Radomir Antić za "Sportske" - Savet za Barsu, šta je Realova moć i šta Srbija može da nauči iz "El klasika"?!

Autor: Milovan Longinov
subota 23.12.2017.
09:41
Izvor: Sportske.net

Proslavljeni sprski stručnjak biće na tribinama stadiona "Santjago Bernabeua" na najvećem derbiju na svetu. Ovako on najavljuje novi duel Real Madrida i Barselone.

EPA/JULIO MUÑOZ
EPA/JULIO MUÑOZ

Povezane vesti

Radomir Antić se i ovaj put rado odazvao našem pozivu i najavio novi veliki derbi španskog fudbala.

Fudbaleri Real Madrida i Barselone u subotu od 13.00 igraju prvi ligaški "El klasiko" ove sezone, a Antić smatra da obe ekipe imaju razloga za optimizam pred utakmicu zbog koje svet staje na dva sata.

Očekivano, nismo ni morali da pitamo Mistera da li će imati svoje već rezervisano mesto na tribinama stadiona Real Madrida.

Kakva atmosfera vlada u Madridu pred novi "El klasiko"?

"U Španiji vlada predivno praznično raspoloženje i ne postoji bolji način da se ova godina završi nego sutršnjom utakmicom. Zaista očekujemo pravi spektakl. Real iza sebe ima osvojeno SP za klubove, a Barselona 11 bodova prednosti na tabeli, tako da i jedni i drugi imaju zbog čega da budu optimisti pred međusobni duel."

Gledajući forme timova, u kakvom raspoloženju Real i Barsa ulaze u ovaj meč?

"Poslednje dve utakmice i jednih i drugih pokazale su da su timovi u najboljoj formi od početka sezone. Barselona je odigrala spektakularno protiv Deportiva, a Mesi iako nije postigao gol, pokazao je da se jako dobro oseća i da je u odličnoj formi. Jeste li videli kako je u 88. minutu uhvatio sprint od 80 metara? Mislim da on posebno iščekuje sutrašnji meč. Što se tiče Reala, finale SP je pokazalo da je vezni red Reala konačno počeo da se oseti ko pre. Modrić i Kros su podigli nivo igre."

Mesi Messi Suarez

Real Madrid je kompletan, dok Barseloni nedostaje najviše Umtiti, kao i rezervni napadači, pa Mesi i Suarez neće imati pomoć. Da li je Vermalen spreman za svoj prvi klasiko od kako je došao u Barsu?


"Ja lično mislim da to nije veliki hendikep u ovom trenutku po onome što sam gledao. Pazite, ovo je prvi put od kada je došao u Barselonu da je Vermalen vezao pet mečeva u nizu i znatno je podigao formu u odnosu na neke ranije periode kada je bio rovit, povređen i bez mečeva u nogama. Takođe, po mom mišljenju, Pike je protiv Deportiva pokazao povratak u formu. Distribucija lopte, fantastična preciznost, organizacija napada, sigurnost u duelima, tako da štoperi Barselone dobro deluju pred gostovanje Realu."
 
S druge strane, u napadu nema ni Dembelea ni Delofeua, kao ni Paka Alkasera koji se povredio na poslednjem meču.


"Mislim da je to daleko veći problem, jer Barselona nema nikakav plan B u napadu, niti bilo koga da uđe sa klupe. Izdvojio bio potencijalni faktor iznenađenja, a to je Aleiš Vidal. Ja sam siguran da Aleiš Vidal može da drži sa Robertom tu desnu stranu, imajući u vidu kakva im opasnost sledi po toj strani. Marselo donosi mnogo u napadu. To je po mom mišljenju i više nego dovoljan razlog da se pojača ta strana."

Vidal Pique

Zidanova jedina briga je lakša povreda Ronalda, ali je i on normalno trenirao dan pre utakmice. Da li takođe očekujemo Zidanov pojačani vezni red, sa samo Ronaldom i Benzemom u napadu?

"Pored strašnog veznog reda, Realova moć leži u bekovima. U Realu, faza napada umnogome utiče od igre bekova, tako ne možemo da gledamo samo vezne igrače. Marselo i Karvahal su jako važni u fazi napada, pošto Real nema klasična krila kada igraju Modrić, Kros i Isko. Kako faktički ne postoje spoljni igrači, Zidan traži od svojih bekova da budu i krila i to Real čini tako jakim. Konstantno ubacivanje iz drugog plana, prodori bekova, kroz sredinu, a onda je na kraju svake akcije gore ubitačni Ronaldo."

Poslednji put Real i Barsa su bez golova odigrali pre 15 godina, neposredno pre vašeg dolaska na Kamp nou. Da li možemo da očekujemo da se konačno ponovi rezultat 0:0?

"Ja lično ne bih želeo da se to desi, to su u ovom trenutku dve najbolje ekipe, igraju fudbal koji svi volimo, u ambijentu kakav samo možemo da poželimo. Ovo je lepa prilika da i da naši ljubitelji fudbala takođe vide kako se organizuje jedan derbi. Kod nas svaku evropsku utakmicu klubovi završe sa nekom novom kaznom kod UEFA. Ponašanje i ambijent, koreografija, poštovanje protivnika, pravo navijanje, i naravno, golovi, to je ono što želimo."

Modric Kros Kroos

Ako pobedi, Barsa će imati 14 bodova i meč više od Reala, možemo li da otpišemo Madriđane u slučaju poraza?

"U ovom trenuktku, ima jedna činjenica, Barselona je neporažena u ovom prvenstvu, i to je argument koji joj daje samopouzdanje. Inijesta je dobro rekao da u decembru teško da neko može da osvoji prvenstvo, ali u slučaju pobede, Real bi bio pod ogromnim pritiskom i to je motiv i za jedne i za druge."

Da li da uopšte postavljamo pitanje da li ćete biti na tribinama ili gledate "El klasiko" od kuće?

"Naravno da ću biti, ne propuštam takav praznik fudbala i to u takvoj prazničnoj, božićnoj atmosferi. Najlepša utakmica za kraj godine."


Meč počinje danas od 13 časova, budite uz "Sportske".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke