"Nemaju novac, stadione, sistem je korumpiran, pa kako su Hrvati tako dobri u fudbalu"?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 18.11.2018.
12:21
Izvor: Sportske.net

Hoće li večeras Englezi dobiti još jedan žestok odgovor na ovo pitanje?

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Povezane vesti

Danas od 15 časova, reprezentacije Engleske i Hrvatske će na ''Vembliju'' imati svoj treći veliki okršaj u protekla četiri meseca.

Podsetimo, Hrvatska je na Mundijalu u Rusiji savladala Englesku sa 2:1, posle produžetaka i izborila plasman u istorijsko finale gde je potom poražena od Francuske (4:2).

Voljom žreba, ove dve selekcije su se našle u istoj grupi Lige nacija, a 12. oktobra na stadionu Rijeke igrale su bez golova, 0:0, ali i bez publike, pred praznim tribinama.

Danas će Engleska biti domaćin u meču koji će odrediti konačan rasplet u Grupi 1 Lige A i dati odgovor ko će osvojiti ovu grupu i približiti se plasmanu na Evropsko prvenstvo, a ko će se preseliti u Ligu B.

Nekoliko satiu uoči ovog duela, britanski ''Dejli Mejl'' je objavio zanimljiv tekst o reprezentaciji Hrvatske, pokušavajući da dođe do odgovora na pitanje iz naslova - kako su Hrvati tako dobri u fudbalu i kako su baš oni uspeli da iznedre takvu superzvezdu, poput Luke Modrića, koji je obeležio ovu godinu na izmaku.

U tekstu se podseća da je Hrvatska država od svega 4.2 miliona stanovnika, ali čiji nacionalni tim ne samo da je stigao do finala Svetskog prvenstva, nego je pobedom nad Španijom na Maksimiru (3:2) pre nekoliko dana, potvrdio da taj istorijski uspeh nije bio plod nekakve lude sreće ili slučajnosti.

Podsetimo, Hrvatska je u međuvremenu ostala bez Mandžukića, Ćorluke i golmana Subašića koji su se oprostili od dresa sa državnim grbom, ali očigledno i dalje može ravnopravno da se nosi sa najjačim evropskim selekcijama.

''Dejli Mejl'' dalje naglašava da je Hrvatska istorijske rezultate ostvarila u situaciji kada na domaćoj sceni ima mnogo problema, počev od infrastrukture, stadiona koje je pregazilo vreme, ali i problema sa korupcijom, pa se s tim u vezi podseća i na ''slučaj Mamić'' i činjenicu da je nekadašnji čelnik Dinama iz Zagreba već nekoliko meseci u Bosni i Hercegovini, kako bi izbegao kaznu zatvora od šest godina, koja mu je izrečena u  Hrvatskoj.

''Novi stadion je nešto što sada zahtevamo od naše fudbalske feredacije i od države. Zaslužili smo i više od toga, ali ne znam šta se dešava. Mislim da su u pitanju politički i finansijski problemi da bi se to ostvarilo'', izjavio je nedavno Dejan Lovren na tu temu.

U tekstu se dalje analizira i hrvatska liga, u kojoj je Dinamo već godinama dominantan, ali koji je ove godine prvi put posle 49 godina izborio plasman u ''evropsko proleće''. Pažnja se skreće na skromne budžete ostalih klubova, ali i jednu bitnu promenu, a to je dolazak investitora iz inostranstva, poput Osijeka koji su preuzeli mađarski biznismeni. Zanimljiv primer je i Gorica, koja je angažovala ambicioznog Litvanca Mindaugasa Nikoličijusa za sportskog direktora i ove sezone se probila na četvrto mesto na tabeli.

Ipak, ono što je najveća snaga hrvatskog fudbala jesu mladi, talentovani igrači, kojima se rano pruža prilika da debituju u seniorskoj konkurenciji gde skreću pažnju na sebe, a potom ostvaruju i transfere u najjače lige u Evropi, pa tako danas Hrvatska ima 43 fudbalera u ''Ligama petice''.

Ali, kao zaključak cele priče, Englezi navode još jednu izjavu Dejana Lovrena:

''Uprkos svemu, mi smo pokazali da imamo nešto duboko u nama, svi mi'', rekao je Lovren, pokazujući rukom u predelu srca.

''To je ono što nas čini posebnim u odnosu na ostale ekipe''.

Engleska je u današnjem meču ponovo blagi favorit, bez obzira na poraz na Mundijalu i najnoviju pobedu Hrvatske nad Špancima. Mogu li Modrić i drugovi danas još jednom da iznenade sve one koji i dalje sumnjaju u njihove mogućnosti?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 18.11.2018
15:37

OK, bilo je bez publike, my bad.

avatar
Mak-Juventino
Sunday, 18.11.2018
14:54

Bozja rabota , talent i srce , vi to nemate ...

avatar
neme
Sunday, 18.11.2018
14:28

Tako sto je engleska mrtva nacija i ne pomaze ni sto stadiona.nema talenta.A sto se tice korupcije nisu bili kod nas to je spektakl.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 18.11.2018
13:27

Da li je moguce da su u Rijeci igrali tu utakmicu? Glupe engleze su tada pobedili uz pomoc sudija, ali, ne bih rekao da su ovi favoriti cak ni sada kao sto nisu bili ni na SP. Sto se tice nacionalnog stadiona, eto mi cicvu pa neka im ga gradi, a reprezentaciji Srbije ce konacno da krene kad o5 odstrani onog koji je mamicev pandan i kada se vrati plavim dresovima jer ni u Urugvaju nismo nosili crvene niti je tada postojala ''Pukni, zoro'', to je samo jos jedno prekrojavanje istorije...