Rim - Igralo se za mir, legende se ludo zabavljale

Autor: Beta Beta
ponedeljak 01.09.2014.
23:43
Izvor: Beta

Papa Franja primio je u Vatikanu bivše i aktuelne fudbalske zvezde, među kojima i Argentinca Dijega Armanda Maradonu, uoči međuverske utakmice za mir koja je večeras igrana u Rimu.

Beta/AP Photo/Gregorio Borgia
Beta/AP Photo/Gregorio Borgia

Povezane vesti

Papa je dao svoj blagoslov večerašnjoj utakmici i pozvao na "kulturu susretanja" i na "univerzalne vrednosti" koje prevazilaze razlike.

Pred fudbalskim legendama Maradonom, Italijanima Đanluiđijem Bufonom i Andreom Pirlom, Francuzom Davidom Trezegeom, Ukrajincem Andrejem Ševčenkom, Izraelcem Josijem Benajunom i Gancem Suli Muntarijem, papa Franja je istakao da su vrednosti fudbala i "lojalnost, deljenje, prihvatanje, dijalog i poverenje".

Fudbal je primer saživota koji omogućava isključivanje "svake diskriminacije na rasnoj, jezičkoj ili verskoj osnovi", rekao je on nekoliko sati pre početku meča na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Papa je ocenio da je dobro što vernici mogu da očuvaju svoj identitet u sportu, i dodao da "vera treba da vodi miru, a ne mržnji".

Maslinovo drvo posađeno je uoči utakmice, koju je organizovao argentinski igrač Havijer Zaneti, a selekori dve ekipe bili su trener reprezentacije Argentine Gerardo Tata Martino i trener Arsenala Arsen Venger.

Na meču se uživalo, videli ste potez Bađa na asistenciju Maradone (OVDE), a evo i Ševčenkove Panenke.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke