Promene od leta - Evo kako će izgledati put srpskog prvaka ka Ligi šampiona!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 27.02.2018.
11:09
Izvor: Sportske.net

Borbu za plasman u elitno takmičenje pod okriljem UEFA šampion Srbije vodiće u izmenjenom sistemu kvalifikacija. Šta je sve promenjeno i šta čeka prvaka Srbije na putu ka eliti?

Epa/Valentin Flauraud
Epa/Valentin Flauraud

Povezane vesti

UEFA je još ranije usvojila sistem koji će biti u upotrebi od 2018. do 2021. godine, a od danas znamo šta evropske klubove čeka na putu ka elitnom takmičenju. Recimo odmah da nema promena u samom formatu takmičenja, u grupnoj fazi Lige šampiona i dalje će se takmičiti 32 kluba koji će biti podeljeni u osam grupa.

Promene se tiču samog procesa kvalifikacija, distribucije novca i građenja klupskog koeficijenta.

Branilac trofeja u Ligi šampiona i osvajač Lige Evrope imaju zagarantovana mesta u grupnoj fazi elitnog takmičenja!

Pridružiće im se po četiri najbolje rangirana tima iz četiri lige čije asocijacije zauzimaju prva četiri mesta na UEFA listi nacionalnih koeficijenata, a to su u datom momentu Španija, Nemačka, Engleska i Italija.

Sledećih osam mesta biće raspoređeno na sledećih šest asocijacija, dok će preostalih šest mesta biti rezervisano za najbolje u kvalifikacijama koje i dalje funkcionišu po principu ligaške i šampionske staze.

Pređimo sada na konretne podatke kojima trenutno raspolažemo.

Po četiri predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona imaće Španija, Nemačka, Engleska i Italija, a pridružiće im se šampioni i vicešampioni Francuske i Rusije. Šampioni Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske takođe mogu da računaju na direktan plasman u Ligu šampiona.

Ukoliko je branilac trofeja u Ligi šampiona već osigurao plasman u elitno takmičenje kroz svoje nacionalno prvenstvo, upražnjeno mesto popuniće šampion Češke Republike koji bi inače morao u kvalifikacije.

Ukoliko je osvajač trofeja u Ligi Evrope već obezbedio plasman u grupnu fazu Lige šampiona kroz svoje nacionalno takmičenje, upražnjeno mesto pripašće trećeplasiranom iz francuske Lige 1 koji bi inače morao u ligašku stazu kvalifikacija.

Važna napomena, jedna asocijacija može imati najviše pet učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona!

Srbija je popravila plasman na listi nacionalnih koeficijenata, ali smo još uvek daleko od toga da naš šampion ide direktno u grupnu fazu Lige šampiona.

Šta onda budućeg srpskog šampiona čeka u kvalifikacijama za elitno takmičenje?

Kao i prethodnih godina šampion Srbije igraće u šampionskoj stazi kvalifikacija i startovaće od prvog kola. Kvalifikacije će u periodu od 2018. do 2021. godine sadržati pet kola računajući i plej-of. Počinju preliminarnom rundom u kojoj će naredne sezone igrati šampioni Gibraltara, Andore, San Marina i Kosova. Pobednik preliminarne runde obezbeđuje plasman u prvo kolo kvalifikacija u kojem će učestvovati ukupno 34 kluba.

Dakle, od prve runde kvalifikacija startuju šampioni: Farskih Ostrva, Velsa, Malte, Litvanije, Severne Irske, Luksemburga, Jermenije, Crne Gore, Estonije, Makedonije, Letonije, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Rep. Irske, Albanije, Finske, Islanda, Moldavije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Kazahstana, SRBIJE, Bugarske, Azerbejdžana, Norveške, Kipra, Škotske, Izraela, Švedske, Poljske, Belorusije i Danske.

Sedamnaest klubova koji uspešno završe posao u prvoj rundi kvalifikacija nastavljaju takmičenje u drugoj rundi, a tu će im se priključiti šampioni Rumunije, Hrvatske i Austrije.

Deset klubova pobednika mečeva druge runde kvalifikacija odlaze u treće kolo i tu im se priključuju šampioni Grčke i Holandije. Šampionska staza kvalifikacija biće kompletirana plej-ofom u kojem će učestvovati šest klubova iz trećeg kola i šampioni Češke i Švajcarske.

Nadamo se da smo bili dovoljno jasni i da ste na osnovu rečenog mogli da steknete uvid kako će izgedati put šampiona Srbije u kvalifikacijama za Ligu šampiona naredne sezone.

Recimo još da postoji ligaška staza kvalifikacija koja sadrži drugo i treće kolo, odnosno plej-of. Na mesto u drugom kolu ligaške staze kvalifikacija za Ligu šampiona mogu da računaju vicešampioni Austrije, Grčke, Holandije, Švajcarske, Češke i Turske. Tri kluba prolaze u treće kolo i tu im se priključuju vicešampioni Belgije, Ukrajine, Portugala, kao i trećeplasirane ekipe iz francuske Lige 1 i ruske Premijer lige.

U plej-ofu će biti formirana samo dva para tako da će na kraju dva kluba svoje mesto u grupnoj fazi Lige šampiona naći kroz ligašku stazu kvalifikacija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ajmah
Tuesday, 27.02.2018
15:27

Jedno pitanje....ako prvak Lige sampiona obezbedi u svojoj ligi plasman u istu ,a Real kao prvak LS ce biti u cetiri sto znaci da direktan plasman dobija prvak Ceske!!Ako je tako,ko se onda u fazi play of-a ukljucuje u mesto prvaka Ceske???Posto pise da se u toj fazi ukljucuje prvak Ceske i Svajcarske.U napred hvala.:)

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Wednesday, 28.02.2018
10:08

Otkud ti znas da ce Real ponovo biti prvak Evrope?

avatar
Ajmah
Tuesday, 27.02.2018
15:09

Ako sampion Ceske ode direktno u LS sto je realno jer ce prvak Evrope real sigurno biti u cetiri u Spaniji....ko onda u mesto prvaka Ceske se ukljucuje u play of staze sampiona uz prvaka Svajcarske?

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Tuesday, 27.02.2018
13:09

Nikad nijedan nas klub nece otici direktno u LS.

avatar
Radovan Filipovic
Tuesday, 27.02.2018
15:06

Po čemu su i zaslužili da idu direktno?

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Tuesday, 27.02.2018
16:26

A konstatujem zbog ovog dela: -Srbija je popravila plasman na listi nacionalnih koeficijenata, ali smo još uvek daleko od toga da naš šampion ide direktno u grupnu fazu Lige šampiona.nnŠta onda budućeg srpskog šampiona čeka u kvalifikacijama za elitno takmičenje?-

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Tuesday, 27.02.2018
16:25

Ni po cemu, samo konstatujem.

avatar
kizito
Tuesday, 27.02.2018
13:07

Uh,u Ligu Evrope idu naši kad ispadnu i u 3.kolu kvalifikacija za LS.To je dobro

avatar
Alex DeLarge
Tuesday, 27.02.2018
12:51

Sve se i dalje svodi na to da li si nosilac ili nisi... Ako jesi, dovoljno je da pobedis samo jednog ozbiljnog rivala u dvomecu i eto LS, ako nisi onda moras da gulis dobro... Mada ako Zvezda bude na nivou od ove sezone, ne bi trebalo da ima problema...

avatar
Malo veliki covek
Tuesday, 27.02.2018
12:25

E moja Srbijo, imas nekadasnjeg sampiona i vicesampiona najelitnijeg klubskog fudbalskog takmicenja, a danas samo sampiona saljes i to u kvalifikacije, ni manje ni vise, nego prvo kolo kvalifikacije... koliko smo nisko pali...od klubova koje su hteli svi da izbegnu, do klubova koji ne mogu ni da udju u najelitniji rang...