Premijer liga - Murinjo protiv Vengera, ali to nije sve!

Autor: Pavle Knežević
subota 02.12.2017.
10:17
Izvor: Sportske.net

Svi mečevi su u senci velikog duela Arsenala i Mančester junajteda, ali ima još zanimljivih duela.

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Povezane vesti

Celo 15. kolo Premijer lige nalazi se u senci velikog subotnjeg derbija Arsenal - Mančester junajted, ali tu je još nekoliko vrlo zanimljivih duela pri vrhu tabele, pošto će Mančester siti svakako ostati prvi, verovatno i sa istom, a možda i većom razlikom u odnosu na rivale.

Siti je prvi sa 40 bodova, a razlika između drugoplasiranog Junajteda i sedmog Totenhema je samo osam bodova.

Subotnji program otvara duel Čelsija i Njukasla. Šampion je tokom nedelje pobedio Svonsi 1:0, a Konte je odmarao nekoliko važnih igrača - Bakajokoa, Azara (ušao u drugom poluvremenu) i Aspilikuetu, koji se nije našao u startnoj postavi prvi put posle dve godine. Čelsi je u dobroj formi, u poslednjih šest prvenstvenih utakmica ima pet pobeda i remi i ovim trijumfom bi se izjednačio po broju bodova sa drugoplasiranim Mančester junajtedom.

Njukasl je u utorak gubio 2:0 na poluvremenu, ali je stigao do izjednačenja i na kraju osvojio bod i tako prekinuo seriju od četiri vezana poraza. "Svrake" su 12. na tabeli, ali imaju samo pet bodova više od timova koji se bore za opstanak i ne smeju više da gube bodove, ali teško da će moći na njih da računaju na Stamford bridžu.

Liverpul popodne gostuje novajliji Brajtonu i Hovu kao apsolutni favorit. "Crveni" su trenutno peti, sa dva boda manje od Arsenala i samo jednim više od Barnlija, odnosno dva više od Totenhema.

Liverpul Liverpool Emre Can Emre Dzan

Njih ove sezone otprilike vole da gledaju otprilike svi osim njihovih navijača, jer se u svakoj utakmici može očekivati "vatromet" golova. U poslednjih devet njihovih utakmica u svim takmičenjima samo je jednom bilo manje od tri gola, u remiju sa Čelsijem 1:1. Liverpul ima ultratalentovan napad koji može da "izgazi" svakog, ali igra otprilike 50 minuta po meču, tako da nijedno vođstvo nije preterano sigurno. Iako Brajton nije razočarao osvojivši 17 bodova u prvih 14 kola (trenutno 10. na tabeli), realno bi sve osim pobede gostiju bilo prvorazredno iznenađenje.

Everton je vratio iz penzije Sema Alardajsa i sada pokušava da spase sezonu. Propast "karamela" ove sezone je jedna od glavnih priča u premijeršipu. Kuman je prošle sezone doveo Everton do sedmog mesta, ali je ove otpušten kad je tim pao na 18. mesto. Veliki "gotivac" Dejvid Ansvort je u svojih osam utakmica na čelu pretrpeo pet poraza, uz dve pobede i remi, što ipak nije dovoljno. U sredu je "uništio" Vest Hem 4:0, ali je uprava rešila da igra na sigurno. Hadersfild je oduševio na početku sezone, ali je sada vezao tri poraza. "Terijeri" imaju kvaliteta i ekipu, ali igraju loše u gostima, gde ove sezone imaju samo jednu pobedu, nad Kristal palasom. Oba tima imaju problema sa povredama, ali suvi kvalitet Evertona bi morao da bude dovoljan.

Kada danas ne bi igrali Arsenal i Junajted, duel Lestera i Barnlija bi verovatno bio meč dana. Oba tima su u usponu forme, a posebno je oduševio Barnli, koji se bori za Evropu, a trenutno ima samo bod manje od petoplasiranog Liverpula i ne pokazuje znake posustajanja. "Klareti" nisu dugo žalili poraz od Arsenala golom iz penala u nadoknadi vremena, pošto su u sredu u gostima pobedili Bornmut 2:1 i tako osvojili 14. bod u gostima. Drugim rečima, jedini poraz na strani im je bio od Mančester sitija. Lester igra sjajno pod Puelom, a pobeda nad Totenhemom u utorak ga je gurnula u gornji deo tabele. Kladionice su proglasile Lester za favorita, ali se ovde stvarno može svašta očekivati.

Svonsi je pretposlednji i nema pobedu u prvenstvu skoro mesec i po dana, odnosno u poslednjih šest prvenstvenih utakmica, od čega ima pet pobeda. Sada ide u goste Stouku, koji je do skora važio kao tvrd protivnik, ali ne zna za trijumf već četiri meča, dok je poslednje dve utakmice izgubio, od Palasa i 3:0 od Liverpula, tako da sada ima samo tri boda više od opasne zone. Iako Stouk na momente igra dobro, Svonsi ima ogroman problem ispred gola, jer je do sada dao samo sedam golova, odnosno samo jedan u poslednjih šest utakmica. Neće ovde biti mnogo lepote, a domaćin bi trebalo da prelomi u tvrdom meču.

Totenhemu su utakmice sa Votfordom bile "sigurica" prethodnih sezona, pošto su sada vezali sedam uzastopnih mečeva. Trebalo bi da ovo bude i osma, ali moraće "pevci" da se pomuče, ako je suditi po skorašnjoj formi - remijem sa VBA i porazom od Lestera u poslednje dve utakmice, odnosno samo jednom pobedom u poslednjih pet u prvenstvu, i to minimalnom nad Kristal palasom. Totenhem je trenutno sedmi, sa bodom manje od Barnlija i čak 16 bodova manje od Sitija.

Totenhem

Poketino nema problema sa povredama, tako da dobrog razloga za ovaj pad forme nema. Votford nije baš "kesa", što je pokazao u duelu protiv Mančester junajteda u sredu, kada je od 0:3 na poluvremenu došao do 2:3, samo da bi u finišu primio i četvrti gol. Pre toga je pobedio Njukasl 3:0 i Vest Hem 2:0 i igra sa samopouzdanjem koje se pripisuje treneru Silvi. Totenhem bi trebalo da pobedi, ali ne bi bilo preveliko iznenađenje i da Votford osvoji bod.

Vest Brom čeka Kristal palas u borbi za opstanak, a trenutno se ne zna koji tim je gori. U stvari, zna se - VBA nema pobedu još od sredine avgusta u svim takmičenjima. U sredu je ekipu preuzeo novi trener Alan Pardju, nekadašnji trener Palasa i bivši klub mu je prvi protivnik. Vest Brom je pokazao neke znake života u skorije vreme, pre svega u utakmici sa Njukaslom. Kristal palas nema poraz već tri utakmice, dva remija i pobeda, i polako ali sigurno napreduje pod Hodžsonom. Pobedom u ovom duelu bi se najverovatnije pomakli sa dna i izjednačili se po bodovima sa svojim današnjim rivalom. Kada se na ovo dodaju i "šuplje" odbrane, ovaj meč bi mogao da bude jako uzbudljiv.

Dan zatvara derbi kola "Tobdžije" su u sredu demonstrirale snagu kada su pobedile Hadersfild 5:0, a taj trijumf usledio je nakon teško izborene pobede nad Barnlijem proteklog vikenda. Problem za Vengera je povreda Lakazeta, što znači da će Žiru i Ozil morati da ponesu veći teret u napadu. Uništavanje Hadersfilda bila je treća uzastopna pobeda Arsenala, čija je prava snaga u domaćim utakmicama. Na Emirejtsu su dobili sve prvenstvene utakmice ove sezone, a ako se u obzir uzme i prošla sezona, onda ta serija traje 12 mečeva. U nju su uključene i pobede nad Totenhemom i Mančester junajtedom i to sigurno donosi samopouzdanje ekipi.

Junajted je tokom nedelje pobedio Votford 4:2 u gostima. Mada, nije se proslavio u tom meču, jer je primio dva smešna gola i zamalo "prosuo" vođstvo od 3:0, dok je prošle nedelje izgubio 1:0 u Bazelu. Štaviše, "đavoli" su na poslednjih pet gostovanja pretrpeli tri poraza, dok protiv Čelsija i Bazela nisu uspeli da postignu gol. Ni Liverpulu nisu dali gol pre mesec i po dana, a kada se u obzir uzme da Arsenal nije primio gol u pet od poslednjih šest mečeva, nije nemoguće zamisliti da ni danas "đavoli" neće zatresti mrežu.

