Novi Ajaksov biser će biti bolji od Bekenbauera!

Autor: Nikola Miloradović
sreda 07.02.2018.
14:06
Izvor: Sportske.net

O ovom fudbaleru se piše samo u superlativima.

EPA/PETER POWELL
EPA/PETER POWELL

Povezane vesti

Svi fudbalski poznavaoci širom Evrope, a i sveta, znaju da je Ajaksova škola fudbala jedna od najboljih na planeti.

Gotovo svake godine se u prvom timu "Kopljanika" pojavi neko novo ime, a neretki ostvare svoj potencijal i postanu među najboljima na svetu.

Ipak, kada je reč o Frenkiju De Jongu, on svoj put nije gradio u akademiji Ajaksa, počeo je u malenom Vilemu II.

Iako dolazi iz porodice strastvenih navijača Fejenorda, Frenki je odlučio da svoje prve fudbalske korake, još kao sedmogodišnjak, ostvari u omladinskom pogonu Vilema.

Odigrao je samo jedna meč za prvi tim te ekipe, pre nego šta ga je spazio Ajaks i otkupio njegov ugovor leta 2015. godine.

Vraćen je u svoj matični klub na još šest meseci, da bi se klubu iz Amsterdama pridružio u januaru 2016. godine.

Najpre je, očekivano, igrao za filijalu "Kopljanika", ekipu Jong Ajaksa, koja se takmiči u drugoj holandskoj ligi. Na kraju te sezone, proglašen je za najtalentovanijeg igrača u ligi.

Čudi što je na debi u prvom timu Ajaksa čekao do svoje 20. godine, ali mnogi bi rekli da je to zbog njegovog avanturističkog stila.

Sada, nakon samo 15ak nastupa za prvi tim "Kopljanika", mnogi veruju da je već prerastao holandsku ligu.

Mlađani De Jong poseduje sjajan dribling, neverovatan osećaj za pas, kao i retko dobar pregled igre. Kako holandski mediji kažu, od njega uvek možete očekivati neočekivano.



Bivši reprezentatiac Holandije i čuveni fudbaler Ajaksa Ari Han, smelo je uporedio mladog De Jonga sa legendom svetskog fudbala, Francom Bekenbauerom.

"De Jong je bolja verzija Franca Bekenbauera, jer poseduje brzinu i dodaje loptu sa velikom lakoćom", rekao je Han.

Mnogi bi rekli da je preterao, ali sam Han je svojevremeno delio teren sa legendarnim Bekenbauerom, igrali su i u finalu Svetskog prvenstva 1974. godine, pa je jasno da to nije rekao tek onako.

Iako je pre svega polivalentni vezista, koji može da zadrži loptu i pokrije role "box-to-box", kao i kreatora igre, on se pod trenerom Marcelom Kajzerom oprobao i u ulozi centralnog defanzivca, a ishod je bio nestvaran. Upisao je tri asistencije u pobedi nad Rodom od 5:1, a u igru je ušao sa klupe.


 
Kajzer je nedavno nakon toga otpušten, iako pravi razlozi nisu navedeni, a njegov naslednik Erik Ten Hag, nastavlja da koristi De Jonga na poziciji centralnog defanzivca.

U derbiju sa Fejenrodom, De Jong je poneo i titulu igrača utakmice, "Kopljanici" su slavili sa 2:0, a Frenki je uporno pretio protivniku stvarajući sjajne kontra napade, pokazao je i strašnu kontrolu lopte, kao i da poseduje odličan dribling, a kompletirao je čak 100 od 103 upućena pasa.

Ipak, jasno je da se neće zadržati u roli centralnog defanzivca, jer kako su pojedini mediji u Holandiji napisali, na tom mestu je "podjednako opasan po protivnika, kao i po svoj gol", jer je jasno da ne poseduje potrebne defanzivne kvalitete.

I sam fudbaler je priznao da jedva čeka da se vrati na svoju prirodnu poziciju u veznom redu.

"Vidim to kao kratkoročan eksperiment, ali ne želi da ostanem u srcu odbrane do kraja karijere. Oduvek sam bio vezista i ostaću vezista", jasan je De Jong.

Bilo kako bilo, jasno je da je pred Frenkijem De Jongom blistava karijera.

Već se našao na radaru klubova kao što su Mančester Siti, Čelsi i Totenhem, a zbog čestih poređenja sa Inijestom i Serhiom Busketsom, mnogi ga povezuju i sa Barselonom.

Zapamtite ovo ime, jer bi jednoga dana, ukoliko se sve kockice poklope, mogao da bude jedan od najboljih na svetu, poređenje sa legendarnim "Kajzerom" dovoljno govori.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
devil
Sunday, 10.06.2018
19:00

novi juri tilemans :D

avatar
Bayern ljubav
Wednesday, 07.02.2018
19:05

Dečko igra za sada super bilo je njih dosta novi Mesi i slično al propali su.

avatar
Wednesday, 07.02.2018
18:04

ovo mi je najjače kad neke nove uzdanice porede sa starim legendama,oni propadnu i ne čuje se za njih kasne