Rimski derbi - I navijači umeju da budu duhoviti!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 15.04.2018.
11:43
Izvor: Sportske.net

Kada se ne slave ratni zločinci, nema rasističkih parola i najgorih uvreda, navijačima se ponekad potkrade i duhovist. Ovo je priča o prepucavanjima sa tribina, pred večerašnji rimski derbi...

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Pisao sam mnogo puta o rimskom derbiju, znate i sami da tu strast nikako ne prati rezultate, da je posvećen gradu, ne i svetu.

Ovaj današnji imaće šmek borbe za Ligu šampiona, ali u italijanskom fudbalu to je uglavnom imalo upravo zadatak da odgovori na pitanje ko će biti treći, četvrti ili peti u Seriji A.

Ali, i pored odvratnih rasističkih parola i natpisa koje smo poslednje tri decenije gledali na "Olimpiku", od onih o tribinama Jevreja i timu crnaca, do pominjanja peći u Aušvicu i sličnih stvari, bilo je i sjajnih koreografija i transparenata koji su svetlija strana istorije "Derbija Rima".

Za mene legendaran je onaj iz 1991. kada su navijači Rome poručili Lacijalima da oni sredom igraju u Evropi, dok rival gleda Tvin Piks na televiziji.

Takođe, poznato je da Romanisti smatraju Lacijale za seljake iz okoline, a otuda i onaj transparen "Roma je priča, Lacio samo geografija", kao i pitanje rivalima "Da li je danas hodočašće, pa je toliko vas seljaka došlo u grad".

Takođe, kada je Lacio postao prvak Romanisti su im odmah poručili, "Pozajmili smo vam grad na jedan dan, vi ste od toga napravili seoski festival".

Lacijali sa druge strane uvek navode da su stariji klub od Rome.

Na jednom derbiju je dominirao natpis "Moj deda je navijao za Lacio, a i tvoj je", kao i poruka za Totijevu ženu Ilaroi, "Pismo za nepismenog". Ovde se radi o igri reči, "letterina" je devojka koja igra u zabavnim emisijama na TV, a Frančesko Toti nije baš poznat po svom obrazovanju.

Roma je odgovorila, "Mi imamo 20 godina Totija, vi imate 20 godina Tuttija", opet igra reči, podsećanje da Lacio nema igrača koji je toliko veran klubu.

Postoje i one klasične prozivke "Čestitamo, brži ste od Ben Džonsona", koje su Romanisti uputili Lacijalima posle jedne tuče, ali i pogrde na račun savezništva sa drugim klubovima.

Prijateljstvo Rome i Napolija je nateralo navijače Lacija da se obrate San Đenaru, zaštitniku Napulja sa molbom da čitavu južnu tribina Olimpika presele tamo gde pripada, pod Vezuv.

Lacijali optužuju Romaniste da ih klub plaća, pa su čuvenu pesmu "O Romi se ne diskutuje, ona se voli", pretvorili u "O Romi se ne diskutuje, ona plaća".

Tako će biti i večeras, ponekad su navijači duhoviti, drugi put se obrukaju, a o rimskom rivalstvu možete da čitate i ovde...


Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Consigliere 1927
Sunday, 15.04.2018
14:37

Ajde Roma, samo da ovaj ne pametuje sa sastavom i da Dzeko igra prvu postavu, u neverovatnoj je formi. Daje Roma!

avatar
amigo999
Sunday, 15.04.2018
14:04

Nadam se da ce ih Roma pobediti...

avatar
LennaR10
Sunday, 15.04.2018
12:46