Posle UEFA, i FIFA pokreće novo takmičenje? Ogroman novac u igri

Autor: Beta Beta
sreda 02.05.2018.
10:34
Izvor: Beta

Ako novi planovi Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) o novoj Globalnoj ligi nacija budu usvojeni, evropske fudbalske federacije mogle bi da zarade do po 75 miliona evra na svake dve godine.

Epa/Steffen Schmidt
Epa/Steffen Schmidt

Povezane vesti

U pismu predsednika FIFA Đanija Infantina članovima Saveta te organizacije navodi se da bi međunarodni konzorcijum obezbedio garancije od najmanje 25 milijardi dolara za 12 godina, kako bi formirao Globalnu ligu nacija za dvogodišnji ciklus za više od 200 reprezentacija. Takođe u sklopu toga, planira se i širi format svetskog klupskog prvenstva sa osam na 24 učesnika.

Plan za Globalnu ligu nacija, kojim bi se zamenile prijateljske utakmice, razvijen je u UEFA, gde je Infantino bio generalni sekretar do 2016. godine.

Format bi počeo regionalnim kvalifikacijama, sa prolaskom dalje i ispadanjem, a zatim bi se dobilo sedam divizija. Vrhunac je turnir od osam ekipa sa pet kontinenata, uključujuči tri najbolje evropske i dve južnoameričke reprezentacije. Domaćin bi najverovatnije bila jedna reprezentacija, osam dana u oktobru ili novembru.

U predlogu za Evropu, FIFA predviđa da bi pet najboljih ekipa moglo da dobije od 37,5 do 50 miliona dolara, za šest utakmica u početnoj fazi lige. 

Svaka ekipa koja se plasira na "fajnal ejt", bi zaradila 15 miliona dolara, finalista još pet, a pobednik Globalne lige nacija 10 miliona. FIFA bi kompenzovala zemlje koje bi time izgubile termine za prijateljske utakmice koje organizuju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke