Raspad sistema u Barsi?

 • Autor: Miloš Marković

 • 11. april 2014.

 • 09:49

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Eliminacija iz Lige šampiona bila je pukotina koja je pokrenula lavinu. Katalonski tim puca po šavovima, oči se upiru u Tatu Martina.

Sumnje da jednostavno nije čovek za Barsu se obistinjuju.

Iako je dobijao nedvosmislenu podršku rukovodstva, Herardo Martino je izgubio kredita, jasno je da su ga čelnici poslednjih nedelja podržavali zbog mira u kući.

U sezoni tokom koje je Barselona trpela udarce sa svih strana, pre svega optužbe na Mesijev račun o utaji poreza, preko sumnjivog transfera Brazilca Nejmara koji je uslovio i ostavku predsednika, do blokade od strane UEFA i zabrane registrovanja igrača.

Poslednja kap je bila eliminacija iz Lige šampiona, lavina se survala pravo na glavu Tate Martina.

Iako je imao podršku za poraze u Amsterdamu, Bilbau, san Sebastijanu i Valjadolidu, ovaj u Madridu mu se ne može oprostiti.

Navijačima Barselone više od samog poraza smeta način na koji je do njega došlo. Atletiko Madrid je ponizio i nadigrao Katalonce, spore se i trenerove odluke da iz igre izvuče najboljeg pojedinca, Inijestu, koji je i sam priznao da je bio 'iznenađen' što izlazi iz igre.

Martino je preuzimanjem odgovornosti pokušao da teret poraza skine sa svojih igrača.

„Moje mišljenje je da sam lično odgovoran za neuspeh u Ligi šampiona.“, rekao je Tata.

Osim u Martina, prst se upire i u 'vanzemaljca' Mesija. Nesumnjivo jedan od dvojice najboljih fudbalera sveta i današnjice, Mesi je lestvicu podigao previsoko, svaki i prosećan nastup koji prikaže tumačiće se kao neuspešan.

„Igrali smo sa desetoricom igrača.“, stav je koji se može čuti nakon poraza od Atletika.

Brojke takođe nisu na njegovoj strani, pretrčao je malo više od golmana, glavni je krivac zbog loše i bezidejne partije svog tima. Nedostatak njegovih golova upravo je još jedan aspekt koji se pominje.

Naime, Mesi je postigao 20 golova protiv Atletiko Madrida, ali Jorgandžije su očito ojačale imunitet, Argentinac nije ubacio loptu u mrežu na poslednjih šest međusobnih susreta. Imalo je udela i to što je Martino odlučio da svoju prvu zvezdu ekipe izvuče na desnu stranu, umesto na uobičajenu poziciju u centralnom delu ofanzive.

Martino se i tu branio taktičkim objašnenjima.

„Smatrao sam da nije pametno da Mesija toliko uključim u igru imajući u vidu taktiku Atletiko Madrida.“, rekao je.

Mediji su se, spravom, ustremili.

„Defanziva je bila šala, vezni red nije postojao, Mesi i Nejmar nisu pokazivali znake života.“, navodi se. „Tragedija nije poraz, već način na koji je do njega došlo“, „Barsa ponižena, poraz se piše velikim slovima“, samo su nekiod naslova.

Igračima je teško, to je jasno. Šamar od Atletika je ostavio crvenilo na obrazima posramljenih igrača, koji su ćutke išli kući sa Kalderona.

 

Pitaju se mediji šta dalje, koji su naredni koraci.

Smena Tata Martina se nameće kao logično objašnjenje, no hoće li to biti dovoljno?

Prema mišljenju španske javnosti, neće. Predlažu se temeljne promene, ne samo u stručnom štabu i 'ostareloj' ekipi, već i u rukovodstvu, menadžmentu kluba, koji je svojim poslovanjem i doneo zabranu, bacio ljagu na ime slavnog kluba.

Jedno je sigurno, bez obzira na suspenziju, očekuje nas užurbano i vrelo leto na Nou Kampu.


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari