Pol Skols - 20 godina koje su promenile Junajted

Autor: Đorđe Đokić
subota 20.09.2014.
13:31
Izvor: Sportske.net

Pre 20 godina Junajted je otišao na noge Portvejlu u Liga kupu. Ferguson je koristio ovo takmičenje da pruži šansu mlađim igračima, tok dana bio je red na momka kome su zbog građe i visine prognozirali da će teško uspeti na engleskim terenima i pored nesu

EPA/PETER POWELL
EPA/PETER POWELL

Povezane vesti

Legenda kaže da je Ferguson nije verovao u Skolsa kad ga je prvi put gledao na treninzima mladog tima. Tj, čak da ga prvi put nije ni video kad je došao na trening jer je Skolsi bio toliko sitan da se nije video dok je stajao iza Brajana Kida.

Praksa koju je uspostavio po dolasku u klub je bila da redovno prati mladi tim. Skolsi je odskakao. Igrao je u samom špicu napada, bilo je jasno da je veoma talentovan, ali je bio fizički nejak i spor. Fergi se lomio. Zasluživao je šansu, ali sa takvom građom Premijer liga bi ga pojela.

Iako mnogi misle da je Skolsi deo generacije koja je osvojila FA Kup za omladince, tada ulaznicu za seniorski fudbal, to baš ne odgovara istini. Upravo zbog građe, Skolsi je kaskao, u toj ekipi su bili Gigs, Geri Nevil, Bekam i Bat, Skolsi i Fil Nevil su bili u generaciji iza te koja je došla do finala.

Dobio je broj već sa 18 godina, ali je debi bio daleko. Za razliku od Bekama, Gigsa i Gerija Nevila, Fergi se još uvek dvoumio. Skolsi je igrao za mladi tim i čekao. I astma je bila problem.

Onda je došao taj Liga kup i Portvejl. Skolsi je dobio priliku da ponese dres za koji je živeo. Portvejl je poveo, a onda je Skolsi sa dva gola preokrenuo meč. Prvo je napravio dar mar na desnoj strani i prebacio golmana, a zatim je 170 cm visoki Skolsi udarcem glavom rešio meč.



Ferguson je video sve što je trebao da vidi. Od tada je Skolsi njegov mezimac, jedini čovek u Fergijevoj eri kome je dopušteno sve što nikom drugom nije.

Već u prvoj sezoni Skolsi se revanširao sa 7 golova u 25 mečeva u dresu Đavola. U narednih 19 sezona Junajtedu je dao sve.

I iz nekih poteza u tih 20 godina njihovog zajedničkog dizanja Junajteda na svetski vrh, a kasnije i iz same Fergijeve autobiografije, jasno je da je Džindžer princ najvoljenije dete. I to ne samo Fergijevo, Skolsi je vladar iz senke čitave generacije 1992. Njegova se poštuje. "On nikad nije puno pričao. Pitaš ga nešto i on ti kaže tri-četiri reči: beng, beng, beng i ti ostaneš bez teksta jer sve time objasni. Neverovatno za nekog toliko mladog" - kaže Fergi.

Kako Fergi vidi Skolsa dovoljno govori Škotov opis situacija u kojima je Skolsi gubio koncentraciju, pravio greške na terenu. Fergi tvrdi da je to posledica činjenice da je njegov Skolsi bio toliko bolji od ostalih da bi mu povremeno bilo dosadno na terenu pa je zbog toga dolazilo do takvih situacija. Njegovi saigrači tvrde isto.

Čak i jedno od svojih ključnih pravila Fergi je pogazio kad je reč o Skolsu. Niko nije veći od kluba i nepoštovanje odluke menadžera se kažnjava momentalnim uklanjanjem iz kluba. Važi u slučaju Beksa, Van Nistelroja ili Roja Kina, ali ne i u slučaju Pola Skolsa. Te 2001. godine, Skolsi je odbio da igra protiv Arsenala u Liga kupu. Ništa se ozbiljno nije desilo, iako i sam Skolsi tvrdi da ne zna šta mu se desilo tog dana i da bi potpuno razumeo da ga je Fergi oterao. "To je bila glupost, jedna od stvari zbog koje žalim. Plaši me i sad da pričam o tome" - kaže Skols danas o tom trenutku ludosti.

Ako pročitate izjave svih fudbalera Junajteda u proteklih 20 godina o Skolsiju, dve stvari su iste. Prvo, Skolsi je najbolji fudbaler sa kojim su imali prilike da igraju ili treniraju, često koga su ikad imali priliku da vide. I drugo, Skolsi je neverovatno skroman, momak na mestu, ili kako bi Roj Kin najbolje definisao "Nema selebriti proseravanja, nema samopromocije - neverovatno talentovan fudbaler koji je ostao sjajan čovek".

Za one mlađe koji ga ne pamte iz perioda pre 35. (a ni tad je držao konce igre šampiona Engleske), najbolji opis njegove igre dao je Solksjer.

"On nije najbrži, ne trči puno, loš je u skoku, ne ume da ukliza, ali je najbolji."

Realnost je da je Skolsi bio metronom. Njegov pas je ubitačno tačan, njegov pregled igre neverovatan. Fergi, a i njegovi saigrači, tvrde da je Skolsi ma gde da gleda znao za svakog fudbalera na terenu gde se nalazi i u kom pravcu trči. Kako? To već niko ne zna.

Naravno, u Engleskoj nikad nije dobio potvrdu kvaliteta. Skolsi je izbegavao medije. Izjave je davao samo kad mora. Danas vidimo nekog drugog Skolsija, čoveka čije analize nemaju grešku i koji pliva u stručno-konsultantskim vodama kao riba u moru.

Kapitensku traku nije želeo jer bi donela obavezu saradnje sa medijima. Njegovi saigrači tvrde da mu nije bila ni potrebna, on je bio kapiten na terenu i bez trake oko ruke.

O ljubavi prema Junajtedu i odnosu prema svom klubu najbolje govori činjenica da menadžera nije imao. Možete li da zamislite u svetlu današnjeg fudbala. Ne. Skolsi je potpisivao sve što mu klub stavi na sto. Jednom je Inter pitao jednog svog agenta da se raspita da li bi im ga Junajted prodao. Kažu da to nije ni došlo do Skolsija, nisu smeli da ga pitaju da ga ne uvrede. Nije postojala ni najmanja šansa da napusti klub pa je tokom čitave karijere praktično ostao bez zvaničnih ponuda.

Za navijače Junajted Skolsi je ikona. Za kolege jedan od najvećih ikada. Za sve ostale, iskreno Skolsija nije ni briga.

Kad su ga pitali na početku karijere šta očekuje rekao je: "Kada bude sve gotovo želim da se pogledam u ogledalo i kažem sebi - Dobro, bio si solidan igrač".

Ne znamo šta mu kaže ogledalo, ali znamo šta kaže par "nebitnih" kolega, pa možda i od ogledala čuje nešto slično.

Mesi: "U La Masiji njevogo ime se stalno pominje. On je učitelj"

Gvardiola: "Od svih igrača Junajteda izabrao bih Skolsa. On je najbolji vezista svoje generacije. Voleo bih da sam igrao pored njega"

Figo: "Kad god vidim Skolsa zadivljen sam. Na terenu ga ne možeš stići. Van terena jednostvano nestane"

Ćavi: "Pol Skols je uzor. Za mene - i to stvarno mislim - on je najbolji vezni fudbaler koga sam video u zadnjih 20 godina. Pričao sam i sa Alonsom o njemu. On je spektakularan. Ima sve. Poslednji pas, daje golove, jak je, ne gubi loptu, ima viziju. Da je Španac više bi ga cenila. Igrači ga obožavaju."

Gigs: "Za mene je Skolsi najbolji svih vremena. Viđao sam ga da radi stvari koje niko ne može"

Zidan: "Uvek mogu da ga gledam. Retko vidite kompletnog fudbalera, a Skolsi je najbliži tome. Jedna od stvari za kojima žalim je što nisam imao prilike da igram pored njega tokom karijere."

Fenomen Ronaldo: "On je fenomen"

Vijera: "Igrač u Engleskoj kom se divim? Lako je - Pol Skols"

Kristijano Ronaldo: "On je neverovatan. Najbolji fudbaler sa kojim sam igrao"

Ronaldinjo: "Želim da mogu da dodam loptu kao on. Ko ga je to naučio?"

Dejvid Bekam: "On je fudbaler o kom svi pričaju. Dok sam igrao za Real, svi su me stalno pitali - kakav je on? Toliko ga poštuju kao fudbalera i vide ga kao uzor"

Pirlo: "Jedini veliki engleski igrač u mojoj eri je bio Pol Skols. On je imao eleganciju u sebi. Ostali su nebitni."

Anri: "Bez sumnje najbolji igrač Premijer lige je Skols. On sve zna"

Marčelo Lipi: "Kad bih pravio idealan tim prvo ime na listi bi bio Pol Skols. Toliko o tome šta mislim o njemu."








Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke