Posle Figa, samo jedan čovek zaslužuje svinjsku glavu na Kamp Nou

Autor: Milovan Longinov
sreda 01.07.2020.
18:11
Izvor: Sportske.net

Ko je kontroverzni sudija koga Katalonija "mrzi" više od svakog Madridiste?

EPA-EFE/JUANJO MARTIN
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Povezane vesti

Ako izuzmemo igrače i recimo Luisa Figa, koji je svojevremeno bio najveća persona non grata u Kataloniji, tu titulu, zauvek će imati jedan sudija. Naravno, oni koji prate, znaju da je to - Mateu Lahoz.

Ako se pitate zašto baš danas priča o njemu, onda ćemo vas podsetiti da je gospodin Lahoz bio glavni zaduženi u VAR sobi u derbiju između Barselone i Atletiko Madrida.

Atletiko je postigao oba gola iz penala, a šutirao ih je tri. Kao što znate, sudija Ernandes Ernandes je ponovio prvi penal za Atletiko, koji je (gle čuda) Ter-Štegen odbranio Dijegu Košti. VAR soba je dala jasan znak - Ter-Štegen je prerano napustio gol liniju. I ok, ako je to pravilo. Ali, da li je ono koje se primenjuje? Ne treba da se zažmuri ni na jedno, ali, društvene mreže među navijačima u Španiji bili se preplavljenje fotografijama spornih odbranjenih penala, kada su golmani takođe i daleko više udaljeni od linije u trenutku udarca.

Tu nije kraj. Saul Nigez je zamenio Dijega Koštu, ponovljeni penal je poslao u sam ugao za 1:1, a na usporenom snimku se vidi da je Anhel Korea ušao prerano u kazneni udarac, što je po pravilima takođe zabranjeno. Ipak, Mateu Lahoz se ovaj put nije oglasio da se  penal ponovi.

Baner 5

Kod drugog penala, kada je Semedo nehotice i nespretno oborio Karaska, Ernandes Ernandes je pokazao na belu tačku. Ipak, Lahoz je, kako stoji u izveštaju, rekao da nema potrebe da se gleda snimak, da je u pitanju čist penal. I kod tog drugog, više igrača je pre trenutka Saulovog šuta prešlo liniju kaznenog prostora. I ovaj put, Lahoz nije odlučio da se penal ponovi, iako bi to takođe bilo po pravilu.

Španski analitičari danas pišu da, ako je već primenio pravilo za gol liniju i Ter-Štegenov "milimetarski" iskorak pre vremena, onda je morao da ponovi i ostale penale kada su igrači napravili prekrašaj preranim ulaskom u šesnaesterac.

Saul penal

No, o tome se neće mnogo više pričati. Katalonski mediji već nedeljama unazad drvljem i kamenjem napadaju La Ligu zbog očajne primene VARa, i to nije slučaj samo na utakmicama Barselone ili Real Madrida.

Međutim, ovo je priča o Mateu Lahozu - "državnom" neprijatelju broj jedan u Kataloniji.

Ako malo premotate film, videćete da je Lahoz neretko sudio Barsi bitne utakmice i da je na svakoj od njih bio glavni akter, odnosno previše u centru pažnje.

I pre utakmice sa Atletikom, kada je određen kao glavni u VAR sobi, javili su se Katalonci uz poruku "gle čuda da je baš on taj kada se titula odlučuje".

Zašto je to tako i kada je počelo?

Vratićemo vas na još jednu utakmicu između Barselone i Atletika, mnogo važniju od sinoćne. U poslednjem kolu sezone 2013/14, Barsa je ugostila Atletiko i morala je da pobedi da bi osvojila titulu, dok je Madriđanima za trofej bio dovoljan bod.

Aleksis Sančez je dao gol za Barsu, Dijego Godin je izjednačio, a onda je Mesi da gol, koji je poništio - pogađate? Tako je. Pogledajte u nastavku taj pogodak koji je Lahoz poništio zbog ofsajda, iako se lopta odbila od Huanfrana, a ne Fabregasa, koji je bio sa njim u duelu.




Lahoz je tek pet godina kasnije, tačnije jesenas, kada je uveden VAR, u jednom intervjuu javno priznao da bi Barselona osvojila više titula da je ranije postojala tehnologija.

"Da je na toj utakmici postajao VAR, ja bih mogao da pogledam usporeni snimak i doneo bih drugačiju odluku. Žao mi je zbog toga, pogrešio sam, a da nisam, Barselona bi imala jednu titulu više", priznao je tek jesenas Lahoz.