Nemanja Matic Mancester junajted

Pobeda bi Arsenal dovela na bod zaostatka za drugoplasiranim Mančester junajtedom. Ne zna se da li će za goste igrati Matić i Karik, dok su povređeni Felaini, Baiji i Džons. Venger je bolji u skorijim susretima ovih starih rivala, pošto u poslednjih pet međusobnih susreta ima samo jedan poraz, dok je poslednja dva dobio bez primljenog gola. Imajte u vidu da Morinjo nije pobedio u poslednjih 11 gostovanja timovima među prvih šest na tbaeli.

Niko ovde ne sme da prosipa bodove, ali ni da ih deli, jer bi Sitiju remi ovde došao kao "kec na 11". Oba tima su šampioni u tome da sačuvaju svoju mrežu, ali ako se rano počne, ovde se može svašta očekivati.

U nedelju nas čekaju dva duela. Prvi je derbi engleske južne obale između Bornmuta i Sautemptona. Oba ova tima su podbacila ove sezone. Bornmutu se nisu isplatila pojačanja od letos, dok Sautempton nije dobro podneo smenu generacija. Istinu govoreći, obe ove ekipe su imale nešto dobrih rezultata u poslednje vreme.

Istina da je Bornmut izgubio od Barnlija u sredu, ali smo rekli da je to tim koji se bori za opstanak. Pre toga je igrao 0:0 sa Svonsijem i razvalio Hadersfild 4:0. Sautempton je prošlog vikenda upisao pobedu nad Evertonom 4:1, ali je onda u sredu primio gol u 96. minutu od Sitija i izgubio 2:1. To su ohrabrujući znaci. Bornmut je jako loše počeo sezonu, tako da je sada na 15. mestu tabele, sa samo četiri boda više od opasne zone. Sa druge strane, imaju samo dva boda manje od "svetaca", tako da bi ih ovom pobedom pretekli na tabeli.

Kolo zatvaraju lider Mančester siti i Vest Hem. "Građani" su bili blizu prosipanja bodova, kako smo već naveli, ali su ipak ostvarili 12. pobedu u nizu. Ma, brojke ovde dovoljno govore: Siti je najefikasnija ekipa lige sa 44 postignuta gola i ima drugu najbolju odbranu sa primljenih devet golova. Vest Hem ima najgoru odbranu u ligi sa 30 primljenih golova, a nema pobedu u poslednjih sedam. Siti je neporažen ove sezone, a u 22 takmičarske utakmice samo je dva puta posle 90 minuta bilo nerešeno. Sve osim pobede "građana" predstavljalo bi senzaciju meseca, ne samo u Premijer ligi.

Parovi 15. kola:

Subota:

Čelsi - Njukasl (13.30)
Brajton - Liverpul (16.00)
Everton - Hadersfild
Lester - Barnli
Stouk - Svonsi
Votford - Totenhem
VBA - Kristal palas
Arsenal - Mančester junajted (18.30)

Nedelja:

Bornmut - Sautempton (14.30)
Mančester siti - Vest Hem (17.00)

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
CFC-Macedonia
Saturday, 02.12.2017
17:55

Kad je Venger nadmudrio Mourinha?

avatar
theDarkKnightRises
Saturday, 02.12.2017
13:22

Ima da oduvamo Arsenal veceras GGMU!!!

avatar
Yaya Sanogo
Saturday, 02.12.2017
12:26

Realno ocekuje se neki dosadni remi 0-0 ili 1-1 sto se tice utakmice Arsenal - United. Oba tima ce igrati pazljivo i rezervisano, i odbrane ce biti prioritet. Lacazette je van, ali zna se da je upravo Giroud pogodio protiv Utd-a prosli put, tako da ne smatram da je Arsenal mnogo oslabljen neigranjem Lace. Nek bolji pobedi. :)

avatar
Непобедиви
Saturday, 02.12.2017
13:01

Prosli put su golove dali Velbek i Dzaka. Ziru je dao u pretproslom mecu na OT za 1:1.

avatar
Ceks_FC_Chelsea
Saturday, 02.12.2017
15:50

Ma nek Arsenal pobedi