"Samo da izbacimo Real večeras, sutra moramo na posao..."

 • Autor: Boris Jovanović

 • 29. oktobar 2014.

 • 11:51

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Katalonska Kornelja živi san. Momci koji ne mogu da žive od fudbala imaće bonus ako dobiju Real u kupu, ali već u četvrtak ujutru neki od njih moraće da ustanu rano...

Kornelja ima manje od 100 000 stanovnika, već žive san, lokalni klub se plasirao u treću ligu, prvi put u istoriji.

Mečeve igraju na tamošnjem stadionu od 1500 mesta, ali naravno neće propustiti priliku da zarade. Sećate se verovatno euforije koja je zahvatila igrače kada su izvukli Real.

Meč će biti igran na stadionu Espanjola, prodato je 27 000 ulaznica za utakmicu. Klub ima budžet od milion evra, sigurno je da će ova godina upravo zbog kupa biti lakša.

Igrači se nadaju bonusu, ako eliminišu Real dobiće po 1400 evra. Zvuči smešno, ali za njih je to plata, nadaju se da će ih rukovodstvo častiti, ako se ne obrukaju protiv evropskog šampiona.

Kornelja postoji od početka pedesetih, jedino po čemu su bili poznati je to što je recimo Đordi Alba tu igrao kada su ga otpustili iz Barselonine "La Masije" jer je bio suviše nizak. Dali su mu šansu, da se dokaže, otišao je u Valensiju, zaradili su 6000 evra od obeštećenja.

Inače, tim čine poluprofesionalci, treniraju svaki dan, ali od 16 časova, ili kasnije čak, kada im se završi radni dan. Ima konobara, profesora u školi, neki rade kao treneri mlađih kategorija, valja preživeti.

Presvuku se na putu do igrališta, niko se ne žali, za sebe tvrde da su posvećeni kao pravi profesionalci. Ako neko zakasni, nije problem, trener se ne ljuti, razume situaciju.

Grad živi za fudbal, Kornelja je ponos ove katalonske zajednice, napravili su prošlog leta istorijski uspeh i ništa se nije promenilo. Igraju hrabro, bore se protiv jačih timova i sedmi su na tabeli. Ni večeras neće biti ništa drugačije, jedino će imati nove dresove. Tu "ekstravanganciju" su morali da priušte, kako bi igrači sačuvali uspomenu na najveću utakmicu u životu.

Legendarni vezista Pepe Kabalje je dostavljač, biciklom raznosi stvari od 7 do 2. Neki put ide i kamionom po Barseloni i isporučuje robu.

Golman Injigo je profesor, ozbiljan gospodin u godinama. Hteo je da ostavi fudbal posle istorijskog uspeha, ali je rešio da odigra i ovu sezonu. Specijalista je za penale, istakao se protiv Haena u prethodnoj rundi, za nagradu braniće večeras i u revanšu na "Bernabeu".

"Teško mi je da uskladim obaveze, škola i učenici su prioritet. Dobijemo i neki novac od fudbala, ali sa tim se ne može živeti", kaže Injigo Injigo, i dodaje da je ovo oproštaj kakav je sanjao.

Trener Đordi Rožer je igrao za klub, onda trenirao klince i poslednje četiri godine prvi tim. Ni on nije profesionalac, ima kafeteriju, završava i neke administrativne poslove za klub.

Koliko zarađuju fudbaleri?

U trećoj ligi plate su veće, oni najbolji zarade oko 700 evra mesečno, ali to je za Španiju premalo, zbog toga moraju da rade.

Danas klub očekuje oko 25 000 ljudi na tribinama. Neće naravno to biti samo njihovi navijači, biće i Realovih kojima je ovo prilika da vide ljubimce na delu, mada će Anćeloti odmarati one najbolje.

Karte za utakmicu su između 25 i 50 evra, u Kornelji računaju da će od ovog jednog meča zaraditi blizu polovine godišnjeg budžeta.

Počinje u 20 časova, Katalonci će uživati, zaslužili su!
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari