Sautgejt kao pravi sportista: "Baš me briga šta Džonson misli, u Rusiji je bilo lepo"

  • Autor: Pavle Knežević

  • 23. mart 2018.

  • 09:09

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Očigledna je razlika u načinu razmišljanja pravog sportiste i političara. Selektor Engleske biranim rečima o Rusiji.

Sautgejt kao pravi sportista:
Foto: Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Selektor Engleske Garet Sautgejt žestoko je odgovorio ministru spoljnih poslova Britanije Borisu Džonsonu, koji je Mundijal u Rusiji sramno uporedio sa Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine i pozvao Englesku na bojkot Svetskog prvenstva.

Naravno, ovaj opis "žestoko" uzmite sa rezervom, jer je Sautgejt, u maniru engleskog džentlmena, hladno odgovorio šta misli o stavu Džonsona.

"Slabo me zanima šta ministar spoljnih poslova misli o tome. Bio sam prošle godine u Rusiji na Kupu konfederacija, tamo je bilo 15.000 navijača Čilea na stadionu. A stadioni su izvanredni, objekti i trening centri su bili izuzetni. Sve je bilo kao na ostalim svetskim prvenstvima na kojima sam bio kada se govori o iskustvu unutar stadiona i atmosferi na utakmicama", rekao je Sautgejt engleskim novinarima.

Jedna od tema koja se često pominje kad je fudbal u Rusiji u pitanju jeste rasizam, ali Sautgejt nije želeo ni da čuje o tome.

"Mislim da ne treba da pričamo samo u rasizmu u Rusiji. Treba prvo da počistimo svoje dvorište. U našoj zemlji se i dalje dešavaju stvari koje ne treba da se dešavaju kada pričamo o rasizmu. Mi i dalje upiremo prstom u Rusiju, gde ćemo biti gosti za dva meseca, ali nismo rešili probleme u našoj zemlji. Zato mislim da treba da prestanemo da optužujemo druge", rekao je Sautgejt.

Mediji u Britaniji su tradicionalno antiruski raspoloženi, ali i kad je veći deo istočne Evrope u pitanju. Tako je bilo i pred Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, kada su vladini zvaničnici i mediji mesecima "trubili" o rasizmu, samo da bi ih engleski navijači ismevali sa lica mesta. Sautgejtu je usledilo pitanje da li bi išao na Mundijal kao navijač.

"Lično, bih. Proveo sam neko vreme u Rusiji i osetio sam se izuzetno prijatno, ali jasno je da svako ima svoje lične granice u smislu šta želi i šta im prija. Situacija se još razvija, tako da zaista ne znamo kako će to izgledati u junu, ali bilo šta što se sada dešava me ne bi sprečilo da odem", rekao je Sautgejt.

Engleska će na Svetskom prvenstvu u Rusiji igrati u Grupi G, sa Belgijom, Panamom i Tunisom.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari