Ovo se nije desilo 40 godina - Ispadanje piše istoriju Bundeslige?

Autor: Milovan Longinov
subota 27.06.2020.
10:37
Izvor: Sportske.net

Fudbalski vikend pred nama obeležiće konačan rasplet u Bundesligi, gde se sezona završava u subotu, mečevima poslednjeg, 34. kola.

EPA-EFE/ARMANDO BABANI
EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Povezane vesti

Najvažnije pitanje već je rešeno, Bajern je nastavio dominacijui osvojio osmu uzastopnu, ukupno 30. šampionsku titulu. Dortmund je vicešampion, drugi je putnik u Ligu šampiona, a na dnu tabele Paderborn se davno oprostio od elitnog društva.

Ipak, ima još nekoliko nerešenih pitanja, pa će poslednje kolo svakako biti veoma zanimljivo. Pogotovo kada je u pitanju ekipa Verdera. Tim iz Bremena je porazom od Majnca u prošlom kolu doveo sebe na rub ispadanja, jer sada ne drži sudbinu opstanka u svojim rukama.

Uoči poslednjeg kola, Verder ima dva boda manje od 16-plasirane Fortune, pa ne samo što će morati da na svom terenu savlada Keln, nego će moratii da se nada porazu Fortune na gostovanju Union Berlinu. U slučaju da Fortuna remizira u Berlinu, Verderu će biti potrebna pobeda od najmanje četiri gola razlike protiv Kelna. Čak i ako dođe do tog idealnog raspleta za Verder, ovaj tim još uvek ne bi osigurao opstanak, već bi morao da se za to bori u baražu.

Zbog čega bi za Verder ovo ispadanje bio istorijski događaj?

U najkraćem, Verder je klub koji u odnosu na sve ostale ima najveći broj sezona u Bundesligi (56), jednu više i od Bajerna, koji nije do sada ispadao, ali je kasnije započeo svoj bundesligaški niz, u sezoni 1965/66, dok je Verder prvi put zaigrao u Bundesligi u sezoni 1963/64.

baner 3

Prethodni, i jedini put do sada, Verder je iz Bundeslige ispao pre tačno 40 godina, u sezoni 1979/80, ali se ekspresno vratio sledeće godine i od tada je u kontinuitetu igrao u eliti.

Verder je i četvorostruki prvak Bundeslige, a poslednju titulu osvojio je pre šesnaest godina, kada je za njihov tim pod vođstvom Tomasa Šafa igrao i naš Mladen Krstajić, a napad predvodili Hrvat Klasnić i Brazilac Ailton.

Osim ''davljenika'', veliku pažnju u subotu privlačiće i mečevi koji odlučuju o plasmanu u LŠ i LE.

Teoretski, za još dva mesta u Ligi šampiona se bore trećeplasirani Lajpcig (63), zatim Menhengladbah (62) i Leverkuzen (60 bodova), ali pošto ''Farmaceuti'' uz bodovni minus imaju i mnogo lošiju gol razliku od ostale dve ekipe, realno je da će ostati kratkih rukava u toj trci. Lajpcig gostuje u Augsburgu, Menhengladbah će dočekati Hertu, a Leverkuzen ekipu Majnca. Ako Menhengladbah ne izgubi, Leverkuzen će morati u Ligu Evrope, u suprotnom bi stvari mogle da se zakomplikuju.

baner 4

Što se tiče borbe za Ligu Evrope, uz (najverovatnije) Leverkuzen, tamo će se direktno plasirati i Volfsburg ili Hofenhajm, koji uoči poslednjeg kola imaju isti broj borova, ali Volfsburg ima mnogo bolju gol razliku. ''Vukovi'' će dočekati Bajern, a Hofenhajm gostuje u Dortmundu, pa je tu svašta moguće.

   
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
   

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke