On je veći od Cezara, veliki Frančesko Toti danas ulazi u petu deceniju!

 • Autor: Milovan Longinov

 • 27. septembar 2016.

 • 11:32

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Jedan od najvećih fudbalera svih vremena, Frančesko Toti danas slavi svoj 40. rođendan.

On je veći od Cezara, veliki Frančesko Toti danas ulazi u petu deceniju!
Foto: BETA/AP Photo/Gregorio Borgia, File
Više ne postoje ni te reči koje se nisu izgovorile za njega tokom čudesne karijere koja traje već 25 godina. Sve je počelo na jednom treningu kada ga je tada, davne sezone 1992/1993 kao igrač Rome spazio naš Siniša Mihajlović i tadašnjem treneru Vujadinu Boškovu rekao da mu pruži šansu.

Legendarni Vujke verovatno ni sanjao nije da je upravo na narednom meču protiv Breše počela da se piše jedna od najlepših fudbalaskih bajki koja traje već dve i po decenije.

Totijev ujak obećao je tada da će mu kupiti novi mauntin bajk kada postigne prvi gol za Romu. Frančesko je morao dosta da se načeka, pošto je prvi put zatresao mrežu 4. septembra 1994. godine u remiju sa Fođom.

''Naravno da sam mogao da kupim taj bicikli i bez tog gola, ali ja sam izabrao da ispoštujem dogovor'', rekao je Toti.

Totti

Dve i po decenije kasnije, Toti i dalje trese mreže u dresu svog voljenog kluba. Za Romu je odigrao preko 650 mečeva i postigao 250 pogodaka u Seriji A, a nakon poslednjeg na meču sa Sampdorijom sa bele tačke, priznao je da se uplašio više nego ikada.

''Po prvi put u životu sam se uplašio promašaja. Ali, jednostavno nisam mogao da promašim pred mojim ljudima'', rekao je Toti.

Toti nikada nije krio svoju ljubav i privrženost ka Romi, ali nažalost, to ne možemo reći za pojedine ljude iz kluba. Svima je još uvek poznat slučaj iz prošle sezone kada mu do pred sam kraj nije ponuđen novi ugovor, a Toti u javnosti nije krio ogorčenje.

francesko toti

Na kraju, Toti je potpisao novi ugovor na godinu dana, bio je spreman da igra besplatno, ali sve je to iza njega, što je potvrdio i sinoć, dan pre svog 40. rođendana, iako je njegova supruga istog dana trenera Spaletija nazvala malim čovekom.

''To su reči žene koja voli i proživljava probleme svog muža. Znam koliko je patila zbog stvari koje su mi se događale prošle sezone, ali želim da naglasim da imam totalnu harmoniju sa predsednikom i trenerom koga izuzetno cenim. Svi smo mi ovde sa zajedničkim ciljem, želimo dobro Romi, to sam rekao više puta. Sutra slavim svoj 40. rođendan i srećan sam što ću ga proslaviti sa sa svojim drugarima, trenerom, igračima, mojom porodicom i navijačima kojima ću već od ranog jutra odgovarati na poruke na Fejsbuku'', poručio je Toti kasno sinoć.

Za one kojima su bitne brojke, Toti sa Romom ima samo jednu titulu u Seriji A, iz sezone 2000/2001, dva Kupa Italije, dok se sa nacionalnim timom popeo na vrh sveta 2006. godine.

Toti

On je sinonim za lojalnost, odanost, ljubav prema klubu na koji gleda kao na svoju pordicu, a toga je, priznaćete, veoma malo u današnjem fudbalu.

Stoga, podsetite se nekih Totijevih izjava koje potvrđuju njegovu besmrtnost.

''Varao sam sve svoje devojke sa drugim curama, ali Romi nikada nisam bio neveran niti ću ikada biti''

''Ako moj sin bude navijač Lacija, neću mu više dozvoliti da uđe u kuću''.

''Ima mnogo dobrih igrača u istoriji fudbala, ali kapiten moje idealne jedanaestorke bio bi Stiven Džerard''.

''Nikada nisam razmišljao o novcu, u suprotnom, sa 26 godina bih otišao u Real Madrid ili Barselonu koji su me želeli''

''Roman Abramovič mi je ponudio blanko ček da zaigram za njegov klub. Odgovorio sam mu ''jedini način da igram za tebe jeste da kupiš Romu''.

''Jedna titula sa Romom mi vredi više nego 10 sa Juventusom ili Real Madridom''.

Toti

''Zato što sam odrastao igrajući za Romu i želim da umrem igrajući za Romu, jer ću zauvek biti najveći Romin navijač''.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari