Navijači strpljenja, Van Gal loše startuje!

 • Autor: Boris Jovanović

 • 17. jul 2014.

 • 09:40

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Niko ne dovodi u pitanje kvalitet Holanđanina, pobeđivao je gde god je radio. Ali, navijači Junajteda bi trebalo da imaju strpljenja!

Luj Van Gal je juče stigao na "Old Traford", pred njim je tačno mesec dana do derbija u šampionatu, rival je 16. avgusta Svonsi.

Holanđanin ima mesec dana da nametne svoj stil rada, pomoći će mu najmanje četiri meča na američkoj turneji, ali njegova karijera pokazuje da na startu obično sve ide teško.

U većini klubova u kojima je radio imao je problem dok nije nametnuo svoje ideje.

Ako pogledamo Bajern, Van Gal je od 13 mečeva dobio 5 i bio na sedmoj poziciji u četvrtom mesecu sezone. Uspeo je da preživi i Oktoberfest kada obično sa lišćem u Bavarskoj padaju i trenerske glave. Tim se oporavio, počeo da pobeđuje u seriji, osvojio duplu krunu i uz to igrao finale Lige šampiona.

I druge sezone je loše startovao, ovoga puta nije bilo dovoljno vremena, smenjen je u finišu šampionata, kada je ekipa bila četvrta, na kraju su nekako izborili direktan plasman u Ligu šampiona.

Idemo, dalje, u Ajaksu nije pobeđivao prvih par godina, tačnije tri su mu bile potrebne da izvede sjajnu generaciju na put, osvoji titulu i 1995. Ligu šampiona.

Što se Barselone tiče, drugi boravak početkom veka je bio loš od početka do kraja, uostalom izdržao je do decembra, ili bolje da kažemo Božićnih praznika, posle ga je zamenio Radomir Antić.

Ali, prvi boravak u Barseloni bio je mnogo uspešniji, osvojio je dve titule. Prve sezone nije loše krenulo, mada su mediji optuživali tim da igra loše. On je nasledio Bobija Robsona, imao loš odnos i sa Krojfom, Barsa je bila druga, ali nije igrala dobro. Uz to, imali su problem u Ligi šampiona. Van Gal je ipak osvojio titulu na kraju, kao i druge sezone, kada je tim bio očajan nakon par meseci sezone, čak u sredini tabele, ali je na kraju odbranio krunu.

U Alkmaru je Holanđanin radio četiri godine, postepeno dizao tim, mada je treća sezona bila loša, na kraju su bili 11. Ali naredne, pošto su izgubili mečeve na startu od Den Haga i Brede, i pošto mu se ljuljala klupa, Van Gal je oporavio tim i posle trijumfalnog proleća osvojio titulu ispred nosa velikim klubovima. To je bila ulaznica za Bajern.

Dakle, jasno je, on startuje loše, njegovi tim vremenom napreduju, ali je samo pitanje strpljenja i tajminga. Naime, Junajted ne igra Evropu, moći će da se koncentriše na šampionata, trka jeste duga, ali ako previše zaostanu, neće odlučivati o svojoj sudbini. Devedesetih kada je Van Gal radio u Barsi liga je bila izjednačena, sada zaostatak ne bi mogao da nadoknadi. Slična je priča i u Bundesligi pre četiri ili pet godina, sada su se stvari promenile i jaz je veći.

U Engleskoj je izjednačenije, videćemo kako će Junajted izgledati u drugoj polovini avgusta, ali jasno je da im je potrebno strpljenje i vreme. Zbog toga, ako navijate za "Đavole" nemojte donositi prerane zaključke...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari