Ovo je najskuplja fudbalska utakmica na svetu!

  • Autor: Boris Jovanović

  • 24. maj 2014.

  • 09:47

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Karte za Vembli su rasprodate, ali ne radi se samo o fudbalu. Finale plej ofa za popunu Premijer lige je sportski događaj koji donosi najviše novca u istoriji. Kako? Pročitajte ove sume od kojih će vam se zavrteti u glavi!

Ovo je najskuplja fudbalska utakmica na svetu!
Kada Derbi i Kvins Park Rendžers budu danas istrčali na teren "Vemblija" neće biti reč samo o mestu u Premijer ligi.

Pobednik ovog duela može da računa na oko 160 miliona evra, nikada nijedan sportski događaj nije bio ni blizu da nekome donese toliki novac. Na večnoj listi današnja utakmica će daleko iza sebe ostaviti najbogatijeg sportistu na svetu, Flojda Majvedera.

Čuveni bokser je od pobede protiv Kanela Alvareza inkasirao oko 60 miliona evra.

U čemu je trik?

Ovo je minimalna nagrada, odnosno u slučaju najgoreg scenarija, da pobednik današnjeg susreta sledeće godine ispadne iz Premijer lige.

Jer, zahvaljujući takozvanom finansijskom "padobranu", timovi koji ispadnu iz engleske elite u naredne četiri godine imaju oko 80 miliona evra, kako bi neutralisali finansijske rizike. Dodajte na to još toliko koliko dobija poslednji u ligi sledeće sezone i biće vam jasno za koliko se novac danas igra.

Dakle, ako vam sve krene loše, budete poslednji i ne vratite se u ligu za pet godina, imate 160 miliona evra. Ovo je miminalna suma jer će vam bolji rezultati doneti veći novac. Ne, nemojte računati kao prosečan ljubitelj fudbala, ne isplati se da ispadneš, ostanak u ligi donosi veći novac i raspodelu sredstava od TV prava.

Neverovatno je kada se pogleda kako je ta suma rasla. Na početku PL, 1992. ova utakmica je vredela oko 4 miliona evra, nije bilo ni ove pomoći kad ispadneš. Onda je rasla, na prelazu između vekova donosila je dvadesetak miliona, dramatičan skok videli smo 2007. kada je izašla na oko 60, zatim i na svih 100 pre četiri godine. Rastu naravno prihodi od TV prava, jasno rastui i troškovi, ali svejedno, pobednik danas zaista nosi sve.

Danas se igra i Liga šampiona, za samu pobedu u finalu dobijete dvadesetak miliona, dok poraženi nosi polovinu od toga. Jasno, kada se sve obračuna, novac od nagrada i TV prava, pobednik Lige šampiona može da računa na zaradu od oko 60 miliona evra u tom takmičenju.

Ali, to nije ni blizu engleskog duela za popunu Premijer lige.

Počinje danas u 16 časova, lov na novac i mesto u Premijer ligi. Baš tim redom...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari