Sa UEFA nikad nije dosadno, novi format Lige šampiona, promena i za evropsko prvenstvo?

Autor: Vladimir Stojanović
petak 16.10.2020.
08:11
Izvor: Sportske.net

Hoćemo li videti nove stvari već od narednog leta.

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Povezane vesti

Liga šampiona se nastavlja u utorak, tačnije start je nove sezone u najkvalitetnijem takmičenju na svetu, a svake godine društvo je sve eksluzivnije, samo šest timova moglo je u septembru na zadnja vrata kroz kvalifikacije da se dočepa evropske elite.

Ovaj format biće na snazi tri godine, utihnule su priče o evropskoj Superligi koju forsiraju klubovi kako bi se dokopali više novca.

Ali, to je i dalje na stolu, UEFA je bila prinuđena na ustupke, ali ko zna u kome će se pravcu dalje razvijati fudbal.

Predsednik Aleksandar Čeferin je najavio promenu formata završnice, podsetimo ove sezone je zbog pandemije igran top 8 u Lisabonu bez publike.

Ali, Slovenac gleda napred i najavio je plej of za tri godine.


Baner 1

"Ideja nije nova, ali ovo bi bio najveći fudbalski događaj, ne osam več četiri ekipe, osam je previše komplikovano. Jasno, domaćini bi mogli samo da budu veliki fudbalski gradovi sa pratećom infrastrukturom, to bi zaista bio spektakl", najavio je Čeferin.

On je ubeđen da će EURO biti na programu sledećeg leta, ali je najavio da bi možda, s obzirom na situaciju i neizvesnot oko pandemije, samo jedna zemmlja mogla da bude domaćin umesto gradova kako je bilo predviđeno.

Ovo je sasvim razumljivo, gradovi oklevaju, prvo jer se ne zna u kome će se smeru razvijati pandemija, drugo, jer bez ogromnih migracija navijača tokom leta nema ni profita. S obzirom na situaciju, malo ko bi se odlučio da putuje, čak i da bude dozvoljeno, već su se javili gradovi koji su na putu da odustanu, mada nema zvaničnih poteza.

Šta UEFA može da uradi?


Baner

Pa, to je oproban recept, Nemačka je uvek spremna da uskoči, organizuje šampionat na najvišem nivou, imaju sjajnu putnu i ostalu infrastrukturu, oni su uvek rezervna ako stvari ne krenu u dobrom pravcu. Možda je i najbolje tako, imajući u vidu nevolje, nedoraslost pojedinih zemalja organizaciji, ali i činjenicu da se ljudi teže odlučuju da putuju u nepoznato,

I na kraju VAR.

"U nekim slučajevima pomaže, postoje i situacije u kojima nije, ali ne verujem da ćemo se vratiti na staro. Tehnologija je budućnost, ali VAR ima dosta prostora za napredak i to je ključ svega, unapređivati i usavršavati ovu vrstu pomoći", zaključio je prvi čovek evropskog fudbala.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke