Nojerova priča - Od ćuške, preko Dekijevog gola do nepobedivosti!

Autor: Vladimir Stojanović
utorak 03.03.2020.
13:38
Izvor: Sportske.net

Manuel Nojer je ljut na Bajern, a njegov slučaj je dokaz da se istorija ponavlja...

EPA/MAURIZIO GAMBARIN
EPA/MAURIZIO GAMBARIN

Povezane vesti

Šalke protiv Bajerna u kupu, deluje sasvim obično, a opet izaziva slatka sećanja navijača „kraljevsko plavih“.
    
Ne samo navijača i igrača, mada izuzmite Manuela Nojera, on je nakon te sezone i  pobede nad Bavarcima koji su tada bili aktuelni osvajači kupa, na proslavi dobio šamar od jednog navijača.
    
Razlog, trijumf u finalu protiv drugoligaških „Zebri“ iz Duizburga bio je njegov poslednji  meč za tim iz Gelzenkirhena tog leta je prešao u Bajern.
    
Na samoj utakmici svi su bili protiv njega, navijači Bajerna ga nisu želeli u svojim  redovima, navijači Šalkea su bili ogorčeni na odluku o odlasku. Jer, te godine, Bajern je  prvo izgubio titulu od Klopovog Dortmunda, pa kup od Šalkea, Van Gal je smenjen, poraz od ekipe iz Gelzenkirhena bio je prvi neuspeh u kupu Bavaraca kod kuće posle, verovali ili ne, 20 godina.
    
Kada je autobus sa igračima Šalkea u trijumfalnoj paradi posle finala i trofeja vozio kroz  grad, navijač je iskoristio priliku da ćušne Nojera, koga su u godinama posle toga  simbolično „vešali“ na tribinama „Veltins arene“ kada bi gostovao Bajern.

Nojer

Taj famozni meč protiv Bajerna rešila je legenda, „kralj peterca“ je pokazao zbog čega  ga tako zovu, Raul je šušnuo loptu u gol nakon skoka Benedikta Hevedesa i Šalke je otišao u finale.

Baner

   
Bio je to veliki trenutak za klub iz Gelzenkirhena, tokom decenije ispostaviće se da je to  poslednji trofej koji su osvojili. Koliko je bila dobra ta sezona, neka posvedoči i to što su  te godine u Ligi šampiona stigli do polufinala, izbacili Inter, ispali od Junajteda. Sećate  se verovatno da je Nojer primio onaj neverovatan gol od Dejana Stankovića sa pola terena, tada je već važio za golmana koji „visi“ kao štoper van svog kaznenog prostora.

Stankovic
   
U stvari, pazite sad ovo, od te pobede u kupu, 2011. Šalke nije pobedio Bajern u 20  susreta. Od toga je Nojer branio na 15, primio svega pet golova, teško je zaista za  navijače iz Gelzenkirhena da progutaju činjenicu da nije nikada posle odlaska izgubio  od kluba iz rodnog grada, gde retko navraća i kako sam priznaje gledaju ga i dalje ispod oka, iako je tenzija popustila.
    
Ali, kako sudbina ume da vam se naruga. Nojer je kao slobodan igrač stigao iz Rura u  Bavarsku te 2011. Ovog leta će Aleksandar Nubel iz istog smera u Minhen, sa klauzulom da mora da brani na određenom broju utakmica.

Nubel
   
Nojeru se to ne sviđa, čak je protestvovao kod uprave kluba i čak najavio mogućnost dposle gotovo decenije napusti Bajern.

U svakom slučaju ima dosta simbolike kada je nemački legendarni golman u pitanju. Ali, ni Nubel večeras neće braniti za Šalke protiv budućeg kluba što je još jedna zanimljivost u derbiju nemačkog kupa.

Ne propustite