Promene od leta - Evo kako će izgledati put srpskog prvaka ka Ligi šampiona!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 27. februar 2018.

  • 11:09

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Borbu za plasman u elitno takmičenje pod okriljem UEFA šampion Srbije vodiće u izmenjenom sistemu kvalifikacija. Šta je sve promenjeno i šta čeka prvaka Srbije na putu ka eliti?

Promene od leta - Evo kako će izgledati put srpskog prvaka ka Ligi šampiona!
Foto: Epa/Valentin Flauraud
UEFA je još ranije usvojila sistem koji će biti u upotrebi od 2018. do 2021. godine, a od danas znamo šta evropske klubove čeka na putu ka elitnom takmičenju. Recimo odmah da nema promena u samom formatu takmičenja, u grupnoj fazi Lige šampiona i dalje će se takmičiti 32 kluba koji će biti podeljeni u osam grupa.

Promene se tiču samog procesa kvalifikacija, distribucije novca i građenja klupskog koeficijenta.

Branilac trofeja u Ligi šampiona i osvajač Lige Evrope imaju zagarantovana mesta u grupnoj fazi elitnog takmičenja!

Pridružiće im se po četiri najbolje rangirana tima iz četiri lige čije asocijacije zauzimaju prva četiri mesta na UEFA listi nacionalnih koeficijenata, a to su u datom momentu Španija, Nemačka, Engleska i Italija.

Sledećih osam mesta biće raspoređeno na sledećih šest asocijacija, dok će preostalih šest mesta biti rezervisano za najbolje u kvalifikacijama koje i dalje funkcionišu po principu ligaške i šampionske staze.

Pređimo sada na konretne podatke kojima trenutno raspolažemo.

Po četiri predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona imaće Španija, Nemačka, Engleska i Italija, a pridružiće im se šampioni i vicešampioni Francuske i Rusije. Šampioni Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske takođe mogu da računaju na direktan plasman u Ligu šampiona.

Ukoliko je branilac trofeja u Ligi šampiona već osigurao plasman u elitno takmičenje kroz svoje nacionalno prvenstvo, upražnjeno mesto popuniće šampion Češke Republike koji bi inače morao u kvalifikacije.

Ukoliko je osvajač trofeja u Ligi Evrope već obezbedio plasman u grupnu fazu Lige šampiona kroz svoje nacionalno takmičenje, upražnjeno mesto pripašće trećeplasiranom iz francuske Lige 1 koji bi inače morao u ligašku stazu kvalifikacija.

Važna napomena, jedna asocijacija može imati najviše pet učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona!

Srbija je popravila plasman na listi nacionalnih koeficijenata, ali smo još uvek daleko od toga da naš šampion ide direktno u grupnu fazu Lige šampiona.

Šta onda budućeg srpskog šampiona čeka u kvalifikacijama za elitno takmičenje?

Kao i prethodnih godina šampion Srbije igraće u šampionskoj stazi kvalifikacija i startovaće od prvog kola. Kvalifikacije će u periodu od 2018. do 2021. godine sadržati pet kola računajući i plej-of. Počinju preliminarnom rundom u kojoj će naredne sezone igrati šampioni Gibraltara, Andore, San Marina i Kosova. Pobednik preliminarne runde obezbeđuje plasman u prvo kolo kvalifikacija u kojem će učestvovati ukupno 34 kluba.

Dakle, od prve runde kvalifikacija startuju šampioni: Farskih Ostrva, Velsa, Malte, Litvanije, Severne Irske, Luksemburga, Jermenije, Crne Gore, Estonije, Makedonije, Letonije, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Rep. Irske, Albanije, Finske, Islanda, Moldavije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Kazahstana, SRBIJE, Bugarske, Azerbejdžana, Norveške, Kipra, Škotske, Izraela, Švedske, Poljske, Belorusije i Danske.

Sedamnaest klubova koji uspešno završe posao u prvoj rundi kvalifikacija nastavljaju takmičenje u drugoj rundi, a tu će im se priključiti šampioni Rumunije, Hrvatske i Austrije.

Deset klubova pobednika mečeva druge runde kvalifikacija odlaze u treće kolo i tu im se priključuju šampioni Grčke i Holandije. Šampionska staza kvalifikacija biće kompletirana plej-ofom u kojem će učestvovati šest klubova iz trećeg kola i šampioni Češke i Švajcarske.

Nadamo se da smo bili dovoljno jasni i da ste na osnovu rečenog mogli da steknete uvid kako će izgedati put šampiona Srbije u kvalifikacijama za Ligu šampiona naredne sezone.

Recimo još da postoji ligaška staza kvalifikacija koja sadrži drugo i treće kolo, odnosno plej-of. Na mesto u drugom kolu ligaške staze kvalifikacija za Ligu šampiona mogu da računaju vicešampioni Austrije, Grčke, Holandije, Švajcarske, Češke i Turske. Tri kluba prolaze u treće kolo i tu im se priključuju vicešampioni Belgije, Ukrajine, Portugala, kao i trećeplasirane ekipe iz francuske Lige 1 i ruske Premijer lige.

U plej-ofu će biti formirana samo dva para tako da će na kraju dva kluba svoje mesto u grupnoj fazi Lige šampiona naći kroz ligašku stazu kvalifikacija.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari