Poslednji čin - "Vembli" prazan, trofej čeka...

Autor: Vladimir Stojanović
subota 01.08.2020.
13:46
Izvor: Sportske.net

Zavesa na englesku fudbalsku sezonu, tradicionalno, borbom za trofej u najstarijem takmičenju na svetu...

Epa/Domenic Aquilina
Epa/Domenic Aquilina

Povezane vesti

Arsenal se u poslednjim godinama Vengerovog stolovanja pokazao kao specijalista za najstarije fudbalsko takmičenje na svetu, u poslednjih pet izdanja su tri puta slavili i na užas čak i svojih navijača se radovali kao da su osvojili Ligu šampiona.

Jer, Vengerove godine su bile obeležene stalnim igranjem u eliti, borbom za vodeće pozicije u ligi, a onda se sve pretvorilo u selfije u finalu kupa.

Ipak, iako je FA kup u svetlu Lige šampiona i mantre da je PL iznad svega, najkvalitetnija liga na svetu, izgubio na draži, nije baš tako lako otpisati srebrninu kao nebitnu, pogotovo kada ste u situaciji da poput Artete ili Lamparda na drugoj strani jurite prvi trenerski trofej. Španac se baš naradovao u finalima kao kapiten Arsenala Lampard je sa Čelsijem osvojio četiri, uključujući i ono legendarno finale kada je Drogba srušio Fergijev Junajted u 116. minutu, a Lamps bio igrač meča. Dve godine kasnije je u finalu bio strelac protiv Evertona za pobedu...

Sada osim trofeja hoće još nešto, da spreči Arsenal da igra Evropu. Navijači Čelsija se slade, oni jasno ne vole gradskog rivala, prošle godine su ih u finalu LE pobedom sprečili da igraju u Ligi šampiona, sada bi ih osudili na gledanje evropskih mečeva iz fotelje.

Entoni Tejlor Arsenal Celsi

Arsenal je svakako veći klub od „Plavaca“, ali se to menja u ovom veku, iako „Guneri“ imaju više pobeda. Venger je tukao Čelsi 2002. u finalu kupa, a onda to učinio i 15 godina kasnije na oproštaju, protiv Konteovih „Plavaca“.
 
Kada nije ovo takmičenje u pitanju, onda Arsenal gubi finala od Čelsija, ono LE prošle godine i jedno Liga Kupa u prošloj deceniji.

Ovaj londonski derbi nosi negativnu emociju, pogotovo od kada su „Plavci“ ruskim novcem sebi kupili mesto među velikanima.

Zanimljivo, neke ankete su pokazale da posle Junajteda i Totenhema, navijači Arsenala najviše mrze Čelsi, a poslednja istraživanja javnog mnjenja da pristalice „Plavaca“ vide Arsenal kao klub prema kome osećaju najveći animozitet, nakon Liverpula (to je posledica onih Murinjovih i Benitezovih godina).

Vembli će biti prazan, ali ulog nije mali, kako rekosmo, trofej prija, Čelsi će nastaviti sezonu u Ligi šampiona, ali neće dugo potrajati, nemoguća je misija nadoknaditi u Minhenu 0:3 iz Londona. Svejedno, imaju mnogo više razloga za zadovoljstvo nego rival, u Ligi Šampiona igraće i naredne sezone, a transfer kampanja za sada obećava velike stvari i leto sjajnih vesti.

Baner 4

Ako izuzmemo neke davne mečeve, ovaj vek će se pamtiti po tome što Venger nikako nije uspevao da dobije Murinja, što je Čelsi sasuo Arsenalu šest komada 2014. što je najteži poraz „Profesora“ bez datog gola. Takođe, još 1998. u Liga kupi, je Čelsi na Hajberiju dobio 5:0 „Gunere“, ali je krajem veka Arsenal u deset minuta onom minijaturom Kanua okrenuo 0:2 u pobedu. Početkom decenije (na tom meču je Lamps dao gol) je Van Persi het-trikom rasturio Čelsi u pobedi 5:3 na „Bridžu“.

„Bukiji“ vide Čelsi kao favorita, ali ne treba zaboraviti Arsenalov skor u skorašnjim finalima FA Kupa, ovo je inače 139. finale najstarijeg takmičenja na svetu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke