćin ponovo izgubi…

Vest Hem je vezao tri poraza, ali Sautempton nema pobedu u poslednje četiri utkamice, u kojima je dao samo jedan gol, tako da sve navodi na neizvestan meč.

Mančester sitiju fale još dve pobede da i zvanično "overi" titulu prvaka Engleske, a gostovanje Evertonu je prilika da se ostvari prva od te dve. Ali, ne samo da bi triijumf nad "karamelama" doveo "građane" na tri boda od pehara, već bi i namestio šansu timu da titulu osvoji u direktnom duelu sa svojim gradskim rivalom Mančester junajtedom. To bi svakako bila velika satisfakcija za sve navijače plavog dela Mančestera, ali pre toga – Everton. Domaćin jeste vezao dve pobede, ali bi sve osim pobede gostiju bilo pravo iznenađenje.

Nedelju počinju Arsenal i Stouk, verovatno sa potpuno različitim pristupom meču. "Tobdžije" imaju samo teorijsku šansu da stignu 13 bodova prednosti Totenhema i izbore plasman za Ligu šampiona, dakle nemaju ništa osim teorije. To znači da je jedini put ka Ligi šampiona osvajanje Lige Evrope. Pošto Arsenal već u četvrtak igra četvrtfinale protiv CSKA, moguće je da će Venger ovde kombinovati sa sastavom, ali i takav sastav bi trebalo da bude dovoljan za Stouk, koji je bez pobede već sedam kola.

Arsenal

Ovo kolo zatvaraju londonski rivali Čelsi i Totenhem u borbi za četvrto mesto. "Pevci" trenutno imaju pet bodova više od "plavaca", tako da bi i posle eventualnog poraza ostali četvrti, ali bi trijumfom teorijski mogli i preko Liverpula. Eventualnom pobedom bi i ostavili još uvek aktuelnog šampiona bez Lige šampiona.

Važno je to što oba tima imaju mnogo problema sa povredama, tako da ćemo tek na dan utakmice znati koji trener sa čime raspolaže. Totenhem jeste bolji, svakako je u boljoj formi, ali razmislite o ovom podatku: Totenhem nije slavio na Stamford bridžu punih 28 (dvadeset i osam) godina! Dakle, nijednom od kada je osnovana Premijer liga, ali i pre nego što je rođen dobar deo igrača koji će izaći na teren. Videćemo da li je vreme za prvi trijumf u ovom veku.

Parovi 31. kola:

Subota (utakmice počinju u 16, osim ako nije naglašeno):

Kristal palas - Liverpul (13.30)
Brajton - Lester
Mančester junajted - Svonsi
Njukasl - Hadersfild
Votford - Bornmut
VBA - Barnli
Vest Hem - Sautempton
Everton - Mančester siti

Nedelja:

Arsenal - Stouk (14.30)
Čelsi - Totenhem (17.00)

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke