Seviljina šansa u finalu? Navika je čudo!

Autor: Vladimir Stojanović
petak 21.08.2020.
10:25
Izvor: Sportske.net

Sa ovakvim skorom, teško ih je baš proglašavati za autsajdere...

EPA-EFE/Martin Meissner
EPA-EFE/Martin Meissner

Povezane vesti

Valjda se niko kao Sevilja u tako kratkom periodu nije navukao na titule u LE, odnosno nekadašnjem Kupu UEFA. Osvojili su ih pet, kada pogledate kroz istoriju Andalužana u ovom takmičenju imaju neverovatan skor, odigrali su 144 utakmice i pobedili 88 puta.

To je zastrašujući procenat za klub koji gotovo ima više evropski trofeja, čak šest, nego španskih. Tačno je da sedam krase njihove tribine, no samo jednom su bili prvaci, a kupovi koje su osvajali u godinama nakon građanskog rata nisu baš reprezentativni jer oni najveći klubovi su imali desetkovane sastave, zbog poginulih igrača u ratu.

Sevilja je bila centar Frankovog pohoda na špansku slobodu, pa su sačuvali ljude, a imali su i napad koji su zastrašujuće, pogotovo uz konotaciju na nemački Luftvafe zvali „Štuke“.

Na Nervionu će odbiti bilo kakvu povezanost sa Frankovim režimom, mada je činjenica da je krupna aristokratija i kapital podržavao diktaturu, u gradu su navijači Sevilje uglavnom u ta vremena i tokom Kaudilja dolazili iz viših klasa.

Pisali smo o derbiju Seviljano, ali „Rohiblankosi“ su upravo u ovom veku izašli iz okvira grada i države pretplativši se na trofeje u „manjem“ evropskog takmičenju.

Sevilja je dobila svih pet finala, ne greše, od 2005. su slavili protiv Boroa, Espanjola, Benfike, Dnjepra i Liverpula, dva puta su izvodili penale, protiv zemljaka iz Katalonije, a produžili su na stadionu u Torinu pre nekoliko godina prokletstvo Bele Gutmana kada su i lisabonske „Orlove“ ostavili u suzama posle penal ruleta.

baner


Zanimljivo, nikada nisu igrali protiv Italijana za pehar, i mada imaju mnogo veći pedigre u ovom veku od Intera (doduše, Inter je osvojio tripletu 2010.) oni će u ovaj meč ući, ne kao autsajder, već tim sa manjim šansama za pobedu.

Delom je to zbog siline sa kojom Inter igra u evropskom restartu, a delom i zbog zvučnih imena Lombardijaca.

Neće biti lako Sevilji, ali mogu da se pouzdaju u noviju tradiciju.

Ako pogledate istoriju kluba iz Andaluzije, protiv „ los perosa“, odnosno „pasa“ kako Španci potcenjivački zovu Italijane, kada je fudbal u pitanju, poslednje godine su im donosile radost.

Oni smatraju da je cinizam „kalća“ ono što uništava igru i da je vredno prezira, mada sama Lopetegijeva Sevilja nije klasičan španski tim.

baner

Ako se vratimo u prošlost, Sevilja se retko pojavljivala u evro eliti, poslednjih godina žreb ih je bacao u grupu sa Juventusom, jednom su pobedili kada se Nando Ljorente poklonio bivšem klubu, ali su i jedni i drugi prošli dalje. Na „Alijancu“ su jednom ostali neporaženi, ali ih je Juve nokautirao pred krcatim Pishuanom u utakmici koja je obilovala grubostima i isključenjima.

U Kupu UEFA, druga priča, svojevremeno su ih izbacivale Parma i Sampdorija, ali su u ovoj deceniji pobeđivali Fiorentinu, Lacio i Romu. Obratite sada pažnju, pet mečeva protiv klubova iz Italije poslednjih godina, isto toliko pobeda, i ne nismo pogrešili, gol razlika 10:0!

Inter je jasno drugi nivo kvaliteta, ali ako je do iskustva, toga kako podnose pritisak, pa i tradicije, teško je videti Sevilju kao klub bez šanse u petak uveče.

I bez obzira na sve, nikoga neće iznenaditi ako podignu pehar.

Jer, navika je čudo!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Nenad Mratinković
Friday, 21.08.2020
14:20

2-1 za Sevillu posle produzetaka.

avatar
toma1980
Friday, 21.08.2020
14:06

Opasna Ekipa Sevilje!!!! I Sevilja je totalni Autsaider protiv Intera!!!!
Jel ste zadovoljni Interisti!!!

avatar
Inter JZ 4ever
Friday, 21.08.2020
11:10

Au kako ovaj autor u svakom tekstu mora barem jednom da bocne Inter, da je za onaj pedigree rekao da se odnosi za ovu deceniju onda u redu, ali da Sevilja ima bolji pedigree u ovom veku, e tu ga je stvarno preterao.

avatar
toma1980
Friday, 21.08.2020
14:12

Pa kako i nije .....Sevilja konstantno igra Finala Evro Lige!!! A Inter je samo Slucajni Prolaznik u Finalu.....
Da nije bilo KINEZA.....Inter bi poodavno postao obican Prosecan Italijanski Klub!!!!
SEVILJA JE INSTITUCIJA ZA KINESKI PLASTIKANER INTER!!!!!

avatar
Inter JZ 4ever
Saturday, 22.08.2020
15:34

Pa i jeste slucajni prolaznik finala LE, jer njima nije cilj da igraju to takmicenje. Trenutno su u procesu stabilizacije i posle nekoliko godina stagnacije i nazadovanja klub se postepeno uzdize. A ovo za Kineze sto tvrdis, to ti je isto kao i kad bi rekao: "da baba ima onu stvar bila bi deda". Sta bi bilo kad bi bilo, ali Kinezi pametno rade, nema astronomskih ulaganja kao kod City i PSG, ali postepeno uzdizu klub u svakom smislu.