Premijer liga - Hoćemo li dobiti šampiona u decembru? (NAJAVA)

Autor: Pavle Knežević
subota 09.12.2017.
09:50
Izvor: Sportske.net

Fudbalski vikend je u znaku Mančesterskog derbija, ali ima još toga zanimljivog u 16. kolu Premijer lige.

Beta/AP/Dave Thompson
Beta/AP/Dave Thompson

Povezane vesti

Vikend u Premijer ligi i evropskom fudbalu uopšte je u znaku Mančesterskog derbija, ne samo zbog istorije i rivalstva, već i zbog vrlo raširenog mišljenja da bi ovaj duel mogao da reši prvenstvo. U decembru.

U ogromnoj senci ovog duela ostala je i činjenica da se u ovom kolu igra još jedan derbi, derbi Mersisajda Liverpul-Everton. Ima tu još zanimljivih priča, kao i uvek što ima u Engleskoj. Čitajte.

Kolo ponovo počinje Čelsi, ali će šampionov rival u rano subotnje popodne biti gradski rival Vest Hem. "Čekićari" su u prošlom kolu poveli protiv lidera Sitija, ali su na kraju izgubili posle preokreta. Mnogi misle da su zaslužili bod, ali opet, teško da će uspeti da ugroze šampiona, od koga se očekuje treća pobeda u nizu. Jedina šansa Vest Hema može biti ako se Konte odluči da rotira, jer Čelsi treba da odigra devet utakmica u decembru.

I da, tehnički, ovo jeste londonski derbi, ali je ovo možda jedini susret londonskih timova koji nema neku vanfudbalsku tradiciju koja budi veće rivalstvo među navijačima.

U pet popodnevnih mečeva uglavnom će se borba voditi oko sredine tabele. Barnli je sedmi na tabeli sa 25 bodova, tri manje od petog Arsenala i tri više od Votforda. Barnli dobro igra kod kuće, ali Votford je u prilično dobroj formi, iako nema pobedu u dve utakmice. U porazu protiv Mančester junajteda je bio blizu stizanja prednosti, a onda je remizirao sa Totenhemom. Barnli je prošlu izgubio od Lestera, a mogao je do boda, tako da će ovde biti zanimljivo.

Cupo Moting Stouk Brajton

Novajlije u ligi Hadersfild i Brajton nisu razočarali, ali je neminovan pad usledio za oba tima. Ostaje nam da vidimo da li će u duelu starih znanaca neko uspeti da pobedi posle četiri utakmice. U direktnoj borbi za opstanak, Svonsi dočekuje Vest Bromvič. Velšani su u poslednjih sedam utakmica osvojili samo jedan bod i sada su na dnu tabele. VBA nije pobedio još od avgusta, 14 utakmica, ali su sada u seriji od tri vezana remija, što znači da su u pozitivnoj seriji.

Alan Pardju želi da se remiji pretvore u pobede, zacrtao je timu zadatak da u decembru ostvari bar dve, a pošto je Svonsi prilično bezopasan po gol protivnika, ovo bi mogla biti prva od njih. Kristal palas pod Hodžsonom polako ali sigurno skuplja bodove - šest u poslednje četiri utakmice, u kojima nije izgubio. U prošlom kolu se pomakao sa dna tabele, a to je probudilo nadu navijačima. Palas je opasan na domaćem terenu, a meč sa nestabilnim Bornmutom je dobra prilika za treću pobedu u sezoni.

Pisali smo dosta o raspadu Totenhema, koji je od legitimnog kandidata za prvo ili drugo mesto sada pao na šesto, bez pobede u četiri utakmice. Meč sa Stoukom je prava prilika da "pevci" svoje partije iz Lige šampiona prebace na domaći teren. Ne treba ih prerano otpisivati, ali ako ne mogu da pobede Stouk kod kuće, treba da se polako razilaze.

Subotu zatvaraju Njukasl i Lester. "Svrake" su osvojile samo bod u poslednjih šest utakmica i padaju ka opasnoj zoni, dok se Lester stabilizovao i prešao u gornji deo tabele. Njukasl ne sme da gubi bodove, pogotovo ne kod kuće. Potrebna mu je pobeda i ovde bi mogao da je ostvari.

Newcastle Njukasl navijaci

Arsenal je prošle nedelje izgubio od Junajteda 3:1, ali da nije bilo De Hee na golu "đavola", možda bi se sada pričala druga priča. Arsenal je dobar napred, ali je "šupljikav" pozadi, mada teško da će njegovu odbranu namučiti Sautempton u prvom nedeljnom meču. Arsenal je, prosto, mnogo bolji i trebalo bi da pobedi.

Posle toga sledi novi Derbi Mersisajda, u kome bismo svašta mogli da vidimo. Liverpul je u odličnoj formi, popeo se na četvro mesto, "diše za vrat" trećeplasiranom Čelsiju i postiže golove kako hoće. "Crveni" imaju drugi najbolji napad u ligi, u sredu su kod kuće pobedili Spartak 7:0 u Ligi šampiona, pre toga Brajton 5:1, a pre toga Stouk 3:0. Everton je, međutim, pod novim trenerom vezao tri pobede uz gol-razliku 9:0. Dve od te tri bile su u Premijer ligi i sada su "karamele" u gornjem delu tabele.

Zna se da u derbijima nema favorita, ali Liverpul prosto deluje toliko bolje trenutno da bi svaki drugi rezultat predstavljao iznenađenje. Ostaje da se vidi samo koliko golova će pasti, jer su oba tima u dobroj golgeterskoj formi.

Kolo zatvara Mančesterski derbi. Siti ima osam bodova prednosti i eventualnom pobedom bi da prednost porasla na 11 bodova, što, prema opštim ocenama, znači da bi prvenstvo bilo rešeno. U decembru. Opet, mogao bi se napraviti argument da je forma "građana" u padu: u četvrtak je protiv Šahtjora pretrpeo prvi ovosezonski poraz, u dve od poslednje tri utakmice je pobeđivao posle preokreta, a u sve te tri je do trijumfa dolazio golovima u nadoknadi vremena.

Junajted bi pobedom prišao na tri boda zaostatka i trku učinio zanimljivom. Murinjo je u poslednje tri utakmice igrao u formaciji 3-5-2, a mora se priznati da je "autobusu", koji izvodi na velikim utakmicama, u meču protiv Arsenala spustio ručnu. Ostaje da se vidi koje će se formacije držati u gradskom derbiju i kako će izgledati napad. Da li će uz Lukakua nastaviti da rotira Rašforda i Marsijala, ili će se vratiti staroj 4-2-3-1 i izvesti svu trojicu na teren. Naravno, ogromni problem će mu predstavljati odsustvo suspendovanog Pogbe. Junajted prosto nije isti tim sa njim i bez njega na terenu.

Junajted se hvali serijom od 40 prvenstvenih utakmica bez poraza na Old Trafordu, ali Siti ove sezone deluje kao da igra na zasebnom nivou. Ima ubedljivo najbolji napad u ligi, gde je postigao 46 golova, dok mu je skor u svim takmičenjima 61(!) pogodak. Hoće li se ta forma povratiti posle "pauze" ili će se nastaviti pad, pa će Junajted ostvariti petu pobedu u nizu? Videćemo, a nemojte zaboraviti i da ovde postoji "prateći program", odnosno rivalstvo između Murinja i Gvardiole.

Raspored utakmica 16. kola Premijer lige:

Subota (utakmice počinju u 16.00 osim ako nije naglašeno):

Vest Hem - Čelsi (13.30)
Barnli - Votford
Kristal palas - Bornmut
Hadersfild - Brajton
Svonsi - VBA
Totenhem - Stouk
Njukasl - Lester (18.30)

Nedelja:

Sautempton - Arsenal (13.00)
Liverpul - Everton (15.15)
Mančester junajted - Mančester siti (17.30)

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
_mladen_
Saturday, 09.12.2017
13:47

Ma Siti ce osvojiti ligu, imaju jednostavno najjaci tim.

avatar
CZYNWA
Saturday, 09.12.2017
12:02

Mancesterski derbi ce biti najdosadnija tekma u ovom kolu. Murinjo bez Pogbe sigurno igra bunkericu, Sitiju odgovara X, tako da je 0-0 gotovo izvjesno.

avatar
Petar Pan
Saturday, 09.12.2017
11:44

Ako Siti pobedi ili odigra X nazalost moze se reci da je vec uzeo titulu . Igraju sjajno ne vidim ko bi mogao da stigne 9 ili 11 bodova prednosti .

avatar
mr.wolf
Saturday, 09.12.2017
12:44

Kako moze siti posle ovog kola da ima 9 bodova prednost , uz pomoc koje matematike ?