Nemci ne zaboravljaju 'Marakanu' - "Gađani smo flašama i kamenjem!"

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 26.09.2017.
13:55
Izvor: Sportske.net

Fudbalski klub Keln podsetio je svoje navijače na prethodna iskustva sa mečeva koji je ovaj nemački klub odigrao protiv Crvene zvezde.

Screenshot/fc.de
Screenshot/fc.de

Povezane vesti

Dva dana uoči duela Kelna i Crvene zvezde nemački klub je na zvaničnom sajtu objavio članak u kojem je fudbalsku javnost i svoje navijače podsetio na prethodna iskustva sa klubom iz Ljutice Bogdana.

Crvena zvezda i Keln sastali su se u prošlosti ukupno tri puta, a prvi meč odigran je 26. decembra 1952. godine, svega sedam godina nakon osnivanja srpskog kluba.

Crveno-beli su slavili kao gosti rezultatom 4:2 (1:1) u meču koji je odigran na čuvenom stadionu "Mungersdorf" pred oko 15.000 ljubitelja fudbala. Golove za Zvezdu postigli su Živanović (x2), Vukosavljević i Oganjanov.

Svakako da je ovdašnjoj javnosti mnogo poznatiji dvomeč Crvene zvezde i Kelna u Kupu UEFA. Na zvaničnom sajtu nemačkog kluba navodi se da je prva utakmica odigrana pred "80.000 euforičnih navijača, na stadionu koji je poznat pod imenom Marakana".

Crvena zvezda je tu utakmicu dobila rezultatom 2:0 (0:0) golovima Dejana Savićevića, a u Kelnu se prisećaju zapaljive atmosfere i golgote kroz koju su prišli navijači nemačkog kluba.

"Oko dve stotine navijača Kelna doputovalo je u Beograd, mnogi od njih autobusom. Gostima iz Kelna priređen je neprijatan doček. Autobus sa navijačima gađan je falašama i kamenicama. Na stadionu su navijači bili smešteni u 'kavezu' koji ih je štitio od napada domaće publike. Nakon utakmice navijači su bili sprovedeni kroz katakombe kojima su prolazili i igrači a autobus ih je čekao iza stadion", navodi se na sajtu Kelna.

Revanš utakmica u Kelnu opisana je kao "Fudbalsko čudo na Mungersdorfu".

"Okolnosti u kojima je utakmica odigrana nisu bile za one sa slabim srcem. Baklje, bengalke, 19 uhapšenih, brojni sukobi i prekršaji na terenu", navodi se na sajtu Kelna.

Nemački klub podsetio je na to da Dragan Šekularac nije došao na konferenciju za medije posle utakmice kao i da je trener Kelna Krištof Daum izjavio kako je u drugom poluvremenu viđeno "fudbalsko čudo".

Keln je revanš utakmicu dobio rezultatom 3:0 i plasirao se u četvrtfinale gde je eliminisao Antverpen, a zatim isao u polufinalu od kasnijeg osvajača Kupa UEFA Juventusa.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
prike
Tuesday, 26.09.2017
18:54

Realno, Keln je u ovom dvomecu igracki bio autsajder. Kasnije se pricalo da je tekma prodata. Ko ce znati.

avatar
proyectant
Tuesday, 26.09.2017
15:56

Joj komentatora ? 3-4 metra u ofsajdu, sta prica ovaj lik. Izasla lopta, sve lazi. Ne zna lik pravila. :D

avatar
Miroslav Jelic
Tuesday, 26.09.2017
17:59

komentator ti je Milojko Pantic. Kad je on pa bio objektivan? :)

avatar
Don Kihot
Tuesday, 26.09.2017
21:06

Pretpostavljam da se ti tada nisi ni rodio kada tako pričaš. Pravila ofsajda su tada bila drugačija puno, ako te zanima pronađi Stojkovićev poništen gol protiv partizana pa ćeš nadam se uvideti koliko si u zabludi. A ko je gledao tu utakmicu seća se da smo bili neviđeno pokradeni.

avatar
PER ASPERA AD ASTRA
Tuesday, 26.09.2017
13:56

Katakombe:-D Javite se kad vas budu gadjali ciglama kao sto su Stojkovica...