Gospodin Lahoz ne bi trebalo da bude iznenađen, ako sledeći put, po povratku navijača na Kamp Nou, ne dobije svinjsku glavu, kao onomad Luis Figo, kao najveći izdajnik Katalonaca u istoriji...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ixyco96
Saturday, 04.07.2020
10:32

ljudi ... javna je tajna da Barselona ne sme da osvoji La ligu.. kako jedan klub ,koji se smatra " izrodom" u Spaniji moze osvojiti toliko titula u Spaniji,pogotovu pored cuvenog miljenika iste drzave.

avatar
Bojan Urosevic
Friday, 03.07.2020
02:53

Kako da se ponovi drugi penal kad je i Bacelonin igrac usao ranije u 16 metara a ne samo Atletikov

avatar
xenon 1989
Thursday, 02.07.2020
12:48

Onoga sekunda kada se Lahoz delegira za utakmicu Barse bilo kao glavni ili VAR sudija svima je jasno da imamo pljačku Barse u najavi. I niti jednom nije propustio da opljačka Barsu.

avatar
Alex DeLarge
Thursday, 02.07.2020
09:21

"Ako je to pravilo, da li se primenjuje?".... Pa koji je smisao pravila ako ne treba da se primenjuje? Ovo cak nije ni lazna dilema, nego cista nebuloza... Sto se tice ulaska pre penala, trebalo je ponoviti, iako su ovde makar trojica igraca telom u kaznenom prostoru (ukljucujuci Barsine)...

avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 02.07.2020
08:44

Malo pretjerujete... ispostavlja se da je pogrijesio samo jednom, i to zato sto je ponovio penal, a realno gledano - nema potrebe za ponavljanjem ako igrac udje ranije u sesnaest ako se penal realizuje, ili ako golman ranije napusti gol-liniju i primi gol.

avatar
GoHardV3
Thursday, 02.07.2020
05:01

Isti koji im je doneo 6 trofeja pre toga, dobar pokusaj spina :D

avatar
Mirjevac
Thursday, 02.07.2020
23:09

Hahahaha, mislis koji je realu puno pomogo, a ne barci? Ovaj je uvek bio protiv barce posto ona cuka reala gde hoce i kad hoce, a njemu kao spancu se to ne dopada da ih cuka katalonija, zato on gleda da skoro uvek sudi kad barca igra da bi je sprecio u svakom momentu, ali na srecu barca je prejaka za real i nju nemogu ni sto spanske sudije da sprece!

avatar
Don Carlo
Thursday, 02.07.2020
00:14

Da se primjetiti jedna tendencija, kad god se barselona nadje na strani ostecenih, pise se i komentarise danim, kuju se teorije zavjere, pise se, crta, izvlace izohpise, kukaju danima, vrse svaki oblik pritiska. Kad je u pitanju bilo koji drugi klub, jedva da neko i spomene, a i ako spomene, to budr u kontekstu greske se desavaju. Odlicno sto je ostecena, nadam se da ce kukati svako naredno kolo.

avatar
Badr Hari
Wednesday, 01.07.2020
22:38

Lahoz je odavno zaslužio bistu isped Santiago Barnabeu i katran i perije na Camp Nou.

avatar
petar8
Wednesday, 01.07.2020
21:51

Barca je jdan od zadnjih klubova koji se smije zalit na suđenje

avatar
Mirjevac
Wednesday, 01.07.2020
21:01

Ovo trebaju mnogi da procitaju, kako spanske sudije sprecavaju katalonski klub da osvaja trofeje! Same sudije jedan po jedan priznaju da su privrzenije realu nego da sude po pravilu i zakonu, ali sta se tu moze jednog dana ce i njima doci kraj! Zato eviva Barca!

avatar
NIKE
Wednesday, 01.07.2020
19:30

Kao da je Real ukrao samo 1 titulu.. pa 80% njihovih trofeja su krađe.. vidjeli smo svi kako su pokradeni Atletiko, Bajern, Liverpul u LŠ.. Lahoz je samo jedan od legendi Reala, uz naravno neizostavne Čakira, Klatenburba..

avatar
CrveniFeniks
Thursday, 02.07.2020
11:29

Ajde ta prva dva finala ali protiv Liverpoola sve regularno bilo.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Wednesday, 01.07.2020
18:59

Ako dobije, ne ako ne dobije.

avatar
Bádr Hari
Wednesday, 01.07.2020
18:50

ja sam ubedio sebe da mi je ovaj sudija upropastio detnijstvo jer verujem da stalno sudi protiv mog idola Messija. :D