Oglasio se "Kasapin iz Bilbaoa", pogađate šta je usledilo? Šta se desilo u septembru 1983. godine?

Autor: Vladimir Stojanović
subota 28.11.2020.
10:03
Izvor: Sportske.net

Epizoda koja je mnogo puta prepričana, Bask se na Tviteru oprostio od Maradone, a onda se suočio sa uraganom.

as.com
as.com

Povezane vesti

Ostao je zapamćen po tom danu, bio je 24. septembar 1983. godine.

Ali, o tome kasnije.

Andoni Goikoečea, mnogi će da se setiti po nadimku "Kasapin iz Bilbao" je na društvenim mrežama odao počast Dijegu Maradoni.

"Vest o Maradoninoj smrti me je zatekla i rastužila. Bio je genije, rođen da bi igrao fudbal. Počivaj u miru Dijego"
, napisao je nekadašnji štoper Bilbaoa.

Uvrede koje je doživeo ne bismo prepričavali.

"Ako bih vam odgovorio, to bi bilo kao da perem glavu majmunima i da trošim bezveze sapun i vodu"
, napisao je Goikoečea.

Ušao je u istoriju fudbala posle divljačkog starta nad Maradonom, u septembru 1983. Engleski novinar Edvard Oven mu je dao nadimak "Kasapin iz Bilbaoa", a tadašnji trener Barse, Menoti je rekao da "Goiko" kako su ga zvali pripada rasi "anti-fudbalera", Barsa je zatražila da mu se zabrani igranje fudbala.

baner

Prošao je sa deset mečeva suspenzije, pričalo se da kopačku kojom je uništio Maradonine ligamente članka čuva kod kuće kao trofej u staklenoj vitrini, mada je on to demantovao.

Međutim, činjenica je da je bio grub, da je protiv Barselone vodio prave ratove, udario je Maradonu u finalu kupa Španije 1984. nogom u grudi, bio je kažnjen 18 utakmica, ali je kazna preinačena u sedam.

Najgore od svega što je Goikoečea bio jedan od najboljih španskih štopera osamdesetih. Gotovo celu karijeru, osim poslednje tri godine kada je otišap u madridski Atletiko, proveo je na "San Mamesu". On je bio član one čuvene generacije Bilbao, sa Danijem, Galjego, Sarabijom, Njunjezom, branio je Zubizareta, a vodio ih Havijer Klemente.

baner

U sezoni kada je povredio Maradonu koji je van terena bio četiri meseca, Bilbao je osvojio, odnosno odbranio titulu, a te sezone uzeli su duplu krunu. On je tog leta bio član španske reprezentacije koja je stigla do finala EP. Za "Crvenu furiju" je odigrao 39 mečeva i dao pet golova, i u onom čuvenom na Mundijalu 1986. kada je Španija tukla Dansku sa 5:1, Butragenjo je dao četiri, "Goiko" još jedan gol. Španija bi da je prošla Belgiju (ispali su na penale), u polufinalu igrala protiv Maradonine Argentine.

Možda i na sreću, do tog susreta nije došlo...

Goikoečea je nakon karijere radio u savezu, vodio mlađe selekcije, pa onda nekoliko španskih klubova, a 1994. je bio Klementu pomoćnik na SP u SAD. Nije u poslu već pet godina, smenjen je sa klupe Ekvatorijalne Gvineje 2015. godine, od tada se ne bavi trenerskim poslom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke