Od 'Telstara' do "Beau Jeu' - Lopte kojima je pisana fudbalska istorija

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 07.06.2016.
12:46
Izvor: Sportske.net

U susret Evropskom prvenstvu u Francuskoj prisećamo se lopti kojima su igrani prethodni šampionati a kojima je pisana fudbalska istorija "Starog kontinenta".

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Prva utakmica Evropskog prvenstva u Francuskoj biće odigrana u petak, a u susret kontinentalnoj smotri pravimo osvrt na detalj bez koje fudbalska igra ne bi ni postojala.

Predstojeće Evropsko prvenstvo biće petnaesto po redu, a trinaesto na kojem će se za odigravanje utakmica koristiti lopte kompanije "adidas".

Prva "adidas" lopta kojom je igrano jedno Evropsko prvenstvo nosila je naziv "Telstar Meksiko" i bila je sačinjena od 32 panela u crnoj i beloj boji. Popularna "bubamara" bila je aktuelna i 1976. godine, a onda je na scenu stupio "Tango".

Jedinstveni izgled "Tango" lopte ostao je na snazi sve do 2000. godine i Evropskog prvenstva u Belgiji i Holandiji kada je promovisana "Terestra Silverstrim" inspirisana rekama i morem u zemljama domaćina Evropskog prvenstva.

Potpuno drugačiji dizajn od svega na šta smo navikli do tada viđen je na Evropskom prvenstvu u Portugalu gde je na scenu stupio "Roteiro". Pored srebrne boje i specifičnog dizajna zvanična lopta Evropskog prvenstva 2004. godine bila je jedinstvena jer je prvi put upotrebljen sistem lepljenja a ne šivenja spoljnih delova.

Na narednom Evropskom prvenstvu igralo se loptom "Europas", dok je u Poljskoj i Ukrajini na scenu ponovo stupio "Tango" ali uz onaj koji je uz sebe nosio i oznaku "12".

Utakmice na predstojećem kontinentalnom šampionatu biće igrane loptom koja nosi naziv "Beau Jeu" što u prevodu sa francuskog znači "lepa igra".

Lopte

Sigurni smo da je detinjstvo svakog od naših čitalaca obeležila po neka od navedenih lopti pa očekujemo da sa nama podelite svoje uspomene u komentarima.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Lord Bobinhooo!
Tuesday, 07.06.2016
15:51

Po meni je ona iz 2000-te neprikosnovena.

avatar
Barcelonista
Tuesday, 07.06.2016
15:09

Prve dvije kao za odbojku, mogu mislit kako je glava zvonila od njih :)