Premijer liga - Slatka izvesnost sredine tabele

Autor: Boris Jovanović
petak 07.08.2015.
12:59
Izvor: Sportske.net

Nastavljamo, ovih šest timova bi mogli da osete omamljujući prijatnost sezone bez velikih potresa. Nije da nemaju za šta da igraju, razlika u plasmanu je razlika u milionima...

Beta/AP Photo/Scott Heppell
Beta/AP Photo/Scott Heppell

Povezane vesti

Sredina tabele u Premijer ligi je omamljujuće prijatna, kao popodnevna dremka. Razlog je jasno izvesnost velikog novca, ali i činjenica da upravo ogroman kolač koji se deli predstavlja mogućnost da se stvari planiraju unapred.

U tome je razlika u odnosu na ostale lige, takođe, u Engleskoj uvek ima zbog nečega da se igra, nekoliko pozicija gore ili dole znači razliku koja se meri milionima, ovde nije svejedno hoćeš li biti 9. ili 13. na tabeli.

Neki od ovih šest timova bi mogli koje mesto gore u odnosu na moju prognozu, neki će u jednom trenutku verovatno biti zabrinuti, ali niko od njih ne bi trebalo da bude blizu Čempionšipa naredne sezone.

Britain Soccer Premier League

Sautempton

Niko ne može da prodaje svake godine i da pobeđuje, prosto to nije prirodno.

Sautempton je nastavio da se odriče najboljih za novac, otišli su Šniderlin, Klajn i Alderveid, mada ti odlasci ne mogu da se uporede sa egzodusom od prošlog leta.

Jasno, nisam veliki fan Ronalda Kumana, ali napravio je odličan rezultat. Sada je doveo Klasija koji je dobar igrač, no, još jednom će "Sveci" delovati slabije nego prethodne sezone. Videćemo kako će Sedrika Soareš zameniti Klajna, te stvari obično ne idu po automatizmu.

Ni to ne mora ništa da znači, ono što Sejntse izdvaja iz mase klubova koji naplaćuju uspeh je fudbalska škola, ali i sposobnost renegeracije. Problem će biti i povreda Fostera, Stekelenburg dugo nije branio posle loših izbora po odlasku iz Holandije.

Napad je ojačan za Huanmija iz Malage, ali meni je uvek pitanje kako će se igrač iz Primere snaći u PL prve sezone, više je negativnih primera.

Ima dosta otvorenih tema kada je kvalitet u pitanju, mada situacija nije dramatična kao prošlog leta kada su se mnogi nadmetali da Sautempton presele u Čempionšip. To se neće desiti ni ovog leta, ali preterano je očekivati da sa ovim timom guraju LE i Premijer ligu i da budu plasirani kao prošle sezone. Ekipa je dovoljno dobra da završi u sredini tabele, možda u gornjoj polovini, ali bilo bi iznenađenje da ponove herojstva iz prethodne jeseni.

Britain Soccer Premier League

Stouk

Da ovaj svet ne ide u dobrom smeru, neka posvedoči činjenica da je Stouk postao nalik Barseloni. Ne sa igračima te klase, ali od onih Pjulisovih mašina koje trče, tuku i skaču u nebo stigli smo do "Grnčara" koji više pažnje obraćaju na formu proizvoda nego suštinu.

Možda zvuči optužujuće, ali nekako je promena koju je napravio Hjuz prevelika za oko prosečnog posmatrača.

Jasno, ima bolji rezultat, ali ako ćemo biti pošteni do kraja, i bolje igrače nego prethodnik. Ovog leta stigao je zaboravljeni Afelaj, uz oporavljenog Krkića to je već miris Katalonije gde mu mesto nije.

Nije ni sve ružičasto, Begović je otišao za novcem u Čelsi, prodali su N'Zonzija, to su već ljudi koji su povlačili konce. Ostalo je dovoljno kvaliteta, napad je jedan od boljih u ligi sa kombinacijom starih lica poput Kraučija, neopravdano potcenjenog Dijufa i novog momka, Realovog deteta Hozelua.

Hteli su i Šaćirija, on nije hteo njih. Iz Italije je stigao Van Ginkel, nada se da će mu ova pozajmica doneti više nego ona u Milan.

Sve u svemu, solidna ekipa, sredina tabele je svakako dostižna, pročitao sam negde da igraju za istoriju, ako ponove plasman u gornju polovinu tabele, biće to prvi put posle rata da završavaju tri sezone u nizu, u gornjem ešalonu najjače engleske lige.

A opet, sa Pjulisom je sve delovalo nekako "engleskije", odnosno prirodnije.

Britain Soccer Premier League

Kristal Palas

Oni se plaše sami sebe. Jer, kada god izgleda da će Palas nešto lako, završi u suzama.

Nakon renesanse koju je sa sobom doneo Alan Pardju i odlične desete pozicije na kraju prošle sezone, optimizam, ali i ambicije su porasle u nebo. Stigao je Kabaj, zadržali su nukleus ekipe, u nekim predviđanjima navijači veruju u top 7 i evropsku avanturu za godinu dana. Konor Vikam će u bolje timu svakako i sam izgledati bolje, tu je i Bamford, napad ih izdvaja u ovom društvu, ali opet, dozvolićete mi pravo na sumnju da mogu na mesta koja vode u Evropu.

Teško je ne primetiti da nikada nisu bili u boljoj poziciji od kada je PL u ovom formatu. Pre svega, ovo je već treća sezona za visoki standard, računajući i godinu promocije, jasno da je samopouzdanje na istorijskom maksimumu.

Palas je zabavno gledati, njihov fudbal pokazuje zbog čega većina čekanje na početak PL poredi sa apstinencijalnim krizama. Oni padaju i dižu se, gube kod kuće, nadoknađuju bodove na strani, za fudbal generalno, onaj u PL posebno, je velika stvar da ovakvi timovi privlače naslovne strane.

Bilo da je u pitanju bombastična najava da je ovo najbolji tim u njihovoj istoriji, bilo udarac u stomak vatrenom navijaču Njukasla kome je Pardju trn u oku, nekako svi želimo da Kristal Palas ima veliku sezonu.

Žele i oni, ali razumljiv je oprez, čini se da su neka očekivanja samo zamka, i da bi mirna sezona u sredini tabele za tim iz jugoistočnog Londona bila blagoslov.

Mitrovic

Njukasl

Uvek će mi biti žao njihovih navijača. Generalno se u fudbal ne razumeju, pokazala je to situacija sa Pardjuom, ali koja je to tribina razumna i sposobna da sudi hladne glave?

Oni kao naknadu svoju strast zaslužuju bolje od Njukasla iz prethodne sezone koji se zubima spasao ispadanja.

Karver je bio pogrešan čovek na pravom mestu, fudbal je mnogo ozbiljnija stvar nego što izgleda, čini se da je nepopularni Majk Ešli naučio lekciju, ili se jedan značajni deo engleskog severa nada tome. Konačno je izašao iz osame svoje nedodirljivosti, obećao pojačanja i poručio da će otići kad bude nešto osvojio.

Stiv Meklaren je upgrade, mnogi ga posmatraju jedino kroz neuspeh na klupi Engleske, ali zaboravlja se titula sa Tventeom, osvajanje prvog trofeja u istoriji Boroa, on je čovek za ovaj Njukasl, miran, pouzdan, sa mnogo iskustva.

Sigurno da je ta klupa jedna od najtežih u Premijer ligi jer su očekivanja velika. Ne zaboravite, "Sent Džejms Park" mnogo daje, ali oćekuje nešto zauzvrat.

Dolazak Mitrovića, Vajnaldulma i Mitrovog drugara koji ne zna koliko ima godina, Mbembe, je korak napred. U tom timu već ima igrača koje je Karver učinio gorima nego što jesu.

Ostaje dilema da li odbrana i dalje treba da počiva na voljnom momentu Koloćinija, hoće li kupovina Mitrovića značiti otklon od mušičavog Sisea, može li Siem De Jong da pronađe sebe. Da ne nabrajam, kada pogledate startnu postavu, Njukasl je bez dileme bolji gotovo od pola lige, sve što treba je da misli o fudbalu što prečesto nije bio slučaj uz sve potrese.

Njukasl bi mogao da ima tihu sezonu u sredini tabele, u ovom procesu pacifikacije navijača to bi bio dobar rezultat.

West Brom's Saido Berahino

VBA

Da li je Toni Pjulis garancija?

Za mene jeste, on je majstor preživljavanja, a indikativno je da je ostao, veruje u tim.

Ako ostane Berahino, njegovo partnerstvo sa Rikijem Lambertom je nešto što ostali timovi iz donjeg doma nemaju. To nije sve, doveli su za preko 10 miliona štopera Čestera iz Hala, sigurno da će Pjulis do kraja prelaznog roka ojačati spoljne pozicije u odbrani.

Vest Bromvič Albion će kao i svi Pjulisovi timovi insistirati na borbi, odbrani, žrtvovanju, ko voli engleski fudbal devedesetih pre nego što je poprimio kontinentalnu notu bi trebalo pažljivo da prati. Kada se borite za opstanak protiv sličnih sebi, ovakve stvari pomažu. Ako zadrže čvrstinu, dovedu još par defanzivaca pre svega za bekovske pozicije, ne prodaju prvu zvezdu, sredina tabele, odnosno mirna sezona bez previše briga je sasvim realna.

Jasno, moja očekivanja se baziraju na preostale tri nedelje prelaznog roka, sigurno da će Pjulis dovesti još nekoliko igrača i pojačati konkurenciju. Pominju se Mat Filips, novi golman dok se ne oporavi Foster, kao i Gnabri iz Arsenala koji bi stigao na pozajmicu.

Ne zaboravite da VBA ima i težak raspored na startu, ali u pitanju je tim koji teško prima golove, možda je i bolje da one najbolje ekipe sačekaju na startu dok su još oči pune prizora sa plaže.

Ne brinem za njih, kao što rekoh, Pjulis je sam za sebe dovoljan.

Britain Soccer Premier League

Vest Hem

Pre nego što vas zaspu pričama o fudbalskoj izvrsnosti i potrebi da se igra lep fudbal, odmah ću vam reči, niko ne bi radio bolje nego Sem Alardajs pod pritiskom.

Ta potreba da se pobeđuje lepo meni deluje uvrnuto, Vest Hem je igrao odličan fudbal tokom jeseni, posle su se raspali, ali biće i da je Veliki Sem znao da se nad njim nadvila senka ljubimca navijača, Slavena Bilića.

Ovo će biti poslednja sezona na starom Bolejnu za Vest Hem, sele se već sledećeg leta, a ambicije su ogromne, mada pitanje koliko utemeljene.

Kad smo već kod lepote igre, ni Bilićevi timovi nisu primer za to, pa je još nejasno u kom će pravcu Hrvat pomeriti tim. Ener Valensija će propustiti prvih nekoliko meseci sezone, Endi Kerol nije nikakva garancija, pa Bilić čeka da mu dovedu bilo Musu Sova, bilo Ćićarita.

Navika da se brani timu je ostala od Alardajsa, videćemo kako će u svemu tome izgledati Ogbona kome su u Juventusu nedostajali minuti. Umesto Aleksa Songa stigao je Obijang, Dauninga će zameniti Paje koji je bio jedan od najboljih asistenata francuske lige godinama.

Vest Hem može da potroši novac, da dovede kvalitetne igrače, ali da li može da napravi iskorak u igri i predstavlja nešto više od ekipe iz sredine tabele?

Za to je potrebno vreme, ovaj tim je solidan, ali nije za top 7, čak ni blizu i to nema veze sa menadžerom ili pristupom. Da sačekamo da se i navijači, i Slaven Bilić, u to uvere..

Ovde možete da pročitate prvi deo, borbu za opstanak, a ne zaboravite da se uključite u fantazi ligu sportske.net

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

27 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
politika
Friday, 07.08.2015
19:33

Dobar text..nCrystal Palace, Southempton i Everton iznenadjenja sezone..

avatar
Coa
Friday, 07.08.2015
18:43

Svidjaju mi se ovakvi tesktovi, bez obzira da li se slazem ili ne sa autorom. Uvek je dobro cuti i drugo misljenje, a ne tamo na kraju sezone da se kaze ee znao sam ja da ce tako biti! Svaka cast za tesktove, bravo.

avatar
KOPITE96
Friday, 07.08.2015
16:51

Sve odlično napisano, realna očekivanja svaka čast!

avatar
lamps8
Friday, 07.08.2015
15:27

bice west ham dobar poslednja sezona na legendarnom upton parku

avatar
Zvezda_aa_YNWA
Friday, 07.08.2015
14:37

Ne slazem se za Vest Hem, u LE su se osramotili, ako ostanu ovakvi Championship im ne gine.

avatar
Denis Split
Friday, 07.08.2015
14:09

Di je tu Liverpool, zaboravili ste ga, ha?

avatar
Zvezda_aa_YNWA
Friday, 07.08.2015
14:38

Liverpool ce sa vrha da gleda kako se Man U i Man C bore za LE !!

avatar
Friday, 07.08.2015
19:47

VIC MILENIJUMA :D

avatar
Nikola RED_DEVIL
Friday, 07.08.2015
19:21

Ne znam ko je sad bio 7, i kone igra cak i le :O

avatar
Zver Memphis
Friday, 07.08.2015
16:17

Fora decenije!

avatar
the NormalOne
Friday, 07.08.2015
14:48

Koja sam ja legenda,imam trofeja Lige Sampiona koliko i ceo Arsenal u svojoj istoriji.

avatar
Делија_момак
Friday, 07.08.2015
13:54

Oдлични текстови, свака част.

avatar
The KING(guapo)
Friday, 07.08.2015
13:50

Sutra da gazimo Svonz i posaljemo poruku ovim Prozaicnim navijacima ostalih Diznilend klubova.#CFC

avatar
ZGtopnik
Friday, 07.08.2015
14:32

a poruka će glasit da će te doma igrat anti -nogomet i dobit jadni Svonski sa uobičajenim rezultatom 1:0

avatar
Zver Memphis
Friday, 07.08.2015
16:18

Ti mora da si dete cim si se uhatio Diznilenda!

avatar
Toti 10
Friday, 07.08.2015
13:27

Da li neko moze da mi objasni postupak u fantasiu, izabrao sam 15 igraca i sta sad tj, kako da snimim i ostavim tu postavu?

avatar
Barça el honor
Friday, 07.08.2015
16:16

Kad si izabrao tih 15 igraca (11 startnih plus 4 izmene),odredis kapitena i zamenika kapitena,ispod postavke igraca imas opciju CONFIRM YOUR TEAM. Ta opcija ti je ispod zelenog terena sa postavkom igraca da ti najlakse objasnim.

avatar
Friday, 07.08.2015
16:50

pise ti dole confirm your team tu potvrdjujes postavu ako si na pick team. Ako si na transferima, imas isto to tj. slicno pise make transfers. Na pick team mozes sam sastavljati pozicije tako sto ubacuje sigrace odredjene pozicije imas u praviliam koje su sve pozicije dozvoljene, a i sam ti program to omogucava. I eksperimentisite ljudi malo, klikci nista ne mozes zeznuti jos kad krene onda pazi na transfere da s ene preracunas.

avatar
Friday, 07.08.2015
13:22

Stouk, Palas i Vest Hem nema šanse da ispadnu. Oni su solidne ekipe.

avatar
kun95
Friday, 07.08.2015
13:17

Je l' to negde Aleks Song otisao iz V.Hema?

avatar
Denis Split
Friday, 07.08.2015
14:10

Nije, al ce zbog ozljede biti mjesecima OUT.

avatar
Stefan123
Friday, 07.08.2015
13:07

Wba, sautempton, west hem za njih mislim da ce biti losiji nego prosle godine dok ce stouk, njukasl, I palas zavrsiti u gornjem dijelu tabele

avatar
Friday, 07.08.2015
19:45

Sautempton neće sigurno, oni su jako dobra ekipa. Baš onakva kakva treba za 7. poziciju.

avatar
the NormalOne
Friday, 07.08.2015
13:06

Odlicni tekstovi,nastavi sa vrhom tabele.Naravno secam se onog teksta od prosle sezone 2 nijanse plavog i koliko se god mi navijaci Liverpula bunili tada si bio upravu (secam se omanuo si Sautemton reko si da ce biti u poslednjoj cetvrtini).Zanimljivoj citati tvoje misljenje,iako sasvim prirodno ne slazem se potpuno sa njim.

avatar
Friday, 07.08.2015
19:46

Apsolutno delimo mišlenje. Sad s neizvešnošću očekujemo tekst o timovima iz gornjeg dela tabele, tamo gde pripadamo :D