Najveća utakmica engleskog fudbala, Totenhem leči evropske rane i konstanta borba za opstanak (NAJAVA)

Autor: Pavle Knežević
subota 10.03.2018.
10:16
Izvor: Sportske.net

Hoće li se Murinjo zadovoljiti bodom, može li Liverpul protiv skorašnje istorije i kako će evropski nastupi uticati na Totenhem i Arsenal...

EPA/Mark Robinson
EPA/Mark Robinson

Povezane vesti

Predstojeće 30. kolo doneće nam samo jedan tradicionalni derbi, ali kakav – Mančester junajted dočekuje Liverpul u susretu koji se tradicionalno naziva najvećom utakmicom engleskog fudbala. Biće tu još zanimljivih duela, posebno u donjem delu tabele, ali ekipe iz vrha tabele u ovom kolu imaju na papiru "lakši" posao.

O rivalitetu "đavola" i "crvenih", kao i gradova Mančestera i Liverpula se mnogo zna i mnogo se pričalo i pisalo, a navijači ovih klubova često vide one druge kao svoje najveće rivale, a ne gradske suparnike kao što su Mančester siti i Everton. Činjenica je i da je ovaj meč dugo živeo od stare slave, jer je u poslednje dve decenije Junajted bio dominantniji, ali sada postoji i pravi takmičarski značaj, jer se rivali bore za drugo mesto. Totenhem je u dobroj formi, a Čelsi će skoro sigurno zaigrati bolje, tako da mesto u prva četiri nije zagarantovano nikome.

Sad, Murinjo ti nikada neće javno reći, ali Junajted ima dva boda više on bi verovatno bio zadovoljan i bodom, čime bi sačuvao prednost pred poslednjih osam kola. Jesenas je na Enfildu bilo 0:0, a znamo svi da Murinjo zna kako se igraju velike utakmice. Istina, Pol Pogba je neizvestan, ali ako bismo morali da nagađamo, pretpostavljamo da će se trener Junajteda odlučiti za formaciju i taktiku koja ima cilj da zaustavi ubojiti napad Liverpula. Možda neće biti dosadno kao u prvom meču, ali se ne bismo iznenadili da bude nešto slično.

Mohamed Salah

Liverpul je, međutim, u sjajnoj formi, pobeđuje i (uglavnom) rešeta mreže, a novokrunisani igrač meseca februara Mo Salah je u sjajnoj formi. Neizvesni su nastupi Hendersona i Robertsona, ali opet, prema trenutnim kladioničarskim kvotama, Liverpul je vrlo blagi favorit. Pobeda na Old Trafordu bi mnogo značila Klopovoj ekipi, jer je u poslednjih 13 prvenstvenih nastupa tamo, dakle od septembra 2004, pobedila samo dva puta.

Da podsetimo da se ovaj meč uvek igra u najranijem mogućem terminu da bi sprečio navijače da dođu pod uticaj alkohola. Bilo je po engleskim medijima nekih najava da su mogući incidenti po gradu, ali verujemo da će sve proći bez ikakvih problema.

Popodne se igra još nekoliko mečeva. Everton dočekuje Brajton u ne baš sjajnoj atmosferi. "Karamele" su vezale dva poraza, pale u donji deo tabele, a navijači su izrazili nezadovoljstvo Alardajsom. Posle ovog meča dolaze dueli sa Mančester sitijem i Liverpulom, tako da tim ne sme da gubi bodove. Brajton je, sa druge strane, bez poraza u poslednjih sedam utakmica, njen trener Kris Hjuton upravo je krunisan najboljim trenerom februara, tako da će biti zanimljivo na Gudisonu.

Kris Hjuton

Hadersfild dočekuje Svonsi u trenutku kad oba tima imaju 30 bodova, po tri više od opasne zone. "Labudovi" su na prošlom gostovanju izgubili od Brajtona 4:1 i sigurno će sada biti oprezniji. Njukasl i Sautempton takođe igraju "meč za šest bodova", pošto su oni tik iznad opasne zone, a ovde se ne zna ko je u goroj formi trenutno. "Fenjeraš" VBA sad zaostaje sedam bodova za Stoukom i Kristal palasom i meč sa Lesterom mu je verovatno poslednja šansa da sačuva kakvu-takvu nadu.

Barnli je u prošlom kolu pobedio Vest Hem i tako prekinuo niz od 11 utakmica bez trijumfa, koji je trajao skoro tri meseca. Ekipa Šona Dajša ostala je na sedmom mestu i ako bi danas pobedila Vest Hem u gostima, mogla bi da priđe Arsenalu na dva boda zaostatka. Najveći klubovi u Engleskoj sa nipodaštavanjem gledaju Ligu Evrope, za tim sa Turf Mura to bi bila prava premija, koju bi dočekao sa oduševljenjem. "Čekićarima", međutim, opstanak nije obezbeđen i sigurno će želeti da iskoriste domaći teren.

Konte Ziru

Dan zatvaraju Čelsi i Kristal palas. Šampion je dugo gledao na ovu utakmicu kao na priliku da se malo odmori od duela sa Barselonom i Mančesterima, ali je tu činjenica da je u poslednje dve sezone gubio od Palasa na Stamfordu, kao i da je jesenas izgubio na Selhurstu.  Jeste Čelsi vezao poraze u prvenstvu od Mančestera, ali su "orlovi" u seriji od tri poraza, odnosno imaju niz od šest utakmica bez trijumfa i teško je zamisliti da mogu da ugroze Konteov tim.

Nedelja je dan oporavka za velike. Arsenal je u groznoj formi u Premijer ligi, ali je u četvrtak pobedio na San Siru Milan 2:0 i sada će sigurno hteti protiv Votforda da proba da se vrati na pobednički put. Totenhem leči evropske rane. Protiv Juventusa u Ligi šampiona je imao vođstvo i igru tokom većeg dela utakmice, ali je "stara dama" ipak pokazala ko je ko, napravila preokret i izbacila "pevce" iz Evrope. Gostovanje Bornmutu, koji je bez pobede već tri utakmice, može doći kao pravi lek za evropski mamurluk.

Na kraju kola pretposlednji Stouk u ponedeljak dočekuje Mančester siti i…tu se zaista nema šta reći.

Parovi 30. kola Premijer lige:

Subota (utakmice počinju u 16, osim ako nije naglašeno):

Mančester junajted - Liverpul (13.30)
Everton - Brajton
Hadersfild - Svonsi
Njukasl - Sautempton
VBA - Lester
Vest Hem - Barnli
Čelsi - Kristal palas (18.30)

Nedelja:

Arsenal - Votford (14.30)
Bornmut - Totenhem (17.00)

Ponedeljak:

Stouk - Mančester siti (21.00)


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke