Revolucija i u kvalifikacijama za LE, put za Srbe težak kao da je Liga šampiona!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 27.02.2018.
11:51
Izvor: Sportske.net

Novi četvorogodišnji ciklus za takmičenja pod okriljem UEFA donosi ogromne promene u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ukoliko bude eliminisan iz kvalifikacija za LŠ srpskog šampiona čeka pakao na putu ka Ligi Evrope.

Epa/Salvatore Di Nolfi
Epa/Salvatore Di Nolfi

Povezane vesti

Velike promene napravila je UEFA u novom sistemu kvalifikacija za Ligu Evrope, a one se ogledaju u činjenici da ćemo u periodu od 2018. do 2021. godine imati šampionsku i ligašku stazu kvalifikacija u masovnijem takmičenju.

Pođimo od toga da će sedamnaest klubova obezbediti direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope za sezonu 2018/2019. Po dva predstavnika na osnovu plasmana u nacionalnim prvenstvima imaće Španija, Nemačka, Engleska, Italija i Francuska. Po jednog će dati Rusija, Portugal, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka i Švajcarska.

Pored pomenutih 17 klubova na direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope mogu da računaju i eliminisani u trećem kolu i plej-of fazi ligaške staze kvalifikacija za Ligu šampiona, odnosno eliminisani u plej-of fazi šampionske staze kvalifikacija za Ligu šampion i to je jedna od dobrih vesti za srpskog šampiona.

Još jedna dobra vest, pre nego što pređemo na onu lošu, jeste da će srpski šampion, u slučaju da ispadne u prvom ili drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, nastaviti da se takmiči u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U prošlosti je šampion Srbije morao da prođe prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu šampiona jer bi eventualna eliminacija značila i kraj u Evropi. Uzmimo primer Partizana sa početka tekuće sezone. Dvomeč sa podgoričkom Budućnosti imao je eliminacioni karakter jer je poraženi odmah ispadao iz evropskih takmičenja, a to od sledeće sezone neće biti slučaj.

Najvažnija promena u sistemu kvalifikacija za Ligu Evrope tiče se uvođenja pomenute šampionske i ligaške staze. To je ona začkoljica koja će predstavljati problem za naše klubove dok god ne popravimo nacionalni koeficijenat.

Šampionska staza kvalifikacija daće osam učesnika grupne faze Lige Evrope, dok će kroz ligašku plasman u masovnije takmičenje pod okriljem UEFA obezbediti trinaest klubova.

Kada je u pitanju šampionska staza sistem je prilično jednostavan. Klubovi koji budu eliminisani u preliminarnoj rundi i prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, njih 20, odmah će se preseliti u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Tako se zapravo nastavljaju kvalifikacije za Ligu šampiona ali je krajnja nagrada mesto u Ligi Evrope. U trećem kolu igra deset klubova koji plasman obezbede kroz drugo kolo, a priključuju im se poraženi iz drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Na kraju će u plej-ofu šampionske staze kvalifikacija za Ligu Evrope igrati deset klubova iz trećeg kola kvalifikacija i šest klubova koji budu eliminisani u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ligaška staza kvalifikacija za Ligu Evrope u mnogome je slična onome što smo inače gledali prethodnih sezona. Od preliminarne runde do plej-ofa kroz takmičenje će proći više od sto klubova i biće zaista teško da osvajač kupa, drugoplasirani ili trećeplasirani tim iz Super lige Srbije stigne do samog kraja.

Dodajmo samo to da će se od treće runde ligaške staze kvalifikacija za Ligu Evrope uključiti i poraženi u drugom kolu ligaške staze kvalifikacija za Ligu šampiona, a to mogu biti vicešampioni Turske, Češke, Švajcarske, Holandije, Grčke ili Austrije.

Kao što možete da vidite, teško je objasniti čitav proces kvalifikacija za Ligu Evrope i šta je sve UEFA napravila ovom podelom na šampionsku i ligašku stazu, a zamislite tek šta klubove čeka kada uđu u takmičenje.

Opšti utisak je da promenu na bolje predstavlja to što klubovi koji ispadnu već na startu kvalifikacija za Ligu šampiona dobijaju novu šansu i ne završavaju odmah evropski put, ali ih zato na putu do Lige Evrope čeka pakao.

Na kraju da dodamo da će osvajač Kupa Srbije, vicešampion i trećeplasirani na tabeli startovati od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Oni odmah ulaze u pomenutu ligašku stazu kvalifikacija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

18 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Man united
Tuesday, 27.02.2018
22:57

Не волим теорије завере. Али ово ми смрди као реакција на пролазак Звезде, Партизана и Викторије. Смета им што се словенска сиротиња овако далеко пласирала.

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Wednesday, 28.02.2018
10:13

I tri ruska kluba u 16:-D Mislis da je to zamisao od pre neki mesec, a ne jos od pre recimo godinu-dve dana?

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Wednesday, 28.02.2018
17:02

Ma, nema sanse da su tek sada, to je ozbiljna organizacija iako je prepuna nepravednih ideja...

avatar
Man united
Wednesday, 28.02.2018
15:41

Нзм од када је та замисао. Ја сам сад чуо за ово. Тако да рачунам да су то сад смислили. Не мора да значи, не кажем.

avatar
Quaresma077
Tuesday, 27.02.2018
20:48

Ja i dalje ne razumem kako ljudi ne shvataju da je sada npr. šampionu Srbije daleko lakše da uđe u LE. Sad su najteži protivnici u kval. za LE (za šampiona Srbije ako ispadne iz kval. za LŠ) Makabi, Astana, Karabak, Dinamo Zagreb, Bate, Šerif... i sl. klubovi koji će ispadati iz kval za LŠ (možda ne svi pobrojani, ali klubovi tog ranga). To je meni mnogo bolja opcija od recimo Borusije, Ajaksa, Intera, Liona, Totenhema, Viljareala, Sevilje itd. što je do skoro bilo.

avatar
neme
Tuesday, 27.02.2018
18:44

Ovo da bi skontao moram zavrsiti jos jedan fakultet-sustina je para na paru a us na fukaru.

avatar
zdenkomen
Tuesday, 27.02.2018
16:35

U suštini, sve se pravi da elita ima svoje mesto tamo gde je veliki novac. Desi se tu i tamo da neki golja od istočnog dela evrope prođe ali je i to kratkog daha. Nema napred dok se ne privatizuju klubovi i dok se političari ne odvoje od sporta. Kod nas je to tek izraženo, pa ispada da Zvezda i Partizan dobijaju novac iz državne kase koju puni narod svojim radom a oni ne plaćaju ni komunalije, dužni i bogu i ocu, rezultati nikakvi. Ne ide to više ovako narode, nešto se mora promeniti.

avatar
Ajmah
Tuesday, 27.02.2018
15:34

Ovde malo mi nije jasno nesto......dakle u pasusu kome pricate ko ide direktno u LE kazete....n''Pored pomenutih 17 klubova na direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope mogu da računaju i eliminisani u trećem kolu i plej-of fazi kvalifikacija za Ligu šampiona i to je jedna od dobrih vesti za srpskog šampiona.''n-odatle se jasno zakljucuje da eliminisan iz treceg kola LS ide direktnu u LE-moze da racuna na direktan plasman.A onda u nekom od narednih pasusa kazete.....n''Na kraju će u plej-ofu šampionske staze kvalifikacija za Ligu Evrope igrati deset klubova iz trećeg kola kvalifikacija i šest klubova koji budu eliminisani u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona.''nDakle drugi pasus kaze da eliminisani u trecem kolu kvl. za LS ipak igraju play of za grupu LE....sto mi je i logicno ali me buni prvi pasus koji sam naveo.

avatar
Колатерална Штета
Tuesday, 27.02.2018
16:59

to se misli na one iz ligaske staze, znaci ne sampionske, nego recimo cetvrtoplasirani iz engleske i spanije.

avatar
ZVEZDA PRVAK PONOVO
Tuesday, 27.02.2018
15:32

Realno put za ulazak u LE je uvek papren bio,laksi je put za LS

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 27.02.2018
14:35

Uh... tesko je to sve pohvatati, vidjecemo kad krene kako ce izgledati...

avatar
Muša
Tuesday, 27.02.2018
14:12
avatar
barbaroga
Tuesday, 27.02.2018
13:27

Tesko da ce biti teze nego sto je bilo Zvezdi ove sezone.

avatar
ddr16
Tuesday, 27.02.2018
13:13

nije nesto posebno teze za naseg sampiona,ove najbolje lige imaju direktne predstavnike u ls,znaci niko od njih ne moze da nam padne,plus ne moze niko ko nije bio sampion u svojoj zemlji,znaci ispadaju ekipe poput krasnodara,sparte,jang bojsa,dinamo kijeva i ostaju samo ekipe koje su bile sampioni svojih drzava,a nisu uspeli da udju u ligu sampiona,a tu niko jaci od olimpijakosa ne bi trebao da bude cak i ako ne prodju u ls,znaci maksimum neki bate borisov,steaua,ludogorec. nisu to slabe ekipe ali nisu ni prejake,moze da se igra sa njima...bolje sampioni bugarske i rumunije nego drugi ili treci iz turske,portugala,rusije i slicno

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 27.02.2018
14:16

Pa za sampiona nije,za sve ostale jeste i to drasticno,a samim tim se taj famozni koeficijent nece nikada podici,jer ce sada Vojvodina umesto da igra sa Irtisom,igrati sa Olimpijakosom drugo kolo kvalifikacija,a gde su tek naredna 2 kola koja se moraju proci. Za sampiona je relativno lako(ako imas kvalitet) prodjes neku ekipu sa Malte,pa neki Honved i onda ti dodje Dinamo Bukurest,ako ga prodjes imas zagarantovanu LE,ako ne jedno kolo te deli do LE.

avatar
Младен Селкић
Tuesday, 27.02.2018
15:58

Najgori scenario je da se padne sampion Holandije, inace Olimpijakos ce tesko do titule u Grckoj, vrvt Paok ili Aek ce biti sampion, ali po meni i oni su za izbegavanja...Sa ostalima moze da se igra

avatar
Alex DeLarge
Tuesday, 27.02.2018
13:06

Put za LE je odavno tezi od LS, jos od kad je uvedena staza sampiona u LS.... Partizan je eskpresno ispadao kao i Zvezda kad god je zapocinjao kvalifikacije direktno iz LE...

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Tuesday, 27.02.2018
14:23

Zamisli, samo jednom smo krenuli tako i ti odmah izvlacis takav zakljucak...