Pre dve godine, Partizan i Zvezda prezimili u Evropi, Ajaks pao u sezoni kupanja! Koliko će Holanđani zaraditi ove sezone?

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 01.05.2019.
09:58
Izvor: Sportske.net

Priča je zaista čudna, za dve godine prošli su dosta toga, kada pogledate zaradu, biće astronomska za holandske uslove, ali dve trećine će gotovo morati da zarade prodajom igrača.

AP Photo/Frank Augstein
AP Photo/Frank Augstein

Povezane vesti

Ajaks je na korak od finala Lige šampiona, deluje kao bajka, ali vreme je da se probudimo, eliminisali su Real i Juventus pobedama na strani, pa trijumf protiv Totenhema u Londonu i nije tako veliko iznenađenje.

Ovaj uspeh je došao samo dve godine pošto su u kvalifikacijama eliminisani od Nice, a zatim u plej-of rundi od Rozenborga, kada su izgubili oba meča. To je bilo veliko razočaranje, tim pre što je nekoliko meseci ranije tim iz Amsterdama stigao do finala LE gde su poraženi od Junajteda.

Dakle, zanimljivo, pre sve sezone, kada su Zvezda i Partizan stigli do proleća u Evropi, Ajax nije preživeo leto.

Zbog toga niko nije očekivao da se ove sezone od druge runde plasiraju na prag završnice, podsetimo u kvalifikacijama su eliminisali Šturm, Standard i Dinamo Kijev, u grupi sa Bajernom, Benfikom i AEK-om završili kao drugi, nokautirali Real i Juventus.

Koliko će zaraditi ove sezone?

I dalje znatno manje nego vodeći klubovi Evrope, ali opet, ovo će im omogućiti zaista, za holandske uslove ogromne prihode. Jer, dok Totenhem od PL dobija 200 miliona evra, Ajaks od holandskog šampionata inkasira svega 10 miliona. Uspeh u Ligi šampiona će im doneti nešto više od 80 od nagrada, prodali su već De Jonga za 75, ne mogu da zadrže De Lihta, koji će otići za oko 80 miliona.

Neće rasprodati ekipu, Zijeh odlazi samo uz jaku ponudu, dakle 50 miliona i više, a moguće je da žrtvuju Argentinca Taljafika za više od 20. Kada se sve sabere, ako ostanu i Onana i David Nereš, prihodi će biti oko 300 miliona, mnogo manje od Juventusa, da ne pričamo o Realu koje su nokautirali na ovom slavnom putu.

Ali, svejedno, sa ovim prihodima mogu da zadrže veći deo tima, da se pojačaju, već je stigao Kik Pjeri za šest miliona iz Herenvena, na pragu je Odegard. Doveli su i golmana Šerpena iz Emena, ali on je investicija za budućnost.

Kupljen je i Razvan Marin, Rumun iz Standarda, a nekoliko igrača iz drugog tima kucaju na vrata seniorske ekipe. Dakle, budućnost se već nazire.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
David Vojnovic
Wednesday, 01.05.2019
22:10

Igrali finale Lige Evrope pre dve godine protiv Mancestera, nisu ispali u sezoni kupanja.

avatar
David Vojnovic
Wednesday, 01.05.2019
22:09

Molio bih Sportske.net da se bolje informisu jer je taj isti Ajaks pre dve godine igrao finale Lige Evrope protiv Mancestera, cisto da se zna

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Wednesday, 01.05.2019
10:57

Ajax nije preživeo leto.

avatar
Сотир Ђубре V.1.0
Wednesday, 01.05.2019
10:26

"Али готово две трећине ће морати да зараде продајом играча"...

avatar
The_Matrix
Wednesday, 01.05.2019
10:14

Slabo se ti druze u ekonomiju razumes. Na kraju je profit najbitniji, a tu Ajax bolje stoji nego Juventus i Real zajedno. Uz to je trofejniji od Juventusa sto se tice LS. De Jong ide u Barsu za 90 miliona, De Liht ne verujem da ce za manju sumu. 80-100 miliona od LS plus bonusi od sponzora, ulaznice, pojacana TV prava. Prodajom Zijesa koji sada sigurno nece ispod 40 da ode, pa Taljafika za kojeg su vec odbili 30 miliona, tu je De Bek koji je sebi podigao cenu na oko 70 miliona...Tadica sada mogu da prodaju 25 lagano. Od 11 startnih igraca 9 su izmislili, nisu skoro nista placeni, igraju za situ. Pa kada podvuces crtu videces da ako prodaju kao sto planiraju oni ce imati 300 miliona cistog profita. Sa druge strane juventus posluje ove godine u debelom minusu. Ronaldova kupovina i plata od 30 miliona godisnje sa porezom do sada ih je kostala 270 miliona eura. A opet to nema nikakve veze, Ajax ce rasprodati ekipu, od svoje dece opet sastaviti dobar tim i igrati svoju igru. Ovi ce morati da potrose jos po milijardu da bi nesto napravili. Real barem opravda ta ulaganja osvajanjem LS, Juventus se po obicaju blamira i dominira u takmicenju koje namestaju kako im odgovara