Novo lice u Premijer ligi, miks Pepa Gvardiole i Roberta Martineza!

Autor: Nikola Miloradović
ponedeljak 20.05.2019.
18:42
Izvor: Sportske.net

Ekipa iz elitnog ranga engleskog fudbala predstavila novog trenera.

EPA-EFE/Nigel Roddis
EPA-EFE/Nigel Roddis

Povezane vesti

Brajton je uspeo da opstane i ove sezone u elitnom rangu, ali to nije pošlo za rukom i njihovom treneru Krisu Hjutonu.

Trener koji je uveo "Galebove" u Premijer ligu i zadržao ih još dve sezone među najboljim engleskim timovima, zaradio je otkaz po završetku nedavno okončane sezone.

Sada je Brajton imenovao i novog šefa struke, u pitanju je bivši trener švedskog Estersunda i Svonsija, Grejem Poter.

Engleski stručnjak je napravio čudo sa Estersundom, uveo ih je iz četvrtog ranga švedskog fudbala u prvu ligu, da bi u sezoni 2016/17 osvojio i tamošnji kup, što mu je dalo priliku da igra i kvalifikacije za Ligu Evrope.

Počeo je od drugog kola kvalifikacija, najpre je šokirao Galatasaraj, potom je izbacio Folu, da bi u plej-ofu za plasman u grupnu fazu LE prošao grčki PAOK.

Nisu se tu zaustavili, prošli su i grupnu fazu takmičenja, bili su drugi u grupi iza Atletik Bilbaa, za rivala u nokaut fazi dobili su Arsenal.

Nastavili su sa šokiraju fudbalsku javnost kada su  slavili na "Emirejtsu" sa 2:1, ali su ipak na svom stadionu poraženi sa 4:2, te su "Tobdžije" otišle dalje.

Estersund

Sjajan rezultat sa Estersundom dao je šansu Poteru u Čempionšipu, dobio je posao u Velsu, u ekipi Svonsija.

Završio je svoju prvu sezonu na "Libertiju" na desetom mestu, bio je blizu plej-ofa, dok je u FA kupu stigao do četvrtfinala, gde je ispao od Sitija (2:3), koji je kasnije i osvojio takmičenje, ali i sve moguće trofeje u engleskom fudbalu.

Svonsi mu je nudio novi ugovor, načinili bi ga jednim od najplaćenijih trenera u drugom rangu takmičenja, ali je u priču ušao Brajton, koji je "Labudovima" platio tri miliona funti za njegove usluge i Poter je od danas i zvanično šef struke "Galebova".

Sa Brajtonom je parafirao saradnju na četiri godine.



Njegov stil je jedinstven, bivši reprezentativac Švedske i fudbaler Barselone Henrik Larson je izjavio da Poterovi timovi često promene i tri formacije tokom utakmice, ali da svi igrači savršeno znaju šta rade na terenu.

Interesantne su i njegove metode, u Estersundu je navodno pokušavao da igrače izvuče iz komforne zone, tako što ih je ubeđivao da učestvuju u pozorištu ili da se bave muzikom.

Ugleda se na Roberta Martineza, posebno na stil igre koji je Španac gajio u Svonsiju, voli da njegove ekipe imaju loptu u svojim nogama, a veliki uticaj na njegovu karijeru ostavio je i Pep Gvardiola.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Paul Kersey
Monday, 20.05.2019
18:45

E sad će da ispadnu. Oni kao da imaju neki extra tim pa su nezadovoljni.