Runi i Junajted - It's complicated!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 28.09.2014.
11:43
Izvor: Sportske.net

Ako bi "Vaza" na desetogodišnjicu debija u "crvenom" napisao status veze na Fejsu, sigurno da bi to bio ovaj iz naslova!

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Na današnji dan je tačno deset godina od kada je Runi debitovao za Mančester Junajted. Navijači su posle njegovog dolaska iz Evertona čekali tačno 28 dana da obuče dres "Đavola", jer je gotovo četiri nedelje bio povređen.

Debitovao je uz prasak, za sat vremena spakovao tri gola Feneru u Ligi šampiona, u pobedi od 6:2. Tako je i postao najmlađi čovek koji je postigao het-trik u elitnom evropskom takmičenju.

Nema potrebe da nabrajamo šta je sve osvojio sa Junajtedom, u toj deceniji je izrastao u najboljeg engleskog igrača u veku i nema potrebe da se oko toga sporimo. Vejn Runi je dao 218 golova u 446 nastupa i to u ligi koja je izrasla u najjaču na svetu i igranju protiv najboljih evropskih klubova u Evropi.

Ispred njega u crvenom dresu su Ser Bobi Čarlton sa 31 golom više i legendarni Denis Lou koji je dao 11 golova više od Runija, ali iz manje nastupa. "Vaza" je već pretekao Džoržda Besta, dakle razbio to "sveto trojstvo", najboljeg tima Junajteda svih vremena.

Čini se da ga navijači Junajteda nikada neće ceniti kao napred pomenute, pa ni Gigsa i Skolsa. Doduše, Runi nije celu karijeru proveo u Junajtedu, počeo je u Evertonu, što nije neka velika prepreka, ali ipak, on je svoj status krvavo zaradio.

Dva puta je bio blizu odlaska iz Junajteda, ili se tako pričalo. Prvi put ga je Fergi sprečio, načinivši ga najplaćenijim čovekom u engleskoj PL, drugi put umalo nije otišao zbog Fergija, ali se Škot povukao, a Runi dobio status kakav je želeo kod Mojesa.

Ono što treba reći je da se olako zaboravlja sve što je Runi učinio u Junajtedu, ne samo kada su golovi u pitanju. Nebrojeno puta je šetan na razne pozicije u timu, nebrojeno puta su dovođeni igrači koji su imali prednost u odnosu na Runija kada je pozicija u špicu u pitanju, neki put je klub tražio da rešenje bude neko drugi, jer Vejn nije rođeni lider, neko oko koga ćete okupiti tim.

Ali, kada je teško, tu je on. Davao je i davaće golove kada je najpotrebnije, na njega su i Ferguson, i Mojes prošle godine i Van Gal sada uvek mogli da se oslone.

Kao da se to prečesto zaboravlja.

Svejedno, on je i dalje tu i trajaće. Ta veza jeste komplikovana, kao i svaka ljubav, ali Vejn Runi ne odustaje, ne bi trebalo ni Mančester Junajted, odnosno njegovi navijači...




Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke