Radomir Antić za "Sportske": "Ne zna se kome je gore pred Madrilenjo"!

Autor: Milovan Longinov
subota 18.11.2017.
15:50
Izvor: Sportske.net

Proslavljeni srpski trener za naš portal najavio je sa lica mesta, direktno iz Madrida, istorijski derbi na novom stadionu Vanda Metropolitano.

EPA/JULIO MUÑOZ
EPA/JULIO MUÑOZ

Povezane vesti

Fudbaleri Atletiko Madrida i Real Madrida večeras od 20.45 igraju derbi 11. kola Lige Primere, a pogled na tabelu, ali i na teren, pokazuju da "Madrilenjo" dolazi u najgorem mogućem trenutku za obe ekipe.

Radomir Antić uživo posmatra gotovo svaki "madrilenjo", naročito kada je domaćin Atletiko, sa kojim je ispisao istoriju u sezoni 1995/96 osvajanjem jedine duple krune u istoriji "jorgandžija", a tako će biti i večeras na novom stadionu Atletika.

Pored toga, kao čovek koji je vodio i drugi madridski klub, 1991. godine, i koji živi u Madridu skoro tri decenije, verovatno je najbolja osoba koja može da najavi ovaj istorijski meč za naše čitaoce.

Kakva atmosfera vlada u Madridu pred prvi istorijski derbi na novom Vanda Metropolitanu?


"Kao i uvek, derbi sa sobom donosi neke težine koje nemaju veze sa onim što se dešava na terenu. Kada to kažem, mislim da unutrašnji problem Real Madrida, govorim o Ronaldu i Ramosu čiji su odnosi očigledno poljuljani, i to niko više ne može da sakrije u Madridu. Njihova polemika je u prvom planu, izjave su kontradiktorne pred ovaj derbi kada je Real u pitanju. Jer, nekako smo navikli da se pred velike mečeve u Španiji mnogo više priča o stvarima koje se apsolutno nikada ne dešavaju na terenu".


I Real i Atletiko u ovom trenutku zaostaju mnogo za Barselonom, da li zbog toga očekujete da ekipe budu oprezne ili da napadnu tri boda koja su im u neku ruku neophodna?

"Veliko opterećenje je biti osam bodova iza Barselone koja ne igra dopadljivo, ali igra nikad sigurnije i pobeđuje. Pored toga, u 16.15 Barsa igra takođe u Madridu, gostuje Leganesu, i ako pobedi, gubitnik ovog derbija biće u ozbiljnom problemu". 

Barsa

Ne deluje baš da su Real i Atletiko u najboljoj formi u dosadašnjem delu sezone. Za koga derbi dolazi u boljem trenutku?  

"Klasika je da ova utakmica nosi više od samo tri boda. Real je u problemu, a Atletiko je takođe neprepoznatljiv. Igra i rezultati su doveli do "razvoda" između navijača i igrača i trenera Simeonea. Traženje te moćne simbioze koja je krasila Atletiko je prestala. To su te stvari zbog kojih kažemo da je ova utakmica mnogo važnija od tri boda".

Koliko je povratak Danija Karvahala bitan za Zinedina Zidana, odnosno koliko se osetio njegov izostanak?

"On je jako važan igrač, ali nije u konkurenciji za ovakav meč. Ima lekarsku dozvolu da igra, ali ne verujem da će uskoro biti starter u tako nekom važnom meču. Za mene bi bilo veliko iznenađenje da Real rizikuje sa njim, jer je imao vrlo osetljiv problem sa srcem i treba pustiti da se postepeno vrati. Mislim da Realu mnogo nedostaje prvi golman Kejlor Navas, koji je toliko potcenjivan, ali unosi sigurnost igračima u odbrani i čitavom timu".

Kejlor Navas

U fokusu pred svaki veliki derbi je Kristijano Ronaldo. On je ove sezone postigao samo jedan pogodak u Primeri, ali je Atletiko njegova velika žrtva?

"Ronaldo je opterećen nefudbalskim stvarima u poslednje vreme, ali je sigurno da tu nešto ne štima. Nije to stvar zasićenja ekipe, nešto drugo je u pitanju. Ipak, ko sme da kaže da Ronaldo neće pogoditi na ovom meču? On je uvek favorit da pogodi mrežu".


Koliko je zabrana FIFA uticala na Simeoneov tim i da li je samo to ključ posrtanja u Ligi šampiona, pa i u Primeri?

"Velika greška je cela ta priča, više se pričalo o Dijegu Košti i Vitolu nego o ekipi koja i dalje jaka i nedavno je skoro ista ta igrala finale Lige šampiona. Tu je po meni falio respekt prema timu sa svih strana, jer je tim zbog svega toga bio nepotrebno pred pritiskom cele jeseni".

Antoan Grizman je, poput Ronalda, u fokusu u timu Atletika, kako gledate na njegovu očiglednu slabiju formu i nedostatak golova?

"Kada je Atletiko u pitanju, godinama unazad, uvek su centarforovi u žiži kritike, a ne možemo baš da kažemo da je Atletikov sistem nešto što napadači žele od svoje ekipe. To su prošli svi Grizmanovi prethodnici. Činjenica je da je Grizman dao samo dva gola, Atletiko je u svim utakmicama imao manji posed lopte u odnosu na protivnika. Možda mu taj stil više ne odgovara toliko".


Koke Grizman

Da li ćete biti na stadionu i šta priželjkujete i očekujete od ovog meča?

"Kao prijatelj kluba, naravno da ću i ovaj put biti na tribinama, ali i u malo drugačijoj ulozi, pošto radim kao stručni konsultant za radio Kadenu pa ću i komentarisati dešavanja na terenu. Objektivno očekujem dosta prekida, dosta protesta, jer ni jedni ni drugi nisu u situaciji da mogu da dominiraju. Derbi donosi mnogo više od tri boda. Odnosno tri boda su možda najmanje važna kao brojka, više su što će poraženi biti u velikom problemu i verovatno razapet od strane medija. Zbog svega toga, mada i inače, ne usuđujem se da prognoziram konačan ishod, ali očekujem jako tvrd, taktički meč".

Iako je u Madridu, Antić ne propušta priliku da se seti ni svoje zemlje, a naročito svog grada. Užice su letos Radomiru dodelile titulu počasnog građanina što je posebna privilegija za njega.


"U svakom slučaju za mene je to i više nego zadovoljstvo. Odatle sam došao, i uvek sam ponavljao da nikad neću zaboraviti odakle dolazim iako skoro 30 godina živim u Španiji. Znao sam uvek da je Užice samo jedno. To je moj komentar iz srca, najteže je ostati veliki u svom gradu i u njemu dobiti takvu titulu, tako da je to velika čast i zadovoljstvo".

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke